Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рокендрол, социално послание, смелост и перли във видеосингъла "Gotta Know" на Jeremy?

| Интервю
Jeremy? по време на снимки на "Gotta Know"
Снимка: Жоро Манов

Дейвид Грол, Дейвид Боуи, Иги Поп, Кърт Кобейн, Роби Уилямс и много други световноизвестни музиканти се забавляват с предразсъдъците, носейки поли на концерти, обличайки се в рокли на церемонии или клипове, дори на обложки на албуми. Точно като Дейвид Боуи през 1970 година на корицата на албума си „The man who sold the world“.

В края на февруари Ерсин Мустафов, Ташо Ташев, Краси Тодоров и Росен Ватев от  Jeremy? представиха видео сингъла си “Gotta Know” и така влизат в групата на гореизброените, но перлите и обувките на токчета  не са главните акценти в чернобялата лента на режисьора Жоро Манов и операторското майсторство на Крум Родригес.

„Все още ни е прекалено интересно, че някой се е появил по токчета. И се провокира реакцията – „О, Боже Господи!“. Всъщност е абсолютно нормално и Jeremy? са тези, които го правят, защото могат! Ние не се страхуваме. А това е един прикрит страх в хората за различното. В крайна сметка всеки прави това, което иска, което може, което намира за правилно. Няма нужда да си пречим, по-скоро трябва да си помагаме в този живот.“, казва Ташо Ташев.

Във "Време за живот" Краси Тодоров и Ташо Ташев споделиха за това какво е било усещането преди време, когато тръпката от очакването на нова песен или албум, бяха много по-силни. 
"Цялото това вълнение, което го имаше тогава да излезе албума, да си купиш диск, да се прибереш да си го пуснеш, точно както с книгите... Сега всичко е супер размито по някакъв начин. Целият този достъп омаловажава нещата. Много е важно, когато се изразяваш чрез музиката, да има интегритет. Всяко нещо да бъде като един елемент от пъзела на цялата сглобка. Затова за нас винаги е било много важно видеоклиповете да са кинематография и самите те да са произведение на изкуството.", споделя Краси Тодоров.

Каква е  историята на единствената /до този момент/ плоча с  песни на Jeremy?, за която дълго време музикантите не са знаели, че съществува,  за работата с творческото трио - Жоро Манов, Крум Родригес и Ека Бичинашвили, както и за  предстоящия албум, който ще бъде издаден и на винили, чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рилският пустинник

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" пред храм "Св. Александър Невски"

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" – музикална поема, разказваща за живота и делото на небесния закрилник на България. Оперният спектакъл ще се проведе на 26, 27 и 28 юли на площада пред храм "Св. Александър Невски".  Режисурата е на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов. Отец Кирил Попов от столичния..

публикувано на 20.06.24 в 15:09
Ива Таралежкова и Венци Благоев

"Джаз под звездите" на Деветашко плато - една различна емоция и енергия

Между 28 и 30 юни ще се проведе десетото издание на фестивала "Джаз под звездите на Деветашкото плато".  Деветашкото плато, което местните превърнаха в пленително място Районът на Деветашкото плато отново е сцена на "Джаз под звездите" "От години работим селата в Деветашкото плато да започнат да живеят нов живот. Преди 15 години те бяха..

публикувано на 20.06.24 в 09:39

"Споделени движения", или как видни спортисти се заеха да рисуват

Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж, Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство . Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса, в която 16 от най-популярните в света..

публикувано на 20.06.24 в 06:56
Виктор Теодосиев

Валдхорнистът Виктор Теодосиев с поредно престижно международно участие

Валдхорнистът Виктор Теодосиев, носител на приза „Млад музикант на годината“ в допитването „Музикант на годината 2022", продължава да ни радва с успехите си и в България, и на международната сцена. Той гостува в предаването „Алегро виваче“ веднага след завръщането си от европейското пролетно турне на престижния Младежки международен оркестър..

обновено на 19.06.24 в 20:09
Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Започна третото издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС се провежда в "Топлоцентрала" в столицата. 7 дами се включиха в уникалния за България експериментален образователен процес, който се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".  На финала на  10 - дневното обучение ще бъде представена и книгата "Ти,..

публикувано на 19.06.24 в 20:00
Георги Димитров - Жожо дебютира на Бахфест 2024

Китаристът Георги Димитров - Жожо със знаков рецитал на Бахфеста в Лайпциг

Дългоочакван и много престижен ангажимент имаше китаристът Георги Димитров - Жожо, първият носител на наградата „Олга Камбурова“, присъдена му от екипа на предаването "Алегро виваче" в допитването "Музикант на годината 2016". В петък, 14 юни, той гостува със солов рецитал на реномирания Бахов фестивал в германския град Лайпциг. Изявата му отваря..

публикувано на 19.06.24 в 19:35

Добринка Табакова направи нова версия на виоловия си концерт

На 21 юни в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР трябваше да представи новата версия на Концерт за виола от Добринка Табакова, посветен на световноизвестния Максим Рисанов. За съжаление, поради здравословни проблеми на диригентката Деляна Лазарова, която не успя да пристигне в София, събитието беше отменено. Концертът за виола и струнни е..

публикувано на 19.06.24 в 19:04