Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите в оставка коментират състава на правителството

Министри от кабинета "Денков" в НС, архив.
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев продължава да отрича, че той е в основата за неразбирателството между ПП-ДБ и ГЕРБ за състав на следващо правителство, а спортният министър в оставка Димитър Илиев каза, че би останал в евентуален следващ кабинет на Мария Габриел, ако се постигне политическа договорка. 

След правителственото заседание министърът в оставка Тодор Тагарев коментира:

"Академик Денков каза много ясно вчера. Въобще името ми не е дискутирано в процеса на преговорите. Повече не мога да ви кажа. Аз не съм част от преговорите". 

Тагарев гледа нормално на номинация на Габриел за Христо Гаджев като негов наследник, предвид факта че оглавява Комисията по отбрана в парламента. 

Изненадан е бил Димитър Илиев, като е видял името си в проектокабинета "Габриел": 

"Много бях изненадан вчера, когато си чух името. Очаквах съвсем друго развитие на нещатга и това, което видях, ме изненада".

Въпреки че е подал декларация, че не желае да е в нейния кабинет, той заяви: 

"Ако се постигне споразумение на политическо ниво между двете коалиции, разбира се, с удоволствие бих работил за българския спорт и за младежките дейности".

А Кръстю Кръстев - министърът на културата в оставка, не е подавал декларация за отказ и би останал в следващо правителство с мотива, че винаги има какво още да се свърши за културата: 

"Ще видим какво ще стане. Декларация не съм подавал и бих останал в правителство на Мария Габриел".

Министрите на транспорта, на икономиката, както и на туризма запазиха мълчание. Това направи и правосъдният Атанас Славов, а този на здравеопазването - Христо Хинков, коментира: 

"Нищо не мога да ви кажа за кандидатурата на Катя Панева. Нямам никаква информация. Толкова е объркано всичко. За мен е ясно, че няма да остана". 

В коментар на политическата ситуация от парламентарната опозиция отново настояха за предсрочни избори. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски и Дейвид Камерън

Камерън: Украйна може да нанася удари по цели в Русия с британските оръжия

Украйна има "право" да нанася удари по цели в Русия с помощта на доставеното от Великобритания оръжие, заяви британският външен министър Дейвид Камерън, който посети Киев.  Лорд Камерън обеща 3 милиарда паунда годишна военна помощ за Украйна за "колкото дълго време е необходимо". Той добави, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от..

публикувано на 03.05.24 в 13:28

Музеите и художествената галерия в Кюстендил ще работят в празничните дни

Музейната и нумизматичната експозиция в зала "Асклепий" на кюстендилския музей, както и Градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" ще работят през празничните дни с нормално работно време, обявиха от Общината. Очаква се стотици да посетят обектите, както и Римската крепост от IV в. над града - въпреки лощото време на Разпети..

публикувано на 03.05.24 в 13:24
Доц. Костадин Нушев

Доц. Костадин Нушев: Най-съвършената молитва към Бога е благодарствената

Най-съвършената молитва към Бога е тази, която изразява благодарност за това, което сме получили от него, за това, което вече имаме.   Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -   преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор на книги и студии по християнска етика и православно богословие...

публикувано на 03.05.24 в 13:19

Арх. Бойко Кадинов: Трябва да обърнем модела и хората да искат да се върнат сред природата

България е едно щастливо място, което наследява толкова много природа , каза пред БНР арх. Бойко Кадинов, който след дни ще представи в БАН темата за зелената архитектура и опазването на културното наследство в България. Топлоизолации, стиропор по фасадите, перки в морето, застрояване - това са само част от белезите, които ни карат да мислим, и..

публикувано на 03.05.24 в 12:46

Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски управляващи

Руското военно разузнаване стои за хакерска атака срещу електронната поща на германски управляващи, извършена миналата година. Германското правителство заяви днес, че това няма да остане без последствия. "Това няма да остане без последствия!". Така реагира германската външна министъра Аналена Бербок, след като стана официално ясно, че зад..

публикувано на 03.05.24 в 12:45

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат..

обновено на 03.05.24 в 12:22

Украйна: Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област

От Главното разузнавателно управление на Украйна съобщават, че Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област - в края на май или началото на юни. По думите на заместник-началника му обаче, руснаците нямат достатъчно ресурси, за да превземат голям град, а успехът на офанзивата им зависи от това колко силна ще бъде украинската защита в..

публикувано на 03.05.24 в 11:54