Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"

Снимка: БГНЕС

Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София, правителството разреши на същия инвеститор да построи многопрофилна болница с името "Мама и аз". Лечебното заведение ще може да работи със Здравната каса и ще предлага лечение както на деца, така и на пълнолетни, става ясно от съобщение на Министерския съвет. 

Първоначалният проект на Търговска лига, внесен в здравното министерство през лятото на 2022 година, предвиждаше изграждане на детска болница с над 400 легла, със спешна и интензивна грижа. Заради пропуски в документите служебният министър Асен Меджидиев отложи решението си дали да предложи на правителството да одобри проекта. 

В средата на миналата година от Търговска лига обясниха за БНР, че нямат информация дали повторно внесеният проект е придвижен или процедурата е прекратена. Междувременно инвеститорът построи детско отделение „Мама и аз“ в частната болница „Сърце и мозък“ в Плевен. 

Новият им проект предвижда многопрофилна болница на комуникативен терен в София, която ще разполага с 30 клиники и отделения и над 400 легла. Заявена е готовност за построяване до 4 години, с пари от търговската дейност на инвеститора и с банкови кредити. Най-рано след 4 години трябва да бъде готова и държавната Национална детска болница. За нея към момента има избран терен, върху който все още се намират две сгради, подлежащи на събаряне. От инициативата „За истинска детска болница“ посочиха преди дни, че по никакъв начин не личи да се изпълнява решението на парламента за ускорено изграждане на лечебното заведение.  

От Обществения съвет за създаване на Национална детска болница настояват за незабавно изслушване на здравния министър и на министър-председателя в Народното събрание относно днешното решение. Според членове на съвета то е било взето при пълна липса на прозрачност. С приемането му предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред трудно напредващия държавен проект за детска болница, се посочва в позицията. 

Членът на Обществения съвет Надежда Цекулова заяви:

"Когато една ключова болница, каквато би била многофункционалната многопрофилна детска болница, е частна - по какъв начин ще се гарантира, че тя ще обслужва всички тези и социални функции, които извършват масово в България държавните лечебни заведения? Това, че няма да има лекари, няма да има пари и всъщност няма да има нужда от втора голяма детска болница, не е някакво притеснение на някакви хора, това е абсолютен факт, който се базира на изчисления и данни - на броя на населението, на нуждата от болнична помощ, на наличностите, с които София и регионът разполагат".

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Русия провежда учения за подготовка и използване на нестратегическо ядрено оръжие

Руски войски са започнали учения за "подготовка и използване на нестратегическо ядрено оръжие," обяви министерството на отбраната в Москва, цитирано от Ройтерс. Ученията се провеждат в Южния военен окръг, до източната граница на Украйна. Използват се балистични ракети "Искандер" и хиперзвукови "Кинжал". От министерството обясниха, че целта е да..

публикувано на 21.05.24 в 19:16

Калин Стоянов награди преподаватели и културни дейци за приноса им към темата за сигурността

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов награди с грамота и плакет преподаватели и изявени културни дейци за приноса им към темата за сигурността по повод предстоящия празник 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Сред наградените беше Ваня Монева - диригент,..

публикувано на 21.05.24 в 19:11

Експерти: Мерките на БНБ няма да се отразят на имотния пазар

Допълнителните мерки за контрол на жилищното кредитиране на БНБ няма да променят политиките на търговските банки по отпускането на заеми, но е възможно да се окажат предупреждение за по-високи лихви, ако кредитирането продължава да расте. Това коментира за БНР Десислава Николова от финансовия портал "Моите пари".  БНБ разпореди на банките..

публикувано на 21.05.24 в 19:08
Снимката е илюстративна, архив.

Нивото на реките Банщица и Бистрица се покачи след дъждовете през последното денонощие

Нивото на реките Банщица (в област Кюстендил) и Бистрица се покачиха след дъждовете през последното денонощие. Няма излизане на вода от коритата, съобщи за БНР  експертът по управление при кризи към Общината Ивайло Чалъков. Падналите валежи в района на Кюстендил достигнаха 15 литра на кв. метър, отбелязаха от регионалната метеорологична станция...

публикувано на 21.05.24 в 18:53

Задържаха младеж за хулиганство във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа 20-годишен младеж за хулиганство около паметника "Майка България" в центъра на града. От клип в социалните мрежи се вижда, че през нощта двама младежи са паркирали скъп лек автомобил до паметника, което е забранено, и си правят снимки.  Полицията и Районната прокуратура във Велико Търново се..

публикувано на 21.05.24 в 18:27

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети ще бъдат увеличени с 290 лв.

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите.  Нов механизъм за..

публикувано на 21.05.24 в 18:14

Депутати събират подписи за ново извънредно заседание

Депутати съобщиха на брифинг в кулоарите на НС, че от утре започват да събират подписи за свикване на ново извънредно заседание следващата седмица. На него трябва да бъде изслушан министърът на енергетиката заради информация за предстоящо увеличаване на цената на електроенергията. Поискана беше намесата на ДАНС заради подозрение, че една от партийните..

публикувано на 21.05.24 в 18:03