Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президенът Радев пожела здраве, мир и благоденствие по повод началото на Рамазан

Снимка: БГНЕС

Пожелания за здраве, мир и благоденствие отправи президентът Румен Радев, който е домакин на тържествена вечеря ифтар по повод началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан:

"Във време на драматични изпитания за човечеството днешното събитие е и повод да отправим нашия общ призив за мир и за разбирателство, за съпричастност и за подкрепа към бедстващите в регионите на кървави военни конфликти. Там, където всеки ден продължават да загиват невинни жени и деца. И там, където за съжаление човешкият живот престана на бъде ценност".

Главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че с всяка следваща година тържественият ифтар става все по-значим:

"Няма да се уморя да повтарям, че българският народ е пример за толерантност и добро съжителство, което е в противовес на случващото се в световен мащаб, където се водят войни на религиозна основа. Рамазан събира хората и им дава възможност до оставят всекидневните си ангажименти и да се насладят на позитивната страна на живота, да се радват на това, което притежават, и да съберат сили и смелост, гледайки напред с надежда за по-добро бъдеще".

На празничната вечеря са и вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на традиционните религиозни общности в България, дипломати, културни дейци, учени, общественици.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Блинкън: "Хамас" е единствената пречка пред примирие в Газа

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че палестинската групировка "Хамас" е единствената пречка пред постигането на примирие в Газа. "Очакваме да видим дали те могат  да отговорят с "да" на прекратяването на огъня и на освобождаването на израелските заложниците", каза Блинкън Блинкън: Израел да допусне още хуманитарна помощ в Газа,..

публикувано на 04.05.24 в 11:08

Временно е спряно движението през Прохода на Републиката

Временно е спряно движението през Прохода на Републиката. Товарен автомобил е самокатастрофирал малко преди върха в област Велико Търново.  По първоначална информация пострадали няма.

публикувано на 04.05.24 в 11:04
Кметът на Дупница Първан Дангов

Поскъпва Синята зона в Дупница

Такса "Синя зона" в Дупница ще бъде увеличена заради проблеми с паркирането в централаната градска част и нарушенията, които са ежедневие, каза за БНР кметът на Общината Първан Дангов. Негово ще е предложението с колко да е увеличението, а решението ще вземе Общинският съвет. Ситуацията с паркирането в централната част се усложнява, след като на два..

публикувано на 04.05.24 в 11:01

Множество хора се стекоха в плевенските църкви на Велика събота

Десетки се стекоха в трите плевенски храма за Василиевата Света литургия. На Велика събота се извършва благословение на хляба и виното. Днес, Велика събота, е и ден за боядисване на великденски яйца, ако не е направено на Велики четвъртък. Отец Венци от храм "Света Троица" в Плевен:  "Велика събота символизира слизането на Господ наш Иисус Христос в..

публикувано на 04.05.24 в 10:48
Регионалния исторически музей в Плевен

Работилница за яйца в Регионалния исторически музей в Плевен

Ако не сте успели да боядисате яйцата за Великден в четвъртък, можете да го направите днес на Велика събота. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това научиха децата в Плевен, които тази година се включиха в Работилницата на..

публикувано на 04.05.24 в 10:37

Лоши са условията за туризъм в планините

В планините условията за туризъм днес са лоши, съобщиха от Планинската спасителна служба за БТА.   Във високите части вали дъжд, има и мъгли, а на над 2200 метра надморска височина има и снежна покривка около 5- 10 сантиметра. В планините днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, над около 1800 метра - от сняг, на места ще са значителни по..

публикувано на 04.05.24 в 10:09

Масово кръщене и тази година в Плиска

Масово кръщене ще се проведе и тази година в Плиска. Тайнството днес ще бъде извършено от  Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на святото за българите място Голямата Базилика. Масовото кръщене се прави винаги около деня на Успението на Свети цар Борис Първи Михаил Покръстител, който честваме на 2 май. Това обясни..

публикувано на 04.05.24 в 10:04