Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриел оттегля кандидатурата си за премиер, ГЕРБ няма да подкрепи правителство с втория мандат

Мария Габриел
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Мария Габриел ще внесе в понеделник писмо в Народното събрание, с което оттегля кандидатурата си за министър-председател. Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ самата тя и добави, че ГЕРБ няма да участва повече в преговори и няма да подкрепи правителство с втория мандат.

"Всички видяхме, че всички важни реформи се случват с ГЕРБ. Имаше разговори и през последните дни и ГЕРБ отстъпи, но имаше нови искания. За това ние казваме "Не", каза ще Габриел.

"Не на постоянните нови условия, и не на нови и нови условия. Това постоянно изпълва ГЕРБ с нетърпимост по отношение на отказа от среща искането ни за споделена отговорност", добави тя.

"Искам да изразя съжаление за създалата се ситуация. Напрамихме отстъпки, имахме обща основа, но за съжаление ще трябва да се върнем към нея след избори. Ще продължа да бъда вицепремиер до последния ден на това правителство", каза Габриел и призова за предизборна кампания без манипулации.

Мария Габриел беше категорична, че парламентарната група няма да подкрепи евентуален бъдещ кабинет нито с втория, нито с третия мандат.

Според нея основната причина за провала на преговорите са нови условия, поставени от ПП-ДБ - освен за имената на министрите на отбраната и енергетиката, да има и смяна на вътрешния министър.

Деница Сачева, част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС, заяви от своя страна, че не може повече да се злоупотребява с търпението им:

"Няма да допуснем да бъдем използвани, натискани, притискани. Липсата на принципи взриви диалога. Не говорим повече само за личности. Това, което казваме днес, е много ясно: Всичко свърши".

Според Теменужка Петкова преговорите са провалени заради желанието на ПП-ДБ за власт и постове:

"Парламентарната група на ГЕРБ-СДС стои твърдо зад Мария Габриел. Благодарим ѝ за всички усилия, които тя положи. Тя беше един изключителен вицепремиер и външен министър, стоим твърдо зад нея и парламентарната група на ГЕРБ счита, че този политически рекет, който беше упражнен спрямо нашата партия, нашите членове и симпатизанти и нашата парламентарна група, е крайно време да бъде преустановен".

Междувременно от пост в социалните мрежи на народния представител на ПП-ДБ Манол Пейков стана ясно, че депутатите на групата имат инструкции да се приберат спешно в София и задължително да са в Народното събрание през идната седмица.

„Ясно искаме да заявим, че преговорните дни не бяха напразни. С общи усилия успяхме да изготвим едно добро споразумение, което да послужи за основа при едни евентуални бъдещи преговори след изборите. Не бяха напразни обаче изречените по наш адрес обидни епитети. Те много ясно показаха, че всъщност не успяхме да надскочим фразата „некоалиция, непартньори и неприятели”. Ясно отразяват и какво всъщност реално е мнението на преговарящия екип за самите нас и че с това недоверие, което беше демонстрирано, не може да спечелим доверието нито на българските граждани, нито на чуждестранните ни партньори”, заяви заместник-председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Рая Назарян.

На журналистически въпрос какво е условието, което от ГЕРБ не са успели да преглътнат, Габриел каза следното: „В момента, в който дадохме заявка, че може да отстъпим за Министерството на отбраната и на енергетиката, беше поискана смяна и в Министерството на вътрешните работи". 
И бе категорична, че не е разговаряла с Асен Василев.
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След изборите Борисов няма да преговаря за ново управление с Петков, Василев и Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира гора,..

публикувано на 28.04.24 в 13:12

Гърция с ПВО проект на стойност 2 млрд. евро

Гърция се превъоръжава с нови технологии по защита на въздушното пространство, съобщи министърът на отбраната Никос Дендиас. Опозиционните партии с изключение на депутатите-комунисти подкрепят плановете на правителството за отбрана. Гърция ще направи "непробиваемо" въздушното пространство на страната, заяви министърът на отбраната..

публикувано на 28.04.24 в 13:03
Кирил Петков

Кирил Петков: Трябва да счупим връзката на Борисов с Пеевски с прозрачност

Цялата ни кампания е да се върнем при хората, защото властта е при хората, не при политиците.  От Борисов нищо не зависи, от Пеевски нищо не зависи, ако достатъчно хора излязат и кажат „искаме нормални институции“. Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ и съпредседател на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков в интервю пред..

публикувано на 28.04.24 в 12:51
Общината в Бобошево

Бобошево отбелязва своя празник

Цветница по традиция е и празник на град Бобошево. Стотици, както и гости от съседни общини, са  на празненството, което ще продължи целия ден. Стотици влязоха в местния храм "Света Богородица" в Бобошево да запалят свещ. В храма отскоро служи нов свещеник - отец Георги. В центъра на града върви празненство, разказва общинарят Георги Мичов...

публикувано на 28.04.24 в 12:43

"Хамас" разпространи видео с двама израелски заложници

Палестинската ислямистка групировка "Хамас“ разпространи нов видеоклип, на който се виждат двама израелски заложници, пленени при нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, които в момента са държани в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Кадрите са заснети по начин, който наподобява предишни видеа с израелски заложници, разпространени от..

публикувано на 28.04.24 в 12:19
Делян Добрев

Делян Добрев: ПП умишлено водиха към фалит "Булгаргаз", за да може бизнесът да се вземе от Сашо Дончев

ПП умишлено водиха към фалит "Булгаргаз", за да може бизнесът да се вземе от Сашо Дончев . Това заяви пред БНР Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. "През последните седем години на управление на ГЕРБ "Булгаргаз" винаги е бил на печалба. При "Промяната" това дружество генерира загуби всяка година.  Официален спонсор на ПП е най-големият конкурент на..

публикувано на 28.04.24 в 12:00
Изглед по залез от Санторини към о-в Тирасия.

Скали и пясък се срутиха на гръцкия остров Тирасия, няма пострадали

Голямо срутване на земни маси на гръцки остров. Няма пострадaли, само материални щети. Властите вземат спешни мерки за туристическия сезон. По чудо няма жертви и пострадали от голямо срутване на скали и пясък на остров Тирасия, който се намира само на една миля от Санторини. Тонове земна маса се свлече до пристанището на острова. Има..

публикувано на 28.04.24 в 12:00