Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия: Разраства се шпионският скандал с българска връзка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Австрия се разраства скандалът около съмнения за шпионаж в полза на Русия във Федералната служба за вътрешна сигурност. Журналистически разследвания сочат, че в мрежата около Ян Марсалек са участвали арестуваните във Великобритания шестима българи, а една от мишените им е бил разследващия журналист Христо Грозев.

Следващата седмица австрийският канцлер Карл Нехамер свиква извънредно заседание на Съвета за националната сигурност заради предполагаем шпионаж на двама бивши агенти от Федералната служба за защита на Конституцията и борба с тероризма. Егисто От беше арестуван миналата седмица, като се смята, че е работил за бившия началник отдел във вътрешното разузнаване Мартин Вайс, за когото се знае, че е сътрудничил на Ян Марсалек.

Марсалек се укрива в Москва и се сочи от властите във Великобритания като ключовата фигура във вербуването на шестима българи около Орлин Русев, обвинени в Обединеното кралство в шпионаж за Русия. Австрийците От и Вайс са заподозрени, че са помагали на Марсалек да създаде шпионска клетка в австрийските служби за сигурност в полза на Москва.

Една от мишените на тази клетка е Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат", който години наред работеше заедно с Алексей Навални при разкриването на тайните операции на ГРУ в Европа. Доскоро Грозев живееше във Виена, но беше принуден да емигрира заради заплахи за сигурността му. От журналистически разследвания в Австрия става ясно, че От е помогнал за проникването в жилището на Грозев и кражбата на неговия компютър и флаш памет. През декември 2022 година руското министерство на вътрешните работи обяви журналиста за издирване, без да посочва причината.

Скандалът в Австрия има и политическа окраска в навечерието на парламентарните избори там - Херберт Кикл, лидерът на крайнодясната "Партия на свободата", която в момента води убедително в допитванията, е бивш министър на вътрешните работи точно в периода на най-активната дейност на руската група.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия с проекторезолюция в ООН за предотвратяване на разполагането на оръжия в Космоса

Русия внесе в ООН проекторезолюция, която призовава всички страни да предприемат спешни действия за предотвратяване на разполагането на оръжия в космическото пространство, седмица след като Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Руската..

публикувано на 02.05.24 в 08:44

Кметове на европейски градове искат да определят подходящи ограничения на скоростта

Кметове на европейски градове се обявиха в защита на правото на местните власти да определят подходящи ограничения на скоростта. Кметовете са се обединили в писмо, чийто текст е публикуван във "Файненшъл таймс". Писмото е следствие на инициативи на правителствата в Англия и Италия, които биха могли да попречат на местната власт да прилага..

публикувано на 02.05.24 в 08:29
Даниел Нобоа

Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции заради "вътрешен въоръжен конфликт". Мярката засяга провинциите Ел Оро, Гуаяс, Лос Риос, Манаби и Санта Елена и ще продължи 60 дни, се казва в указа.  Това е второто обявяване на извънредно положение по същите причини от Нобоа, който встъпи в длъжност през..

публикувано на 02.05.24 в 08:03

Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични

Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София беше взето в условията на информационно затъмнение .  Това каза пред БНР адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.  Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"   Търговска Лига се..

публикувано на 02.05.24 в 08:03

Сблъсъци в Груция между полиция и протестиращи против закона за чуждите агенти

Десетки хиляди излязоха на пореден протест в Грузия срещу противоречивия законопроект за чуждестранните агенти, след като парламентът на страната го одобри с 83 "за" срещу 23 "против" на второ четене. Парламентарните дебати бяха напрегнати, с изгонени членове на опозицията и сбивания между законодателите, което не е рядко явление в често..

публикувано на 02.05.24 в 07:50

14 души са пострадали при нови поредните ракетни атаки срещу Одеса

Украинският град Одеса отново стана мишена на руски ракетни атаки. 14 души са пострадали, по данни на местните власти. Руска ракета е попаднала в пощенски разпределителен център, като е причинила пожар в складови помещения. Всички служители в комплекса са успели да се укрият в бомбоубежище и сред тях няма засегнати, съобщи директорът на..

публикувано на 02.05.24 в 07:37
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на пресконференция по време на официалното му посещение в Кишинев, Молдова, 6 март 2022 г.

САЩ вероятно ще пуснат собствен морски коридор за помощ в Газа

Съединените щати са твърдо решени да постигнат примирие в Ивицата Газа и да върнат заложниците у дома, заяви в Израел американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той призова "Хамас" да приеме по-бързо "щедрото", по думите му, израелско предложение за примирие. Официален представител на палестинската групировка заяви, че лидерите й все още..

публикувано на 02.05.24 в 07:33