Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли Националната стратегия за развитие на спорта

Снимка: mpes.government.bg

НС отхвърли Националната стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност (2023-2034) внесена от МС.

“Няма и дума за регулацията на работите на фитнесите, всеки става треньор-минава курс месец-два и става, къде е контролът”, попита Даниел Александров от ГЕРБ-СДС. Според него в стратегията липсва и контрол относно взимането на допинг. 

“Развитие на потенциала на българските спортисти е записано в стратегията, как ще се осигури това нещо? Квалифицираните треньори как ще ги накарате да работят с деца без да имат достойно възнаграждение, кой задължава федерацията да организира изпращането на треньори на обучение? Такова нещо липсва и трябва да бъде въведено”, категоричен е Александров.

Димитър Иванов също от ГЕРБ-СДС припомни, че на ниво комисия стратегията не е била приета. “Нямаше го министъра в комисията, сега и в зала го няма, за да чуе дебатите”, възмути се Иванов.

Даниела Дашева, заместник-министър на младежта и спорта коментира, че в стратегията са изложени принципите и основните насоки за развитието на младежта и спорта в страната. “Тази стратегия не е разработена от един човек, от едно министерство. В рамките на разписването на стратегията е действала експертна група от всички заинтересовани групи. Тази стратегия олицетворява европейската визия за развитие на спорта”, категорична е Дашева.

Красен Кралев, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш спортен министър, коментира, че в стратегията няма никаква визия за това какъв трябва да бъде спорта.

Стратегията включва седем стратегически цели: Създаване на условия за насърчаване към физическа активност, практикуване на спорт и на спортно-туристически дейности на хората от всички социални и възрастови групи, подобряване на здравословното състояние, качеството на живот, социализация и личностно развитие, развитието на спортния талант на деца, ученици и студенти чрез осигуряване на възможности за равен достъп до качествена спортна база, квалифицирани специалисти, спортуване и изява, се пише в доклада на МС. Останалите цели са насочени към елитния спорт, към спорта за високи постижения, към организации по отношение на международни спортни събития и създаването на условия за качествени спортни съоръжения, тяхната модернизация, поддържане, управление и изграждане, финансирането на българските спортни федерации и клубове, оптимизиране на подхода на държавната, местната власт и публично финансираните спортни организации от държания спортен календар, както и създаване на оптимални условия за превенция от допинг.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35