Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" към ново гориво ще започне в средата на май

Снимка: БГНЕС

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско към американско ядрено гориво започва в средата на май, когато в реактора на 5-ти енергоблок ще бъдат заредени 43 касети.

Ядреното гориво на "Уестингхаус" е съвместимо с руската технология и отговаря на най-високите международни стандарти, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране.

Преходът ще продължи 4 години, каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски на брифинг в сградата на агенцията.

Изпълнителният директор на атомната електроцентрала Валентин Николов призна, че България закъснява с приемаето на Стратегията за отработеното ядрено гориво, но по неговите думи към момента проблем със съхранението му няма.

Николов припомни, че процесът на подготовка за преминаването към горивото на "Уестингхаус" започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията. През това време са преминати няколко етапа, като са били осигурени и необходимите документи, които се изискват от АЯР.

"Благодарение на специалисти, които работиха по този процес, всичко вече е в срокове", изтъкна Николов. По думите му през целия период се е извършвал контрол и върху производствения процес на асемблирането на ядреното гориво. 

Председателят на АЯР уточни, че на 22 април в резултат на положителни становища на инспекторите на агенцията е издадено разрешение за поетапен преход на пети блок от руско на американско гориво. Бачийски обясни, че лицензионният процес е продължил 9 месеца и е приключен в пълно съответствие с вътрешната програма на АЯР. Той посочи, че три неща са допринесли за това прегледът да бъде извършен навреме. Първото е, че това е четвъртият преглед, който се прави за преход от един тип гориво на друг. Второто е, че е имало много сериозна подкрепа от опитни експерти на външни организации по важни дейности по лицензионния процес. Третото е, че АЯР е била в много добра комуникация с АЕЦ "Козлодуй".

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" добави, че след като горивото на "Уестингхаус" е пристигнало на площадката на централата, контейнерите са били огледани и е направен контрол. 

"Всичко беше в целостта, в която сме изискали да бъде и съответно то е съхранено преди да дойде кампанията за поставянето в зоната", заяви Валентин Николов. Той посочи, че това ще се случи след средата на месец май. Николов информира, че атомната централа планово на 4 май започва да намалява мощността си и на 5 май се очаква да излезе от паралела на системата на Електроенергийния системен оператор, като на 7 май започва плановият годишен ремонт.

Валентин Николов напомни, че има подписан договор и с "Фраматом" за доставка на ядрено гориво за шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Освен това се проучва възможността да се лицензира гориво на "Уестингхаус" в бъдещ момент и за този блок. "Кога ще започне и кога ще свърши това, е друг въпрос, но текат и такива разговори", обясни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй". Той допълни, че по въпроса дори е имало среща с Агенцията за ядрено регулиране, за да може се очертае пътят и за този процес.

АЕЦ "Козлодуй" има запас за шести блок на руско ядрено гориво до 2029 г. След първата доставка на горивото на "Фраматом" за шести блок, централата ще работи и с двата вида горива. 

"Текат преговори във връзка с промяна на договора по искане на "Фраматом", така че имаме запаси и ще преценим", обясни Валентин Николов. Той напомни, че френското ядрено гориво се очаква да пристигне в края на 2025 г., но заради преговорите с френската компания може да се забави малко. Николов обаче изтъкна, че това няма да е проблем за централата, защото има запаси с гориво до 2029 г.

България е в закъснение по приемането на Стратегия за съхранението на ядрено гориво, каза още изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй". Той уточни, че тази стратегия трябва да бъде цялостна, а не само за конкретен период. Доскоро отработеното ядрено гориво се е извозвало към Русия, но предвид войната в Украйна тези договори са се променили и затова стратегията е била преправяна няколко пъти. Тя вече е почти готова в Министерството на енергетиката и се очаква енергийното ведомство да я внесе в Министерския съвет за одобрение. 

"Засега горивото се съхранява по всички нормативни документи и няма проблем, но ако не се предприемат мерки и не се приеме стратегия, ще имаме известен проблем, но към настоящия момент такъв няма", заяви още Валентин Николов.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрожденският град Елена чества своя празник

В Деня на светите равноапостоли Константин и Елена своя празник чества възрожденският град Елена.  Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"? Честванията започнаха със света литургия, а стотици се събраха, за да празнуват около Даскалоливницата, дала преди два века от..

публикувано на 21.05.24 в 14:25

Парламентът събра кворум за извънредното си заседание

Над 170 депутати се регистрираха в пленарната зала и така парламентът събра кворум за извънредното си заседание, на което ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев във връзка с актуализацията на пенсиите. В НС изслушват служебния премиер за пенсиите Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите..

публикувано на 21.05.24 в 13:55
Плаж в Пелопонес, Гърция

Цената на кафето в Гърция без промяна

Цените на кафето в Гърция това лято остават непроменени след среща днес на търговци и министъра на финансите. Цената на кафето за клиентите няма да се покачва тази година. Това заявиха днес търговците на кафе, които се срещнаха с министъра на финансите Хадзидакис. Данъците върху кафето остават на 13% до края на годината, реши правителството..

публикувано на 21.05.24 в 13:51

Иранският посланик: Понякога горчивите случаи създават по-задълбочени връзки между хората и народите

Посланици на различни държави и български политици изказаха съпричастие в книгата за съболезнования, която посолството на Иран в София откри по повод кончината на президента на Ислямската държава - Ебрахим Раиси. Пред БНР посланикът на Иран в България - Алиреза Ирваш, каза, че страната му остава спокойна и ще изпълни всичките си ангажименти към иранския..

публикувано на 21.05.24 в 13:44

Проф. Георги Касчиев: Очаквам цената на тока да се увеличи с 5%

До 5% увеличение на цената на тока прогнозира енергийният експерт проф. Георги Касчиев в интервю пред БНР. "Едно от усилията беше правителството да преведе 32 млн. лв. във Фонда за сигурност на енергийната система. Откъде ще се вземат и кои ще бъдат ощетени? Резултатът е напрегната обстановка сред потребителските очаквания - недоволство..

публикувано на 21.05.24 в 13:40
Жеко Милев

Доц. Жеко Милев: Въпросът 10% или 11% да е увеличението на пенсиите е измислен

Въпросът с 10% или с 11% да се увеличат пенсиите е измислен , защото в Кодекса за социалното осигуряване е казано ясно как трябва да стане това от 1-ви юли. Това каза пред БНР доц. Жеко Милев, заместник-ръководител на катедра "Финанси" в УНСС, и обясни: "50% трябва да се вземе предвид от ръста на инфлацията за 2023 г. и 50% от ръста на..

публикувано на 21.05.24 в 13:35

Над 100 военнослужещи заминават за Косово

Над 100 военнослужещи заминават за Косово като част от българския контингент и ще се включат в оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО. В тържествения военен ритуал по изпращането им участва началникът на отбраната, адмирал Емил Евтимов, а церемонията се състоя на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград. Българската армия..

публикувано на 21.05.24 в 13:32