Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Любомир Асенов подпомага детския спорт в България с изложба

Любомир Асенов
Снимка: Личен архив

Фотографът Любомир Асенов показва 80 снимки, които са запечатали най-големите постижения в българския и международния спорт от последните години. Експозицията е подредена в галерия на открито на „Моста на влюбените“ до Националния дворец на културата и ще може да бъде разгледана до 21 май.

Всички изложени пана ще могат да бъдат закупени, а събраната сума ще бъде дарена за подпомагане на детския спорт у нас.


„Имам контакт с няколко общини. Искам да им помогна да закупят волейболни мрежи, баскетболни кошове, мрежи за футболни врати. Всичко, което бъде генерирано като средства от тази изложба ще бъде предоставено на най-нуждаещите се училища или към спортни съоръжения, които имат нужда от реновиране“, това сподели специално за БНР авторът на изложбата Любомир Асенов и допълни:

„Представените кадри разкриват най-запомнящите се моменти за българския спорт от олимпийските игри в Токио, европейските олимпийски игри в Краков през 2023 година, както и индивидуални изяви на спортистите в големи международни форуми“

Сред български спортисти, които фотографът е уловил, са "златният" ансамбъл по художествена гимнастика на България в състав: Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова; олимпийските шампионки по карате Ивет Горанова и по бокс – Стойка Кръстева, както и сребърната медалистка по спортна стрелба Антоанета Костадинова, най-добрият български тенисист Григор Димитров. На фотографиите присъстват още шампионките по бадминтон от Европейските олимпийски игри в Краков - Габриела и Стефани Стоеви, като боксьорката Станимира Петрова, спечелила златен медал там, казват организаторите.


Изложбата разкрива също моменти от мачовете на трикратния европейски медалист и носител на бронзов медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 година Тервел Пулев и на европейския шампион по бокс за професионалисти в свръхтежка категория през 2012 година Кубрат Пулев.


„Експозицията показва кадри с младата надежда на българския автомобилен спорт – 17-годишният състезател във „Формула 3“ Никола Цолов, с капитана с най-много мачове с фланелката на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров и лекоатлета Тихомир Иванов – шампион на световните университетски игри в Неапол. На фотографиите присъства и българската баскетболна звезда в НБА и „Спортист на годината“ на България за 2022 г. и 2023 година Александър Везенков.

Сред световните звезди, които са включени в изложбата, са Люис Хамилтън, Макс Верстапен, Карлос Сайнц, Тайгър Уудс, Рори Макилрой, Рони О`Съливан и италианският тенисист Яник Синер“, разказа още Асенов.


Кои са любимите снимки на Любомир Асенов, с кои спортисти му е било най-трудно да работи, има ли спортисти, които все още не е снимал, а иска да заснеме, кое е най-екстремното място, от което е снимал и какво би искал да заснеме на олимпийските игри в Париж можете да чуете в звуковия файл.

Любомир Асенов е професионален фотограф от 2006 г., работил е за много издания и агенции. През 2012 г. той основава спортната фотографска агенция lap.bg. С акредитация от FIA и „Формула 1“, Любомир Асенов е бил свидетел на над 148 състезания. Той е бил фотограф на Олимпийските игри в Токио  през 2020 г. и Ryder Cup във Франция през 2018 г. През 2019 г. той е класиран в „Топ 15 на най-добрите фотографи в света“ от AIPS (Международната асоциация на спортната преса).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергана Топалова стартира с победа в квалификациите на Уимбълдън

Втората ракета на България при жените Гергана Топалова дебютира с победа в турнирите от Големия шлем. Българката надделя над германката Ела Зайдел със 7:5, 6:4 за 1:38 час и се класира за втория кръг на квалификациите на Уимбълдън. Топалова, номер 229-а в световната ранглиста, поведе с 2:0 в началото на мача, но допусна изравняване. 24-годишната..

публикувано на 25.06.24 в 20:06

Клуб "Таекуондо Фитнес НСА" с открита тренировка в подкрепа на здравословния начин на живот

На 27 юни от 19.00 часа  в парк „Възраждане“ спортен клуб "Таекуондо Фитнес НСА" организира открита тренировка и демонстрация. Събитието е част от проекта "TAE SHS 2 - Таекуондо за по-устойчив и здравословен начин на живот“. „Проектът има за цел повишаване на обществената осведоменост по отношение на изменението на климата и насърчаване на..

публикувано на 25.06.24 в 16:55
Бразилия-Коста Рика  0:0

Бразилия с проблеми още на старта на Копа Америка

Отборът на Бразилия започна колебливо участието си на Копа Америка. "Селесао" направи нулево реми с Коста Рика в първия си мач от група "D" на турнира. Играчите на Доривал Жуниор дадоха всичко от себе си, за да стигнат до победата, но направиха доста пропуски, един техен гол бе отменен, а веднъж и гредата помогна на съперника им. В крайна сметка..

публикувано на 25.06.24 в 06:50
Ралф Рангник

Ралф Рангник: Знам какво да очакваме

Ралф Рангник призна, че е имало съмнения сред играчите, когато е бил назначен за селекционер на националния отбор на Австрия през 2022 година, но 65-годишният германец изведе тима до прага на елиминациите на Евро 2024 в Германия.  Съставът на Австрия, която се изправя срещу Нидерландия във вторник в последния си мач от група "D", загуби от Франция с..

публикувано на 25.06.24 в 06:33
Роналд Куман

Роналд Куман: Не трябва да подценяваме австрийците

Селекционерът на Нидерландия Роналд Куман подкрепи безрезултатния си нападател Мемфис Депай, за да запуши устата на своите критици преди мача на тима с Австрия утре.  Двата отбора се срещат от 19:00 часа в група „D“ в Берлин в сблъсък, който е съдбовен за австрийците, тъй като „лалетата“ си гарантираха място в следващата фаза. Депай беше обект на..

публикувано на 25.06.24 в 06:25

Испания с трета поредна победа на Евро 2024

Испания постигна трета победа в група "В" на Евро 2024, надделявайки с 1:0 над Албания. Испанците събират 9 точки на върха в класирането и станаха първият отбор, който е с пълен актив, а също така не е допуснал гол във вратата си до момента на първенството. Единственото попадение вкара Феран Торес в началото на срещата, а може би и заради..

публикувано на 25.06.24 в 00:28

Италия на осминафинал след гол в 98-та минута

Хърватия и Италия завършиха 1:1 в двубой от група „В“ на Евро 2024. Лука Модрич откри резултата в 55-ата минута, а секунди преди това той пропусна дузпа. Матиа Дзакани изравни за Италия в осмата минута на добавеното време на срещата. Така хората на Златко Далич заеха трета позиция в групата с актив от 2 точки и имат минимални шансове да..

публикувано на 25.06.24 в 00:24