Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УМБАЛ "Александровска" с безплатен скрининг за хора с повишен риск от диабет, бъбречни и сърдечносъдови заболявания

Университетска болница „Александровска“
Снимка: Ани Петрова

УМБАЛ "Александровска" ще проведе кампания с безплатни изследвания на хора с повишен риск от диабет тип 2 и съпътстващи усложнения от страна на сърцето и бъбреците. Скринингът започва от 10 юни в Центъра за превенция на захарния диабет и ще продължи до края на месец юли. Насочен е към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет. Ще се записват лица без поставена диагноза, по определени от лекарите критерии. 

За първи път пакетът включва четири безплатни изследвания – на урина, на периферна и на венозна кръв, с показатели за оценка на риска от диабет, на бъбречната функция и на сърдечносъдовата система.

Изследванията и консултациите ще се проведат по график в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ "Александровска", който се намира на 1-вя етаж, в дясното крило на сградата срещу арката. Записването e задължително и се извършва онлайн на страницата на Института за здравно образование, който е партньор на кампанията - www.healthedu.eu. Отворена е и гореща телефонна линия 070010126, от 17.00 до 19.00 ч. в делничните дни (на цената на един градски разговор, според тарифния план на мобилните мрежи). 

Препоръчително е да се записват хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване; близък роднина със захарен диабет тип 2 (родител, брат, сестра); високо артериално налягане; високи нива на холестерол; претърпян съдов инцидент (инсулт или инфаркт); наличие на характерни за диабета симптоми като постоянен глад, жажда, често уриниране, внезапно отслабване или прекомерно наддаване на тегло; възраст над 45 години.

Предиабетът (ПД) е междинно състояние, при което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните, но не са достатъчно високи за поставяне на диагноза захарен диабет тип 2 (ЗД2). ПД има при нарушена гликемия на гладно или нарушен глюкозен толеранс. ПД засяга значителен дял от възрастните и може изпреварващо, още преди появата на ЗД2, да доведе до развитие на микро- и макроваскуларни усложнения. 

Посланието на кампанията "Не чакай диабета, изследвай се днес!" е насочена към хора, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят навиците си. Целта е пациенти с риск от диабет да бъдат идентифицирани и своевременно лекувани. 

По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър-председател Димитър Главчев - Брюксел, 27 юни 2024

Според Главчев най-добре е да има правителство с първия мандат

Премиерът Димитър Главчев изрази мнението, че е най-добре правителство да бъде съставено с първия мандат. Той отказа да прогнозира дали новото Народно събрание ще успее да излъчи редовен кабинет. Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента "Аз не съм гадател. Въпросът е какво ще направят политическите сили в парламента. Аз се надявам да се..

публикувано на 27.06.24 в 16:13
Иван Иванов

КЕВР решава утре за компенсиране на производителите на зелена енергия

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че утре ще бъде взето решение за компенсиране на производителите на зелена енергия, които претърпяха загуби, свързани с високи цени на балансиращата енергия на 19 май. Това ще стане чрез компенсиращ коефициент, а не чрез промяна в методиката за определяне на цените на..

публикувано на 27.06.24 в 16:12
Андрей Гюров

Андрей Гюров определи като "незаконосъобразно" и "политически мотивирано" решението на КПК

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров определи като "незаконосъобразно" и "политически мотивирано" решението на Комисията за противодействие на корупцията, с което е открита несъвместимост с настоящата му длъжност в Централната банка.  Това се казва в изявление до медиите, изпратено и до БНР.  Според Гюров решението "се основава на неверни..

публикувано на 27.06.24 в 15:52
Димо Дренчев

Депутатът от "Възраждане“ Димо Дренчев подал един от сигналите за Андрей Гюров

Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на Българската народна банка Андрей Гюров, който ръководи управление „Емисионно“. Това съобщи БНБ, която днес е била уведомена за решението на комисията. Гюров е излязъл в неплатен отпуск, докато бъдат предприети последващите законосъобразни действия,..

публикувано на 27.06.24 в 15:44
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: На Европейския съвет България е с отслабени позиции

На Европейския съвет България е представена отново със служебен премиер, което отслабва позициите ѝ, защото той няма правомощията да изразява позициите на страната за следващите 5 години. Това каза пред БНР Меглена Плугчиева, дипломат и бивш вицепремиер, отговарящ за еврофондовете (2007 - 2009 г.) и за кратко съветник на служебния премиер Димитър..

публикувано на 27.06.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев не планира съвместни действия с Гърция по отношение на РСМ

Премиерът Димитър Главчев не планира съвместни действия с Гърция по повод последните изявления на Северна Македония към двете страни.  На влизане в Европейския съвет обаче той каза, че ще запознае евролидерите с поетите ангажименти от западната ни съседка по пътя към нейната евроинтеграция: "Очаквам да се спазват уговорките и затова ще припомня..

публикувано на 27.06.24 в 15:04
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Предварителните консултации се превърнаха в демонстрации на егото

Намираме се на дъното на политическата криза, като започнете от Конституционния съд, ВСС и стигнете до скандалите, които бутикови партии  си произвеждат с разузнаване и служби. Това са работи за лудница, не са за държава. Така бившият служебен премиер Ренета Инджова коментира в интервю пред БНР политическата ситуация у нас...

публикувано на 27.06.24 в 14:59