Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Емилия-Романя обявиха стачка след взрива във ВЕЦ край Болоня

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В италианската област Емилия-Романя за утре е планирана 8-часова стачка в частния и държавния сектор. Причината е експлозията във водноелектрическа централа край Болоня, която взе жертви. 

Последните данни от префектурата посочват 3-ма загинали, един от които е румънец, а останалите - италианци.  В неизвестност са четирима работници, петима са хоспитализирани, а трима са без травми, или общо с инцидента са свързани 15 души.

Префектът на Болоня Атилио Висконти каза за медиите, че това не са служители на енергийната компания „Енел“, а са от фирми, на които тя възлага дейности  в електроцентралата. Само един е работил по-рано за „Енел“  като консултант.

Спасителните екипи от пожарникари и водолази  издирват изчезналите и през нощта.

От експлозията се е срутил тавана на 8-ия подземен етаж, помещенията  на 9-ия  под него са наводнени и ситуацията е много сложна, обясниха ръководители на пожарната.

В очакване съоръжението да бъде обезопасено и изчезналите да бъдат намерени,  прокуратурата в Болоня е в готовност да започне разследване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три медала за български ученици на Менделеева олимпиада по химия в Китай

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов медал, както и почетна грамота, съобщават от Министерство на образованието и науката...

публикувано на 30.04.24 в 11:15

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 10:45
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени...

публикувано на 30.04.24 в 10:38
Велико Търново

Четири нови случая на коклюш във Велико Търново

За четири нови случая на коклюш във Велико Търново съобщи Регионалната здравна инспекция в града. Едно от заболелите деца е 3-месечно неимунизирано бебе. То се е разболяло в чужбина и там е диагностицирано. Неимунизираното дете е прието за лечение в областната болница във Велико Търново. Останалите три нови случая на коклюш в региона..

публикувано на 30.04.24 в 10:32
Снимката е илюстративна - от руски удари в Одеса.

Ден на траур в Одеса заради руската атака: Вече 23-ма в болница, петима загинали

Ден на траур е обявен за днес в украинската Одеска област заради смъртта на петима души при руския ракетен удар вчера, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. Кипер изказва искрените си съболезнования на тези, които са загубили близки. По негова информация броят на загиналите се е увеличил до петима..

публикувано на 30.04.24 в 10:29

Простреляното във Враца дете е изведено от реанимацията

Детето, което беше транспортирано с хеликоптер от Враца и оперирано по спешност в "Пирогов" след огнестрелно нараняване, вече е изведено от реанимация. Вечерта на 13 април т.г., хеликоптер транспортира по спешност 2-годишното дете след прострелване в главата с въздушна пушка. В момента, в който състоянието му позволи, екипът на проф. Николай..

публикувано на 30.04.24 в 10:28

Полицията в Кюстендил с мерки за безопасност за предстоящите празници

Създадена е организация и допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на предстоящите Великденски празници в Кюстендилския регион, съобщават от Областната дирекция на полицията. Особено около храмовете и в района на няколкото манастира в Кюстендилско, които са около 10. Ще бъдат..

публикувано на 30.04.24 в 10:22