Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 130 000 души на протест срещу масовия туризъм на Канарските острови

Протестът на Канарските острови, 20 април 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 130 хиляди души излязоха по улиците на градовете и селата в осемте острова от Канарския архипелаг с искане да се ограничи масовия туризъм, който съсипва родните им места. Под лозунга "Канарските острови имат граница“ те поискаха и въвеждането на екоданък и регулиране на покупките на жилища от чужденци.

Туризмът представлява 35% от брутния вътрешен продукт на Канарските острови и близо 40% от заетостта и въпреки това местните жители твърдят, че не усещат да живеят по-добре при постоянно растящия брой външни посетители, дори напротив-островите се замърсяват, водата се изчерпва, а жилищата поскъпват главоломно. Според тях трябва да се наложи мораториум върху строежите на нови хотелски комплекси и издаването на туристически лицензи на частни имоти, за да се ограничи масовия туризъм, който "съсипва островите". "Липсва ми земята, която познавах", "Къде са парите от туризма?" и "Спасете младежта от робство" бяха само част от плакатите, които протестиращите в Тенерифе носеха.

Към тях по-късно бяха добавени и две гигантски марионетки с лицата на регионалния премиер Фернандо Клавихо и председателя на асоциацията на работодателите в хотелите Хорхе Марихал, които присъстващите обвиниха в лично обогатяване от развитието на туризма. Според тях е време моделът да се промени и "Канарските острови да се върнат на жителите им".

Демонстрации в тяхна подкрепа имаше и в други градове на Испания като Мадрид, Барселона, Малага, Гранада и Палма де Майорка, както и в чужбина- Берлин, Лондон и Брюксел. Канарците, живеещи извън островите повториха тезата, че масовият туризъм "прогонва местното население", но обърнаха внимание и на високите нива на бедност, ниските заплати, ескалацията на цените на наемите и жилищата, както и на природните бедствия.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

След срещата в "Росенец": Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС и работата на колективните органи

Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС и да заработят колективните органи на партията. Това е решението след днешната среща на депутати от Движението с почетния председател Ахмед Доган.  Срещата се състоя в лятното имение на Доган в парк "Росенец".  Участниците в нея не отговориха на въпроса дали има разцепление в ДПС, след като на разговора не..

публикувано на 06.07.24 в 17:46

Отец Петко Вълов беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия

Отец Петко Вълов тържествено беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия.  С решение на Светия престол той поема поста от монсеньор Христо Пройков, управлявал епархията от 1995 г.  досега.   Съгласно действащия устав в Католическата църква след навършване на 75-годишна възраст епископите подават оставка пред папата.

публикувано на 06.07.24 в 17:13
Киър Стармър

Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета и веднага даде пресконференция

Новият британски премиер Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета си само часове след неговото сформиране. Веднага след това той даде пресконференция. Мнозина са изненадани от факта, че Киър Стармър реши да даде пресконференция след заседанието, но това се приема като промяна в стила на "Даунинг стрийт " за общуване с журналистите и..

публикувано на 06.07.24 в 17:06

Кипър преполови годината с много добри резултати в туризма

Кипър преполови годината с много добри положителни резултати в туризма, отчетоха от правителството. То обяви и започването на 5-годишен план, насочен към решаването на проблема със сезонността в сектора. Рекорден пътнически поток в Кипър за всички времена е регистриран през първото шестмесечие, обявиха от транспортното министерство. Над 5,1 млн. пътници..

публикувано на 06.07.24 в 16:46
Снимката е илюстративна

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море. Раздухвани от силен вятър, пламъците са обхванали гориста територия близо до едно от селата, северозападно от столицата на острова Митилини. С огнената стихия се борят 30 пожарникари с 10 противопожарни автомобила, подкрепяни от седем самолета цистерни и един хеликоптер, уточнява БТА...

публикувано на 06.07.24 в 16:25

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област в Украйна, предава Франс прес. Няма потвърждение на информацията от страна на Украйна.  Според Киев най-ожесточените боеве по цялата фронтова линия се водят в Донецка област, където руските войски се опитват да изтласкат украинските сили. Вчера, след срещата си с..

публикувано на 06.07.24 в 16:19
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: ДПС трябва да се върне към нормалното, колективните органи не работят

ДПС трябва да се върне към нормалното, от една година колективните органи на партията не работят, заяви председателят на Движението Джевдет Чакъров след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.  В следващите дни се очаква официална позиция на Доган с решения, взети след днешната среща в "Росенец" с изключения от парламентарната група на..

публикувано на 06.07.24 в 16:13