Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Дашева: България е пример за равенството между половете в спорта

Снимка: ММС

Заместник-министър проф. Даниела Дашева участва в конференция за преодоляването на неравенствата между половете в спорта.

"Спортът е силен инструмент за преодоляване на различията и спомага за справянето с предразсъдъците, стереотипите, културните различия, нетолерантността и дискриминацията. Неговата интегрираща роля е доказана във времето - от съществуването му като явление, през древните олимпийски игри, през съвременните олимпийски игри, до ден днешен",  заяви заместник-министърът на младежта и спорта.

Тя взе участие по време на дискусията "Може ли спортът да допринесе за преодоляването на неравенствата между мъжете и жените?", организирана от Френския институт в България.

Проф. Дашева подчерта, че България е позитивен пример по темата за равенството на половете в спорта. По думите ѝ това се дължи на застъпената политика за равнопоставеност в програмите на ММС, чиито цели са формирането на социални качества на участниците като толерантност и солидарност.

"Равенството между жените и мъжете се постига чрез предоставянето на еднакви възможности за спортно развитие, достойно отношение към двата пола на всички нива и оценяването на труда и постигнатите успехи в спорта", каза още Дашева.

По време на конференцията бяха обсъдени действията на организаторите на Олимпийските игри в Париж, насочени към преодоляването на неравенствата между двата пола, както и начините, по които най-малките спортни структури се опитват да избегнат възпроизвеждането на традиционните модели за разликата между мъжете и жените спортисти.

В дискусията участие взеха двукратният световен шампион по френски бокс - савате Браим Аннур, френската футболистка Никол Абар и състезателката в спринтовите дисциплини Карин Околие.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлана Каменова

Светлана Каменова триумфира с европейската титла на първенството в Белград

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла, триумфирайки в категория до 57 килограма при жените на шампионата в сръбската столица Белград. Каменова, която след по-малко от три месеца ще боксира и на Олимпийските игри в Париж, показа много добра игра от дистанция срещу рускинята Дария Абрамова.  С премерени действия, точни комбинации и..

публикувано на 27.04.24 в 20:31
Златислава Чуканова

Златислава Чуканова остана със сребърен медал от Европейското първенство

Златислава Чуканова остана със сребърен медал на Европейското първенство по бокс в Белград (Сърбия). Във финала в категория до 50 килограма Чуканова отстъпи пред Шанън Суийни (Република Ирландия) с 1:4 съдийски гласа след много оспорван двубой.

публикувано на 27.04.24 в 19:51

ЦСКА София отново надигра Левски

Отборът на ЦСКА-София се наложи с 3:1 над Левски във второто дерби през месец април, играно на стадион "Васил Левски".  Така "червените" постигнаха дубъл над големия съперник след успеха с 2:0 на 7 април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото..

публикувано на 27.04.24 в 19:12

Алина Коломиец и Жана Пенчева с второ и трето място в многобоя на МТ за Приз "Жулиета Шишманова"

Алина Коломиец и Жана Пенчева спечелиха съответно сребърен и бронзов медал в многобоя при жените на международния турнир по художествена гимнастика за Приз "Жулиета Шишманова", който се провежда в Бургас. Двете грации са от клуб Левски-Триадица. Коломиец събра от 112.200 точки, след като получи оценки 29.200 на обръч, 28.750 на топка, 29.650 на бухалки..

публикувано на 27.04.24 в 17:39

Давид Иванов със сребро във финала на кон с гривни при младежите на ЕП в Римини

Давид Иванов спечели сребърен медал на финала на кон с гривни на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Той се нареди също шести на халки и седми на успоредка. Иванов се представи силно на кон с гривни и се класира втори с оценка от 14.300 точки. Европейски шампион стана Хамлет Манукян..

публикувано на 27.04.24 в 17:33
Боряна Калейн

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя при жените, а Никол Тодорова зае 13-а позиция на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан). Калейн игра стабилно и в двата състезателни има актив от 133.250 точки. Вчера тя получи 35.000 за изпълнението си с обръч, 34.300 на топка, а днес има 31.900 точки на бухалки и 32.050 на..

публикувано на 27.04.24 в 15:10

Олимпийският огън отплава от Гърция за Франция

Олимпийският огън от Париж 2024 г. отплава за Франция в събота на борда на тримачтов кораб за да отбележи последния участък от щафетата преди церемонията по откриването на Олимпийските игри на 26 юли. Корабът "Белем", построен през 1896 година, напусна сутринта пристанището на Пирея за 11-дневно плаване и ще пристигне в южния град Марсилия, основан от..

публикувано на 27.04.24 в 14:43