Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с 15 състеатели на СК по спортна гимнастика във Варна

Национални отбори по спортна гимнастика
Снимка: БФ Гимнастика

15 състезатели ще представят България на световната купа, която ще се проведе от 23 до 26 май във Варна.

При мъжете съставът ни е - Йордан Александров, Димитър Димитров, Божидар Златанов, Даниел Трифонов, Майкъл Дунев, Христос Маринов, а извън класирането ще играят - Мартин Мишев, Раян Радков и Теодор Трифонов.

При жените ще разчитаме на Валентина Георгиева, Никол Соколова, Калина Тенева и Виктория Венциславова, а извън класирането са заявени Виктория Чакова и Йоан Янкова.

Над 130 гимнастици от рекордните 37 държави ще се борят за отличията.

Сред заявените участници е бронзовият медалист от олимпийските игри в Токио 2020, световен и европейски шампион на прескок Артур Давтян (Армения), европейският вицешампион от Римини Олег Верняев (Украйна), носителят на бронзов медал от първенството на Стария континент на земя в Римини Кристофър Мезерош (Унгария), неговият сънародник, европейския шампион за младежи в многобоя Ботонд Молнар (Унгария), както и носителят на бронзово отличие от Римини Назар Чепруни (Украйна).

При жените България сред заявените прави впечатление името на Алин Фрийс (Франция), която има бронз от Европейското първенство в Мюнхен 2022 на прескок и три златни медала от Световната купа във Варна през 2021-а, както и Елизабет Сеиз (Германия) с бронз на земя от Европейския шампионат в Анталия.
"Форматът е такъв, че можем да участваме с шест гимнастика при мъжете и четири гимнастички при жените. Можем да пуснем по двама състезатели на всеки уред.  Целта ни са медали. Много ми се иска, защото до сега на всяка купа, която сме организирали сме взимали отличия. Надявам се, че и тази година ще е така. Финали със сигурност трябва да направим, но целта са медали. Това състезание е преди олимпиадата и може би за това има рекорден брой страни-участнички. Идват много олимпийски, световни и европейски медалисти. Световната купа ще е много, много силна. Нека хората да заповядат  в Двореца на културата и спорта във Варна и да подкрепят нашите състезатели", сподели президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев. 

Входът за зрителите в ДКС във Варна е свободен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Белберов отстъпи пред ирландец в Банкок

Петър Белберов приключи участието си на боксовия турнир в Банкок /Тайланд/, на който се раздават олимпийски квоти. На осминафиналите в категория над 92 килограма той отстъпи пред ирландеца Мартин Макдона с 0:5 съдийски гласа.  В късната сесия, при жените в категория 50 килограма, Златислава Чуканова излиза срещу японката Ринка Киношита. За да си..

публикувано на 01.06.24 в 12:41

БФС призова институциите да борят хулиганството

Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов излезе с официална позиция, в която осъжда инцидентите в края на мача между ЦСКА-София и ЦСКА 1948 снощи на Националния стадион "Васил Левски".  Резултатът на Националния стадион "Васил Левски" беше 2:0 в полза на ЦСКА 1948, а фенове на ЦСКА-София от сектор "Г" навлязоха на пистата, счупиха една от..

публикувано на 01.06.24 в 12:40

ЦСКА София остана без треньор, ръководството обеща "кардинални промени"

Стамен Белчев вече не е треньор на ЦСКА. Наставникът подаде оставка след загубения бараж за Европа с 0:2 от ЦСКА 1948, а след това от клуба потвърдиха за раздялата с Белчев.  От ЦСКА излязоха с изявление, с което заявиха, че в клуба ще има сериозни промени.  "Изпращаме най-срамния сезон. Пропускахме възможности, правихме грешки и не успяхме да..

публикувано на 01.06.24 в 06:47

Българките са последни след нова загуба в Лигата на нациите

Волейболистките от националния отбор на България записаха нова загуба в тазгодишната Лига на нациите за жени. След първата си победа - 3:2 срещу Република Корея, момичетата на селекционера Лоренцо Мичели отстъпиха и паднаха от олимпийските шампионки от САЩ с 0:3 (17:25, 22:25, 22:25) във втория си мач от турнира в Група 4 от втората седмица на Лигата в..

публикувано на 01.06.24 в 05:58
Григор Димитров

Отложиха мача на Григор Димитров на "Ролан Гарос" заради дъжд

Григор Димитров води с 6:3, 2:1 (с пробив) срещу белгиеца Зизу Бергс в третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис, но заради непрестанния дъжд в Париж ще трябва да доиграе мача си в събота.  Двамата с Бергс нямаха никакъв късмет, защото първо предишните два мача (на двойки и сингъл) при жените продължиха по 3 часа и вместо към 16:00,..

публикувано на 31.05.24 в 22:37

ЦСКА 1948 ще играе в Европа след прекъснат мач и бой на стадиона

Плейофният мач за класиране в Лигата на конференциите между отборите на ЦСКА София и ЦСКА 1948 беше прекъснат в 88-ата минута. Резултатът на Националния стадион "Васил Левски" беше 2:0 в полза на ЦСКА 1948, а привържениците на ЦСКА София от сектор "Г" навлязоха на пистата, счупиха една от телевизионните камери, а един от униформените полицаи беше..

публикувано на 31.05.24 в 22:17
Яник Синер

Яник Синер ще играе в четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Франция

Яник Синер се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Франция. Поставеният под номер две италианец се наложи с 6:4, 6:4, 6:4 срещу Павел Котов. Двубоят на корт "Филип Шатрие" продължи 2 часа и 27 минути, а победителят записа трети пореден успех в три части във френската столица. 22-годишният Синер постигна общо три пробива в..

публикувано на 31.05.24 в 20:37