Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ехуд Олмерт: Нетаняху трябва да бъде отстранен незабавно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт заяви пред Скай нюз, че Бенямин Нетаняху трябва да бъде „отстранен незабавно“.  

Олмерт смята, че сегашният министър-председател е "провалил страната" и определи начина, по който се справя с конфликта и вътрешната ситуация в Израел като "напълно скандален".

Бившият премиер смята, че Нетаняху не е успял да вземе необходимите мерки, за да защити цивилните и да си върне заложниците. Той допълни, че изглежда,  че Нетаняху възпира усилията на тези, които участват в преговорите с Катар и САЩ. 

Запитан дали смята, че има някакъв начин Бенямин Нетаняху да бъде отстранен от поста, Ехуд Олмерт отговори, че искрено се надява това да стане.

„Протестното движение се разраства и мисля, че всички те искат да свалят правителството заради грешките, провалите, грешната преценка и липсата на отговорност при справянето с международните дела, което вреди на отношенията ни със САЩ и Европа“, каза бившият премиер. Той добави, че не трябва да има наземно нападение в Рафах и че Израел трябва да спре войната сега.

„Спечелихме войната, всеки опит за превземане на Рафах няма да промени основната ситуация, просто ще бъдат убити повече палестинци и израелски войници. Нямаме нужда от това“, каза Олмерт. Той също посочи, че Израел трябва да се извини официално за „ужасния“ инцидент, при който бяха убити хуманитарни работници от изралеската армия в Газа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаж в Пелопонес, Гърция

Гърция спешно търси 80 000 работници в туристическия сектор

Застрашен е летният сезон заради недостига на кадри, съобщават хотелиерите в Гърция. По предварителни резервации до сега Гърция очаква много силен туристически сезон с перспективи за над 30 милиона туристи, съобщават от министерството на туризма. Голям проблем пред сектора е липсата на достатъчно работници. Търсят се от..

публикувано на 10.05.24 в 11:09

Започна проверката в данъчните складове на "Лукойл"

От Министерство на финансите съобщават, че е в ход проверка в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". За втори път тази година контролните органи извършват проверка на наличностите в складовете за енергийни продукти на "Лукойл Нефтохим Бургас", припомня кореспондентът ни в морския град Даниела Костадинова.  Предстои..

публикувано на 10.05.24 в 11:04

ЕК отпусна заем от 50 млн. евро на РСМ

Европейската комисия отпусна 50 милиона евро заем на Северна Македония. Това е първият транш от макроикономическата помощ за страната в подкрепа на икономиката, която беше сериозно засегната от икономическата криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна. ЕК изплати последния транш от 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна..

публикувано на 10.05.24 в 11:01

Никола Тулечки: Кампанията в социалните медии е отрицателна, очерня противника

Усилване на кампанията в социалните мрежи – това очаква Никола Тулечки от "Данни за добро". Политическата кампания там никога не е спирала, уточни той. Тулечки поясни, че фен групи могат да се формират чрез произвеждане на органично съдържание, най-често негативно спрямо опонента. " Най-често кампанията в социалните медии е..

публикувано на 10.05.24 в 11:00

Доц. Дарияна Куманова: Мечтата ми е да имам българче, което да пробие на световните сцени

"Все още си нямам българче, което да пробие на всички световни сцени - това ми е огромна мечта. Надявам се да я постигна". Това каза пред БНР доц. Дарияна Куманова - диригент, певец, музикален педагог, една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия. Тя е и организатор на кастинга за млади таланти за Световния шампионат по сценични..

публикувано на 10.05.24 в 10:39

Владимир Владимиров: Възможно е безвремие и безветрие в евроинтеграцията на РСМ

"Македония  може да остане в едно безвремие, едно безветрие по отношение на нейната европейска интеграция ", което би било сериозен тест за македонската държавност.  Това мнение изрази в интервю за БНР Владимир Владимиров, политолог, анализатор на процесите на Балканите и в Русия. Милен Керемедчиев: РСМ се разделя с пътя си към евроинтеграция..

публикувано на 10.05.24 в 10:29

Лошо време в Гърция: Страната е обхваната от дъждове

Лошо време със силни дъждове обхвана Гърция. Силна буря засегна тази нощ Солун и Халкидики. Има наводнени пътища. Сили на пожарната спасяваха пътници в леки коли, които бяха отнесени от водата. Няма пострадали. Според прогнозите силни дъждове ще засегнат цялата страна през почивните дни. Пътна полиция предупреждава да се внимава при пътуване..

публикувано на 10.05.24 в 10:17