Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците. Това става ясно от съобщение на кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. 

Съобщението от кабинета на израелския премиер не съдържа никакви допълнителни подробности, но стъпката вероятно е продиктувана от засилилите се протести на роднините на заложниците, които взе палестинската терористична организация "Хамас" при атаката на 7 октомври. Роднините на петима заловени от "Хамас" израелки, служещи в армията, дадоха съгласието си да бъде излъчено видео от отвличането им. Това отново изкара хиляди на протест срещу Нетаняху, които настояха Израел да поднови преговорите за освобождаването на заложниците. 

Посредници в преговорите са Египет, Катар и Съединените щати, но Кайро обяви, че обмисля да се оттегли. Постоянните опити да се дискредитира ролята на Египет вредят на ситуацията в Ивицата Газа и целия регион, заяви Диаа Рашван, началник на египетската държавна информационна служба. Изявлението му е реакция на твърдения на CNN, че египетските тайни служби са допълнили в последното предложение за примирие условия на "Хамас", без да ги обсъди с другите посредници и Израел.

Американският министър на отбраната Лойд Остин е настоял в разговор с израелския си колега Йоав Галант Израел да поднови преговорите за отваряне на граничните пунктове Рафах и Керем Шалом с Египет. Това съобщи Пентагонът, като допълни, че целта е възобновяването на хуманитарната помощ от Египет към Ивицата Газа.

Съединените щати, Франция и Германия се обвиха против признаване на палестинска държава от отделни страни. След като вчера Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще предприемат тази стъпка, американският президент Джо Байдън подчерта, че палестинска държава трябва да бъде постигната чрез преговори с участието на Израел, а не чрез едностранно признаване. Израел днес смъмри посланиците на Ирландия, Норвегия и Испания. Тримата бяха привикани в Министерството на външните работи, където трябваше да им бъде показан видеоклипа с отвличането на петте военнослужещи израелки. Ирландия, Норвегия и Испания обясниха решението си с желанието да помогнат за спирането на опустошителната офанзива на Израел в Газа и да съживят мирните преговори. Според правителствен говорител на Израел обаче това решение е опит за възкресяването на стари, провалени политики.

Франция смята, че условията за официално признаване на палестинска държава все още не са изпълнени, заяви министърът на външните работи Стефан Сежурне. 

Неговият германски колега Аналена Бербок също заяви, че според Берлин подобен ход само ще затрудни евентуални мирни преговори.  

Израел няма да бъде възпрян да продължи войната си срещу палестинската терористична организация "Хамас", каза говорителят на правителството Ави Хайман преди решението на Международния съд по искането на Южна Африка за заповед за спиране на военните действия в Ивицата Газа. 35 палестинци загинаха днес при израелски удари и артилерийски обстрел там. Израелските сили влязоха и в схватка с бойци на "Хамас" в районите на южния град Рафах, предаде Ройтерс. Израел твърди, че няма друг избор, освен да атакува Рафах, за да изкорени последните батальони бойци на "Хамас", които според него се укриват там. Успоредно с това израелските сили засилиха сухопътната офанзива в Джабалия, където военните изравниха със земята няколко жилищни района, и нанесоха удари по близкия град Бейт Ханун - райони, в които Израел обяви мащабни операции преди месеци. 

В същото време израелската армия твърди, че "Хамас" отново е атакувала граничния пункт Керем Шалом в южната част на Ивицата Газа

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йоргос Герапетритис

Гърция отново предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор

Гърция отправи поредно предупреждение към Севрна Македония да спазва ангажиментите си по договра от Преспа. Стриктното спазване на международните споразумения е фундаментален принцип на международното право и очевидно задължение за участието в международни организации, заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, съобщава в. "Катимерини"...

публикувано на 16.06.24 в 17:09
Президентите на Швейцария Виола Амхерд (вляво) и на Украйна Володомир Зеленски

Конференцията в Швейцария подкрепи териториалната цялост на Украйна

Териториалната цялост на Украйна трябва да бъде част от бъдещо мирно споразумение - пише в заключителната декларация на международната конференция на високо върха, която се провежда в Швейцария. За трайно уреждане на конфликта ще бъде нужен диалог между всички страни, се подчертава в документа, подкрепен от мнозинството участници. Има обаче и изключения..

публикувано на 16.06.24 в 16:38
На пристанище Митилини, остров Лесбос, Гърция, архив, април 2024 г.

Поскъпването на фериботните билети в Гърция отказва туристи от летуване на островите

Поскъпването на фериботните билети пренасочва туристите към континенталната част на Гърция. Цените в хотелите на Халкидики достигнаха тези на островите. Гръцките туроператори съветват клиентите да сравняват цените на предлаганите хотелски услуги и да не се влияят от категорията на хотела. Има петзвездни хотели в цялата страна, които понякога са..

публикувано на 16.06.24 в 16:25

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил обявиха, че има издадена заповед за забрана на ползването на питейна вода за дейности, които не са..

публикувано на 16.06.24 в 15:44
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните ще открие Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в понеделник (17 юни) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във..

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Катастрофа при 112 км на АМ "Тракия"

Слушатели на БНР съобщават за катастрофа, която е станала на магистрала "Тракия" - при 112 километър в посока София. Млад шофьор се е блъснал в мантинелата. В района има задръстване. Произшествието е в района на пловдивското село Цалапица.

публикувано на 16.06.24 в 14:12
Дмитро Кулеба

Киев отхвърли "езика на ултиматумите" от страна на Русия

Украйна ще трябва да води диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Интерфакс-Украйна. "Разбираме прекрасно, че ще настъпи момент, когато ще трябва да говорим с Русия. Но нашата позиция е много ясна – няма да позволим Русия да говори на езика на ултиматумите, както говори сега",..

публикувано на 16.06.24 в 13:59