Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Снимка: lockheedmartin.com

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка. 

В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката. 

Изменението е изготвено спрямо изискванията на американското законодателство за военни продажби, като се коригират сроковете за осигуряване на съответните компоненти и продукти. Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран, като се планира доставките да започнат в края на първото тримесечие на 2025 година и да завършат до края на следващата година.

Предвиждат се промяна на доставчиците на отбранителните продукти заради технологични и пазарни промени.

Добавени са 11 нови линии, в това число допълнително оборудване, поискано от страна на министерството на отбраната.

"Възраждане" и БСП за пореден път отправиха остри критики към военната сделка за изтребителите Ф-16, Block 70. Депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов заяви, че България е поставена в неравностойно положение:

"Не знаем кой точно ще даде гаранцията, от коя страна ще трябва да си я търсим след това."

Според социалиста Борислав Гуцанов военната сделка за първите 8 изтребителя и модернизацията на пехотата и военноморските сили далеч надхвърлят сериозно общото авансово плащане от 2,2 милиарда лева, които страната ни плати през 2019 г.:

"Някой от нашите представители знае ли какво сме получили за тези години - абсолютно нищо до този момент срещу дадени 8,5 милиарда лева и нагоре."

Председателят на военната парламентарна комисия Христо Гаджев от ГЕРБ опроверга думите на Гуцанов:

"62 милиона - цена на самолет. Какви неща, какви милиарди говорите. Всичко останало, извън това, разбира се, е въоръжението, поддръжката и техниката."

Министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов беше категоричен, че България не е платила повече:

"Плащаме само онова, което получаваме, 996 милиона още са наши пари, стоят в наша сметка и не отиват в правителството на САЩ".

Беше гласуван тридневен срок между двете четения на законопроекта, като се очаква ратификацията да бъде окончателно приета още в това Народно събрание. Срокът за подписването на предложения документ и информиране на американската страна за изпълнението на българските процедури по влизането му в сила изтича на 18 юни тази година.

Окончателната ратификация на договора за Ф-16 е предвидена за идния вторник, когато Народното събрание ще заседава извънредно.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл.  Игуменията на Граничкия девически манастир сестра Фотиния каза, че притежава диск с песнопенията с..

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е уведомил лично катарския премиер и директора на египетското разузнаване, че е готов за замлъкване на..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както и в местността Голо бърдо, Пернишко. Цяла долина е с божури в Черна нива, към пътя Кюстендил -..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие Ангел Ангелов,  началникът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично..

публикувано на 06.05.24 в 19:35

ГЕРБ-СДС иска да се пребори за два мандата в Монтана на вота през юни

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата ГЕРБ-СДС за народни представители в Монтана, където политическата сила ще се бори да вземе 2 мандата.  Коалиция ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация на листата за народни представители от Монтана. След 9 мандата депутат от ГЕРБ Ирена Димова не е в листата и остава областен координатор: "Аз съм се..

публикувано на 06.05.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Опит за бойкот на стачката на журналистите от РАИ

В ход е 24-часовата стачка на журналистите от италианската обществена медия РАИ. Организирана е от синдиката на журналистите на медията UsigRai, основан преди 40 години. В момента има над 1600 членове от 2000 журналисти в медията. Стачка в РАИ Протестът преминава в особена атмосфера от сблъсъци на мнения от страна на управата на РАИ,..

публикувано на 06.05.24 в 19:13