Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови стачки се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Летище "Хийтроу"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство.

Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и търговските услуги PCS ще участват в стачките, които идват след спора за въвеждане нанови списъци на служителите, в резултат на което много от тя ще бъдат принудени да напуснат работата си на паспортен контрол. Стачките със сигурност ще създадат проблеми при паспортните проверки на пътниците, идващи на летището. 

Персоналът на терминали 2,3,4 и 5 проведоха 4-дневна стачка миналия месец. Новият генерален секретар на синдиката Фран Хийткоут каза, че от негова страна има  желание този спор да бъде решен, но Министерството на вътрешните работи трябва първо да постави нещо на масата, което неговите членове да обмислят. Говорителка на Министерството на вътрешните работи от своя страна каза: "Разочаровани сме от решението на синдиката да стачкува, но оставаме отворени за обсъждане на решение със синдиката PCS".  Тя допълни, че летищните власти имат стабилни планове за минимализиране на смущенията, където е възможно, но призовават пътниците да проверяват състоянието на полетите и да се вслушват в съветите на операторите.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Стачки на „Хийтроу“

Служителите, които отговарят за сигурността на летище „Хийтроу“, обявиха засилване на стачните действия. Новият график показва, че стачки ще има почти всеки уикенд от средата на юни до края на август. Членовете на синдиката Unite отдавна..

публикувано на 07.06.23 в 21:45
Летище

Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка

Във Великобритания повече от 1 400 служители, отговарящи за сигурността на Терминал 5 на летище „Хийтроу“, започнаха 10-дневна стачка, която ще обхване и Великденските празници.  Стачните действия, в които участват охранители и проверяващи..

публикувано на 31.03.23 в 11:48
Летище

Охранителите на Терминал 5 на "Хийтроу" ще стачкуват 10 дни от 31 март

Във Великобритания охранителите на Терминал 5 на лондонското летище "Хийтроу" ще стачкуват 10 дни от 31 март с искания за по-високо заплащане. Това става на фона на други стачни действия в различни сектори. Синдикатът Unite съобщи, че повече от..

публикувано на 18.03.23 в 08:31
Летище

Уран е открит в пратка на летище "Хийтроу"

Малко количество уран е било открито в пратка от скрап на летище „Хийтроу“. Води се разследване. Повикан е бил Отделът за борба с тероризма. Инцидентът е станал на 29 декември и според таблоида „Сън“, който първи съобщи за него, става дума за..

публикувано на 11.01.23 в 11:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа при 112 км на АМ "Тракия"

Слушатели на БНР съобщават за катастрофа, която е станала на магистрала "Тракия" - при 112 километър в посока София. Млад шофьор се е блъснал в мантинелата. В района има задръстване.

публикувано на 16.06.24 в 14:12
Дмитро Кулеба

Киев отхвърли "езика на ултиматумите" от страна на Русия

Украйна ще трябва да води диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Интерфакс-Украйна. "Разбираме прекрасно, че ще настъпи момент, когато ще трябва да говорим с Русия. Но нашата..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
В Солун, 12 юни 2024 г.

Глоби и забрани заради висок риск от пожари в Гърция

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари.  За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C 44 пожара в Гърция,..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
Лидерът на

"Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение

Отговорът на "Хамас" на последното предложение за прекратяване на огъня в Газа е в съответствие с принципите, представени в плана на американския президент Джо Байдън, заяви лидерът на групировката Исмаил Хания, цитиран от "Ройтерс". "Хамас" и палестинските..

публикувано на 16.06.24 в 13:53

75 пожара са потушени за последното денонощие, двама души са пострадали

75 пожара са потушени в страната през последното денонощие, двама души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са реагирали на 117 сигнала, 10 са били в жилищни сгради, един в..

публикувано на 16.06.24 в 13:10

Израел съобщи за тактически паузи в боевете в Ивицата Газа

Израелската армия съобщи днес за ежедневни паузи в боевете край маршрут в южната част на Ивицата Газа, за да облекчат доставките на помощи след месеци на предупреждения за гладуващи палестинци, предаде АФП. Съобщението за "локални, тактически..

публикувано на 16.06.24 в 12:54

Новата седмица започва с максимални температури между 30° и 35°

През нощта ще бъде ясно със слаб южен вятър. Утре ще бъде слънчево , след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми. Ще духа слаб..

публикувано на 16.06.24 в 12:38