Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ - Стара Загора

Изследват за туберкулоза в затвора в Сливен

Кампания под мотото: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“

Днес за първи път се провежда скрининг за туберкулоза на лица, лишени от свобода и служители в затвора в Сливен. Това съобщи д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ –Стара Загора. Инициатива е във връзка с  24 март – Световен ден за борба с туберкулозата и изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на заболяването. В рамките на цялата седмица здравните специалисти са подготвили редица дейности, уточни д-р Таня Перчемлиева.

В КАБКИС 10 към РЗИ – Стара Загора от 18 до 22 март ще се предоставят анкети за скрининг на риска, за туберкулоза на всички клиенти на кабинета, след което при необходимост ще се насочват за консултация към лекар и извършване на допълнителни изследвания при нужда. На 20 март всеки желаещ ще има възможност да провери туберкулиновата чувствителност чрез провеждане на проба Манту от 14:00 до 16:00 часа в стая № 117 на първия етаж в сградата на РЗИ – Стара Загора.

В Световния ден на туберкулозата – 24 март, екип от РЗИ – Стара Загора, съвместно с НПО „Свят без граници“ и със съдействие на кмета на община Братя Даскалови и кмета на село Черна гора, ще проведе скрининг за туберкулоза и бързи тестове за СПИН и хепатит С на желаещи и лица с рискови фактори от селото.



 

По публикацията работи: Тошка Събева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.