Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майка не успя да се срещне с децата въпреки съдебно решение, че има право на контакт

Петя Бонева пред блока, в който живеят децата ѝ.
Снимка: Елена Бейкова

Майка не успя да се срещне с децата си в условията на действащо съдебно решение за право на контакт, докато бащата се грижи за тях. Петя Бонева от София не се видя със синовете си въпреки съдействието на полицейски екип и социални работници тази сутрин. 

Конфликтът между Петя и бащата на децата, с когото нямат брак, започва преди повече от две години. След проява на агресия мъжът е помолен да се изнесе и за няколко месеца майката живее спокойно с двете момчета в неговото жилище. Преди година тя подава искова молба за родителски права, но до момента няма развитие по нея. Междувременно бащата изявява желание да види децата си.

"Той ги взе за една нощувка всъщност и не ги върна никога повече. Два дни по-късно ме изгони. Нямам никакъв достъп до децата, дори по телефона!".

Петя Бонева търси помощ от социалните служби, а те я препращат към съда за спешни привременни мерки. Жената подготвя жилище, в което да се грижи за децата, но съдът разпорежда привременната грижа на бащата, а на нея оставя време на срещи - по 4 пъти в месеца. За 300 дни майката е виждала момчетата два пъти.

"Те не си вдигат телефоните. Звъня на 112 с молба за съдействие. Полицейски патрули се качват горе и бащата казва: "Ела да кажеш на майка си, че не искаш да тръгваш с нея" и така излиза, че той изпълнява режима и, след като децата не искат, никой нищо не може да направи".

Тази сутрин Петя Бонева звънна на вратата на блока, в който живеят децата. На място дойдоха социални работници, психолог от Агенцията за закрила на детето и полицаи. Бащата допусна само тях, а майката остана пред вратата на жилището. След срещата социалните служители обясниха, че момчетата отказват да говорят с нея. По-рано Бонева разказа.

"Това е един омагьосан кръг, от който няма излизане".

Жената е обявила гладна стачка:

"Ние сме около 50,000 родители в България, които са отчуждени от децата си".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловеч празнува Цветница в стария кв. "Вароша"

В Ловеч на Цветница по стара традиция се събират хиляди жители и гости на града, а площадите в центъра и стария квартал "Вароша" са изпълнени с шатри на майстори занаятчии и цветари. По традиция беше пресъздаден и ритуала "По вода", а за кумичка на празника беше избрана 18-годишната Надежда Стефанова.

публикувано на 28.04.24 в 14:13

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение.  "Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще,..

публикувано на 28.04.24 в 14:05

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Мазни борби. Мазньо дири мазнинката

В днешната научна лекция тук ще разгледаме едно явление от българския политически живот и както винаги, анализът ни е толкова дълбок, че 5 минути не можем да изплуваме на повърхността за глътка въздух. С нашите научни лопати ние копаем сведения от библейските страници през феноменологията на Хегел чак до банкянските извори на мъдростта...

публикувано на 28.04.24 в 13:58

„Запалете свещичка, дарете живот“ - девет души дариха кръв във В. Търново

Девет кръводарители се отзоваха и дариха на Цветница в неделното училище към храма „Свети Николай“ във Велико Търново. Акцията по кръводаряване е част от националната кампания „Запалете свещичка, дарете живот“. Сътрудничеството между храма и Центъра по трансфузионна хематология е отдавна и заедно помагаме, поясниха свещеноиконом Славчо..

публикувано на 28.04.24 в 13:58
Бойко Ноев

Бойко Ноев: Русия осъществява директно терористични операции на българска територия

Русия осъществява директно терористични операции на българска територия. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат. "Това е доказано дори в някои разследвания на българската прокуратура, които не завършват вече много години . В България това е една тема, която не е популярна. За съжаление, тя не е популярна и за..

публикувано на 28.04.24 в 13:18

След изборите Борисов няма да преговаря за ново управление с Петков, Василев и Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира гора,..

публикувано на 28.04.24 в 13:12

Гърция с ПВО проект на стойност 2 млрд. евро

Гърция се превъоръжава с нови технологии по защита на въздушното пространство, съобщи министърът на отбраната Никос Дендиас. Опозиционните партии с изключение на депутатите-комунисти подкрепят плановете на правителството за отбрана. Гърция ще направи "непробиваемо" въздушното пространство на страната, заяви министърът на отбраната..

публикувано на 28.04.24 в 13:03