Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

Снимката е илюстративна
Снимка: Румен Сарандев

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в Закона за висшето образование, приети от депутатите в началото на месеца.

Размерът на таксата е съгласно тарифата за таксите в училищното и предучилищното образование - в наредбите няма такса за този вид изпити.

Съгласно приети промени от Народното събрание за Закона за висшето образование зрелостниците имат право да се явят на втора матура за повишаване на оценката веднъж, но не по-късно от една година от положения изпит.

Новата оценка ще се вписва в отделно удостоверение, а не в дипломата. 

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца влизат в ролята на родители в "Музейко"

Научно-образователният детски център "Музейко"  е домакин на постановката "Ах, тези родители" на Театър "Възраждане". По време на спектакъла децата ще влизат в ролята на родители и обратното. Предвидени са две представления - от 11:00 и 12:30 часа.

публикувано на 27.04.24 в 10:14

Родопският драматичен театър - домакин на фестивала "Талантите на Смолян"

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" е домакин на фестивала "Талантите на Смолян", който започва в 10:00 часа. Организатори са община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Фестивалът няма конкурсен характер, а целта..

публикувано на 27.04.24 в 10:08

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59
Густав Гресел

Густав Гресел: Украйна трябва да остане в отбрана до 2026-а

След забавяне от половин година, във вторник американският Конгрес одобри окончателно отпускането на военна помощ за Украйна. Президентът Джо Байдън веднага подписа закона, а Пентагонът изпрати на Киев оръжие за 1 милиард долара. Вчера министърът на отбраната Лойд Остин обяви най-мащабният пакет от оръжейни поръчки за украинската армия – още 6..

публикувано на 27.04.24 в 09:55

Щефани Бабст за помощта за Украйна: Можем да продължим напред само с "коалиция на желаещите"

Американският Конгрес най-накрая деблокира 61 милиарда долара помощ за Украйна. В Европа се чуха въздишки на облекчение. В столиците на Стария континент разтревожените политици месеци наред четяха тайнствени подробности от процедурата по гласуването в Конгреса. "Но те не бива да скръстват ръце", предупреждава Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа..

публикувано на 27.04.24 в 09:52

Военни унищожиха невзривен боеприпас в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски са унищожили невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал "Възраждане", съобщиха от Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Дейностите по унищожаването й са били извършени на учебния център "Сливница" при стриктно спазване на мерките за безопасност.

публикувано на 27.04.24 в 09:51

Малки лазарки на гости на БНР

Малки лазарки гостуваха на БНР. Момичетата от Детски танцов състав "Шопчета" при 133 СУ "А. С. Пушкин в София с ръководител и учител Илия Петков, които съхраняват българските традиции, изпълниха две песни - "Вилай мома, Лазаре" и  "Играли са куклици в студиото на програма "Хоризонт" и предаването "Закуска на тревата". В народната..

публикувано на 27.04.24 в 09:38