Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Снимка: Европейски парламент
Чуй новината! Чуй новината:

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти.

Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред вносителите ѝ е евродепутатът от тази група Андрей Ковачев. Резолюцията трябва да бъде гласувана утре в пленарна зала в Страсбург.

"Европейският парламент е обезпокоен от достоверните съобщения за засилените руски опити за намеса в предстоящите избори за българското Народно събрание на 9 юни, изразява сериозно безпокойство от съществуването на руския контрол върху мрежа на агенти за дезинформация, активни в социалните медийни платформи, академиите, НПО и политическите партии; сериозно е обезпокоен поради многобройната собственост на територията на България, притежавана в момента от руските власти, някои от които са от стратегическо значение и  служат за центрове за руско влияние върху демократичните процеси в страната", се казва в текста.

Конкретни имоти не се споменават. Очевидно обаче един от тях е комплексът "Камчия", притежаван от московското кметство. Вчера евродепутатът Александър Йорданов поиска той да бъде конфискуван, тъй като е база за прокарване на руските интереси в Европа.

Утре евродепутатите ще гласуват още една резолюция за Русия. Тя е посветена на проведените преди месец президентски избори там. Почти всички парламентарни групи смятат изборите за непрозрачни. Някои от тях призовават ЕС да не признава Владимир Путин за легитимен президент.

Андрей Ковачев е сред вносителите на текста на ЕНП и на тази резолюция.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Силистра: Панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България

В Силистра Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан в мемориала-военно гробище на загиналите през Първата световна война. Тържествената церемония ще започне в 11:00 часа. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България. На мемориала ще бъдат поднесени венци и цветя...

публикувано на 06.05.24 в 10:29

Парижки пекари поставиха световен рекорд със 140-метрова багета

Нов световен рекорд на Гинес е поставен от френски пекари. Те приготвиха най-дългата багета - 140 метра и половина. Успешният опит стана факт в Сюрен, предградие на Париж. Масивната багета измести от първото място предишното постижение - хляб с дължина над 132 метра, изпечен в италианския град Комо през 2019 година. Голяма част от багетата..

публикувано на 06.05.24 в 10:12

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция,  на хората право на здравеопазване. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналистка и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София...

публикувано на 06.05.24 в 09:57
Православен храм „Свети Николай Чудотворец”

Децата за Христовата любов

На Великден влизаме в църквата "Св. Николай Чудотворец" в столичния квартал "Връбница", която в Светлата седмица след Възкресение Христово ще навърши 100 години. В нейните традиции е неделното училище, което събира за вероучение деца от квартала, винаги след неделната служба. Богословът Цветелина Гергинова води  вероучението, а..

публикувано на 06.05.24 в 09:28

Тържествена смяна на почетния караул пред президентството

На празника на армията в 12 часа пред Администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул. На ритуала ще присъстват и ученически гвардейски отряди. Младежите от отрядите ще бъдат посрещнати след това от държавния глава Румен Радев. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на..

публикувано на 06.05.24 в 09:06

Приключва предизборната кампания за парламентарния и президентския вот в РСМ

В Република Северна Македония днес завършва предизборната кампания за парламентарните избори и втория кръг на президентския вот на 8 май. И от двете коалиции на албански политически партии в Северна Македония обявиха, че на втория тур на президентските избори няма да призоват за конкретна подкрепа за един от двамата кандидати за президент,..

публикувано на 06.05.24 в 08:52

Курбан за здраве в Луковит за Гергьовден

На Гергьовден отбелязва своя празник град Луковит . От 9.00 ч. в църквата "Свети Георги Победоносец" ще бъде отслужена света литургия, а след това на централния площад "Трети март" ще започне музикална програма.  По традиция на жителите и гостите на града ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие.

публикувано на 06.05.24 в 08:44