Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подпомогнати за Великденските празници

Снимка: БГНЕС

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подкрепени за Великденските празници с помощи в рамките на 10-ата кампания "Осинови семейство за Великден", съобщиха от Кипърския координационен съвет на доброволците, който е неин организатор.

Броят на кипърците, изправени пред финансови затруднения да си осигурят минимално необходимото за Великденските празници, се увеличава, доближавайки се до нивото от кризата през 2013 г., казаха от Кипърския координационен съвет на доброволците.

В рамките на провеждата от него Великденска кампания 2000 нуждаещи се семейства ще получат от 100 до 200 евро или купони за яйца, традиционните великденски тестени изделия флауни и други стоки. Има хора, които не могат да си позволят дори основни храни като хляб и мляко, посочиха доброволците.

Освен това всяка от другите благотворителни и неправителствени организации, обединени под шапката на координационния съвет, подпомага от 5 до 50 семейства. 

В същото време намаляват даренията от фирми и граждани в сравнение с предишни години заради силното покачване на разходите за живот, показва доброволческата кампания.

Около 450 "Великденски пакети с любов" с необходими храни за празничната трапеза ще бъдат раздадени на нуждаещи се в Лимасол, съобщиха от общината.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В кипърската столица Никозия

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски..

публикувано на 17.05.24 в 08:44

Военен прокурор не изключва съпричиняване на катастрофата при Аксаково

В хода на разследването ще се установи как се е движел автомобилът на НСО, който участва в катастрофата край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи , не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев.  Като се позова на дългогодишния си опит, в интервю за БНР той предположи, че..

публикувано на 17.05.24 в 08:37

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са допуснати, уточни Стойко Стойков от Регионалното управление на образованието в Ямбол (РУО)...

публикувано на 17.05.24 в 08:10
Адела Качаунова

Адела Качаунова: В Европа не виждат ясно лицата на политиците ни или не желаят да ги видят

"Отдавна живеем с усещането, че процесите в България в Европа имат малко по-различна светлина. Там сякаш не виждат достатъчно ясно истинските лица на политиците или не желаят да ги видят . Лица, които са санкционирани за корупция, не бива да бъдат легитимирани, след като са прекарали в политиката твърде много години. Дали са всякакви признаци за..

публикувано на 17.05.24 в 08:08
Несебър

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:04

МОН връчва годишните награди за принос в науката "Питагор"

За 16-а поредна година Министерството на образованието и науката (МОН) ще връчи годишните награди за принос в науката "Питагор". Церемонията ще бъде открита от министъра на образованието и науката Галин Цоков. Наградите ще се връчат в 8 категории, като тази година ще бъде дадено за първи път специално отличие за комуникация на наука. Журито..

публикувано на 17.05.24 в 08:02
Музеят на хумора и сатирата в Габрово

164 години от провъзгласяването на Габрово за град

Днес е денят на Габрово, в който жителите му отбелязват 164 години от провъзгласяването на селището за град. Празникът ще започне с молебен за благополучието на жителите на Габрово. Денят е неучебен и учениците могат да се възползват от поканата на културните институции, които обявяват Ден на отворените врати за всички възрасти. За..

публикувано на 17.05.24 в 07:54