Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще постигне 100% покритие с оптични влакна до края на 2025 г.

Снимка: архив

Кипър ще стане първата страна в Европа, която ще покрие 100% населението си с високоскоростни връзки с оптични влакна. Тази цел се очаква да бъде постигната със започващия проект за разширяване на мрежата със свръхвисок капацитет, който трябва да бъде изпълнен до края на 2025 г., обявиха от правителството.

С новия мащабен проект в целия Кипър, включително селските и отдалечените райони, ще бъдат изградени високоскоростни оптични мрежи, като по този начин се гарантира равен достъп и възможност за активно участие на всички граждани в цифровата икономика, подчерта заместник-министърът на научните изследвания, иновациите и цифровата политика Никодимос Дамяну.

Кипър е първата страна в Европа, постигнала 100% обхват на населението с мрежи от 5-то поколение (5G), а с реализацията на новата програма всички населени места ще бъдат 100% покрити с целия спектър от свръхвисокоскоростни връзки, мобилни и фиксирани, посочи заместник-министърът.

Проектът се съфинансира с 35 млн. евро от Плана за възстановяване и устойчивост.

Инициативата е част от интегрирания правителствен план за развитие на труднодостъпните райони. Модернизирането на технологичната им инфраструктура ще допринесе за тяхното съживяване, разширявайки възможностите за учене, работа и бизнес в тях, казаха от министерството на иновациите.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър започва да действа "електронна кошница" за плодове и зеленчуци

В Кипър започва да действа "електронна кошница" за плодове и зеленчуци по инициатива на земедеското министерство в страната. Според негово проучване, по-голямата част от тях се продават в магазините на двойни цени спрямо тези на производителите...

публикувано на 07.05.24 в 08:23

Кипър ще финансира изследователски проекти в авангардни научни области

С нови програми за над 16 млн. евро правителството на Кипър ще финансира изследователски проекти в авангардни области и ще подкрепи участието на младите учени в европейски научни дейности. Отварянето им за кандидатстване бе обявено във вторник от..

публикувано на 08.05.24 в 05:19

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа "на черно", обяви социалният министър Янис Панайоту. Правителството предприема засилени мерки за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат обсъдени..

публикувано на 10.05.24 в 05:16

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя..

публикувано на 11.05.24 в 17:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги..

публикувано на 27.09.24 в 17:55
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп обеща пред Зеленски да прекрати войната в Украйна

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложат край на войната, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк, предаде Ройтерс...

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Глобалният президент на WWF: Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души

"Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души". Това заяви в интервю за "Хоризонт" глобланият президент на Световния фонд за дивата природа проф. Адил Наджам, който тази седмица участва в Международна лидерска среща на ръководителите..

публикувано на 27.09.24 в 17:49

Идната седмица започва процесът по удостоверяване на машините за гласуване

От правителството съобщиха, че идната седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване в Министерството на електронното управление.  От ЦИК пък информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и..

публикувано на 27.09.24 в 17:38

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия, след като първо се сблъска със сушата във Флорида. Спасители евакуираха жителите на части от най-големия град в щата Джорджия - Атланта, тъй като рекордните дъждове, съпровождащи..

публикувано на 27.09.24 в 17:26

Затворнически присъди за двeте екоактивистки, хвърлили супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог

Двeте активистки на движението Just Stop Oil, които хвърлиха супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон преди близо 2 години, получиха затворнически присъди. На 14 октомври 2022 година 22-годишната Анна Холанд и..

публикувано на 27.09.24 в 17:23