Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Юлия Захариева прогнозира по-висока избирателна активност заради вота 2 в 1

Снимка: Европейски парламент

Активността в България на предстоящите избори на 9 юни ще е по-висока, тъй като вотът ще е комбиниран, прогнозира в интервю за БНР преподавателят по "Право на ЕС" доц. д-р Юлия Захариева. Според нея нямаше да има очаквания за висока активност, ако гласуването беше само за Европейски парламент.

"Има една леко парадоксална тенденция. Когато през 1979 година са първите избори за Европейски парламент - активността е над 60 процента. Колкото повече нарастват правомощията на парламента, толкова повече спада избирателната активност. Нямам обяснение за този парадокс, т.е. колкото повече започва да тежи тези институции в ЕС, толкова като че ли интересът спада. Това, че се 2 в 1 изборите - специално за нас избирателната активност е проблем, но все пак си мисля, че ще има по-голям интерес".

По думите на доцент Захариева избирателите често приравняват функциите на Европейския парламент с тези на Народното събрание. 

С какво ще остане в историята отиващият си ЕП? - Евранет Плюс (bnr.bg)
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът събра кворум за извънредното си заседание

Над 170 депутати се регистрираха в пленарната зала и така парламентът събра кворум за извънредното си заседание, на което трябва да изслуша служебния премиер Димитър Главчев във връзка с актуализацията на пенсиите. В НС изслушват служебния премиер за пенсиите Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на..

публикувано на 21.05.24 в 13:55
Плаж в Пелопонес, Гърция

Цената на кафето в Гърция без промяна

Цените на кафето в Гърция това лято остават непроменени след среща днес на търговци и министъра на финансите. Цената на кафето за клиентите няма да се покачва тази година. Това заявиха днес търговците на кафе, които се срещнаха с министъра на финансите Хадзидакис. Данъците върху кафето остават на 13% до края на годината, реши правителството..

публикувано на 21.05.24 в 13:51

Иранският посланик: Понякога горчивите случаи създават по-задълбочени връзки между хората и народите

Посланици на различни държави и български политици изказаха съпричастие в книгата за съболезнования, която посолството на Иран в София откри по повод кончината на президента на Ислямската държава - Ебрахим Раиси. Пред БНР посланикът на Иран в България - Алиреза Ирваш, каза, че страната му остава спокойна и ще изпълни всичките си ангажименти към иранския..

публикувано на 21.05.24 в 13:44

Проф. Георги Касчиев: Очаквам цената на тока да се увеличи с 5%

До 5% увеличение на цената на тока прогнозира енергийният експерт проф. Георги Касчиев в интервю пред БНР. „Едно от усилията беше правителството да преведе 32 млн. лв. във Фонда за сигурност на енергийната система. Откъде ще се вземат и кои ще бъдат ощетени? Резултатът е напрегната обстановка сред потребителските очаквания - недоволство..

публикувано на 21.05.24 в 13:40
Жеко Милев

Доц. Жеко Милев: Въпросът 10% или 11% да е увеличението на пенсиите е измислен

Въпросът с 10% или с 11% да се увеличат пенсиите е измислен , защото в Кодекса за социалното осигуряване е казано ясно как трябва да стане това от 1-ви юли. Това каза пред БНР доц. Жеко Милев, заместник-ръководител на катедра "Финанси" в УНСС, и обясни: "50% трябва да се вземе предвид от ръста на инфлацията за 2023 г. и 50% от ръста на..

публикувано на 21.05.24 в 13:35

Над 100 военнослужещи заминават за Косово

Над 100 военнослужещи заминават за Косово като част от българския контингент и ще се включат в оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО. В тържествения военен ритуал по изпращането им участва началникът на отбраната, адмирал Емил Евтимов, а церемонията се състоя на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград. Българската армия..

публикувано на 21.05.24 в 13:32

"Сиела норма" осигурява машините за частичните избори на 23-ти юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частични местни избори, насрочени за 23-ти юни тази година. ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта. Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са..

публикувано на 21.05.24 в 13:25