Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков и Габриел се срещнаха с Вселенския патриарх

Автор:
Снимка: Министерски съвет

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел проведоха среща с Вселенския патриарх Вартоломей, който оглави опелото на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по-рано днес. 

"В днешния ден на траур Вие сте в България и това е високо оценено", отбеляза министър-председателят Денков. 

"Неофит винаги ще остане в сърцата ни, защото той олицетворява християнските ценности", заяви от своя страна вицепремиерът Габриел.

Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей изтъкна позитивните отношения между държавата и църквата в България, което е за добруването на българските граждани. В хода на разговора беше обсъдена и засилената подкрепа на българското правителство за българската общност в Истанбул.



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59

Щефани Бабст за помощта за Украйна: Можем да продължим напред само с "коалиция на желаещите"

Американският Конгрес най-накрая деблокира 61 милиарда долара помощ за Украйна. В Европа се чуха въздишки на облекчение. В столиците на Стария континент разтревожените политици месеци наред четяха тайнствени подробности от процедурата по гласуването в Конгреса. "Но те не бива да скръстват ръце", предупреждава Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа..

публикувано на 27.04.24 в 09:52

Военни унищожиха невзривен боеприпас в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски са унищожили невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал "Възраждане", съобщиха от Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Дейностите по унищожаването й са били извършени на учебния център "Сливница" при стриктно спазване на мерките за безопасност.

публикувано на 27.04.24 в 09:51

Малки лазарки на гости на БНР

Малки лазарки гостуваха на БНР. Момичетата от Детски танцов състав "Шопчета" при 133 СУ "А. С. Пушкин в София с ръководител и учител Илия Петков, които съхраняват българските традиции, изпълниха две песни - "Вилай мома, Лазаре" и  "Играли са куклици в студиото на програма "Хоризонт" и предаването "Закуска на тревата". В народната..

публикувано на 27.04.24 в 09:38

Започва традиционният празник за Лазаровден и Цветница в Ловеч

Майстори занаятчии, цветари и производители, както и фолклорни изпълнители от цялата страна ще се съберат днес в Ловеч, където ще бъде открит традиционният пролетен празник за Лазаровден и Цветница. Тази година празникът ще се проведе на три площада в града. В стария квартал "Вароша" близо 40 майстори ще демонстрират традиционни български..

публикувано на 27.04.24 в 09:30

Драматичен театър "Сава Огнянов" с премиерата на "Емоции от първа необходимост"

Тази вечер на камерната сцена на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще бъде премиерата на спектакъла "Емоции от първа необходимост" на режисьорката Ева Данаилова.  Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" по фрагменти от "Страх и мизерия в третия райх" на Бертолт Брехт ще има премиера тази вечер от 19 ч на Камерната сцена..

публикувано на 27.04.24 в 09:05
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана, съобщават от академията. А в Южния парк ще се проведе първа фаза от почистването на..

публикувано на 27.04.24 в 08:12