Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП зове Русия да върне държавното съкровище на Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент прие днес с вдигане на ръка резолюция, с която призовава Русия да върне изцяло държавното съкровище на Румъния, което е присвоила незаконно по време на Първата световна война, съобщават румънски медии.

В резолюцията членовете на ЕП посочват, че въпреки няколкото опита за дипломатически преговори след Първата световна война, държавното съкровище на Румъния, изпратено на Москва за съхранение между 1916 и 1917 г., никога не е било напълно върнато от Русия. Това е безпрецедентен международен случай на незаконно присвояване на златни резерви и предмети на културното наследство и за румънското общество представлява постоянна грижа, посочват евродепутатите според прессъобщение на ЕП, цитирано от Аджерпрес и БТА.

Европейският парламент приветства значителните усилия на ЕС за защита на националното, културното и историческото наследство чрез прилагане на законодателство и механизми за сътрудничество, уреждащи връщането на културни ценности и ценности на наследството, които са незаконно изнесени от териториите на страните от ЕС, както и усилията за борба с трафика на културни ценности.

Членовете на ЕП призовават Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност да включат темата за връщането на румънското държавно съкровище в двустранния дипломатически дневен ред, регулиращ отношенията между ЕС и Русия, веднага щом регионалният контекст позволи възобновяването на политическия диалог между страните.

По време на Първата световна война, между 1916 г. и 1917 г., Румъния изпраща националната хазна в Царска Русия, за да бъде защитена в случай на окупация на националната територия. Съкровището включва общо 91,5 тона чисто злато, което е част от резерва на Националната банка на Румъния, кралски колекции от бижута и редки монети, както и безценни предмети с културно и историческо значение, като държавни архиви, документи, ценни исторически ръкописи, картини, редки книги и колекции на много обществени и частни институции. След идването на комунистическия режим на власт Русия конфискува съкровищата и отказва да ги върне, като голяма част от тях не са върнати и до днес.

Телевизия Диджи 24 определя днешното гласуване в ЕП като „историческо“ за Румъния.

Преди гласуването се проведе емоционална дискусия по темата с активното участие на румънските евродепутати. За първи път въпросът за румънското държавно съкровище, заграбено незаконно от Русия, бе поставен в Европейския парламент, посочва Диджи 24.

"(…) Съкровището е било предадено на Царската империя за защита, но никога не е било върнато изцяло на Румъния нито от СССР, нито от Руската федерация", заяви на дискусията еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра, която уточни, че говори от името на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

"Европейският съюз е готов да съдейства на румънските власти за пълното възстановяване на съкровището, ако те поискат това", подчерта Ферейра и допълни, че "неоправданата война на Русия срещу Украйна е довела до спиране на механизмите за сътрудничество" с Москва.

Румънският евродепутат Еуджен Томак, който инициира резолюцията, написа в профила си във Фейсбук, че този вот е „голям успех“ за Румъния.

"Резолюцията, която инициирахме, е първият официален европейски документ, който изрично призовава Русия да върне незаконно заграбеното съкровище. Това е въпрос на национално достойнство. Румъния не може и не трябва да приеме нищо по-малко от връщането на 91,5 тона злато и цялото културно съкровище“, написа във Фейсбук Еуджен Томак и благодари на колегите си от ЕП.

"Ние не сме сами в това начинание. Имаме силно европейско признание и подкрепа. След днешното историческо гласуване Европейската комисия ще подкрепи Румъния и заедно ще върнем румънското съкровище у дома. Важното е да не се отказваме!", се посочва в публикацията на евродепутата в социалната мрежа.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, става ясно от страницата на БНБ. На 13 май е обявен аукцион за 6-месечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25 на сто. Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар. В средата на април бяха предложени 3-годишни облигации за 200 милиона..

публикувано на 27.04.24 в 14:39
Кристиан Вигенин

Социалистите определиха листата за евроизборите и водачите в листата за НС

Заместник-председателят на БСП и зам.-председател на парламента и бивш външен министър Кристиян Вигенин е водач на листата на социалистите за евроизборите. Това прие на заседание Националния съвет на БСП.  Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП Втори в листата за евровота от БСП е депутатът и икономист Румен Гечев. Трети в..

публикувано на 27.04.24 в 14:25

Италия привика руския посланик заради случая Газпром-Аристон

Италия реагира, след като руският президент Владимир Путин подписа указ, Газпром да управлява временно италианската мултинационална компания "Аристон", специализирана във високи технологии и устойчив топлинен комфорт. Става дума за национализиране на 100% на "Аристон Термо Рус". Във връзка с това, външният министър на Италия Антонио Таяни..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Национална финансиада за ученици и студенти в Свищов

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов обяви началото на второто издание на националната финансиада за ученици и студенти. Състезанието е под надслова „Капиталови пазари 2024“. В продължение на един месец участниците избират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда.. Целта на виртуалната борсова игра е..

публикувано на 27.04.24 в 13:46
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до палестинскияанклав, прекратена след израелската атака срещу хуманитарния конвой. Изпратената хуманитарна..

публикувано на 27.04.24 в 13:43

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, има ранени

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, като причиниха значителни щети и раниха най-малко трима души.  Американската национална метеорологична служба е регистрирала над 70 торнада в цялата страна, основно около град Омаха в щата Небраска и близо до Айова.  Стихията е разрушила десетки сгради, има прекъснати електропроводи, дерайлирали..

публикувано на 27.04.24 в 13:23

Старт на проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Заради предстоящия туристически сезон започват проверки на организираните пътувания, съобщават от ресорното министерство. Вчера служители на министерството, представители на Комисията за защита на потребителите, на агенция "Автомобилна администрация", данъчните и Икономическата полиция са проверили 8 автобуса, пътуващи за Турция. Двама..

публикувано на 27.04.24 в 13:13