Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньор от школата на Реал: Меси можеше да е в Мадрид (ВИДЕО)

Александър Дюлгеров
Снимка: Христо Денев

Лионел Меси - голмайстор номер 1 в историята на Барселона и носител на 7 “Златни топки” е бил в радара на Реал (Мадрид). Това разкри Александър Дюлгеров, който вече 22 години работи в Реал. Дюлгеров гостува в Campio Podcast на Христо Денев и разкри много интересни подробности за случващото се в академията на “Кралския клуб”.

“Вече 22 години работя за Реал (Мадрид). Аз съм към фондацията. Там има много повече социална работа, отколкото спортна. Но служи и за пресяване. Бях скаут, треньор, занимавах се и с пробите на избраните футболисти. Отборите в школата за запълнени и ако има някаква тежка контузия или каквото и да е, тогава се търси замяна. И винаги са подготвени за нови футболисти. 

Не мога да говоря за това какви хора и какви футболисти са идвали на проби. Но наистина минали са много футболисти. Даже един от моите шефове, който почина преди години, го обвиняваха, че Реал не беше взел Лео Меси в школата. По различни стечения на обстоятелствата може би не беше възможно да се направи това нещо. Но и Меси можеше да заиграе в Реал Мадрид преди много години”, разкри Дюлгеров. 

“Излизат страшно много таланти, но обикновено можеш да разбереш дали един млад играч може да стане футболист е около 15-16 години. Според физиологията, мускулатурата. По-рано няма смисъл. Виждали сме много надарени деца, които стигат на тази възраст и не растат повече”, каза още той. 

“Проблемът в България? Трябва много работа, трябва търпение. Опитваме се да подражаваме на много известни клубове в Европа. Изучаваме ги, наблюдаваме ги и си мислим, че с някакво наблюдение 1-2 седмици ще научим футбола. Но това е невъзможно. Аз изочавам испанския футбол вече 33 години. Те за 20 години станаха европейски и световни шампиони. И при мъжете, и при жените. Но влагаха страшно много средства в спорта като цяло, не само във футбола. Ние също можем да направим това нещо, но ни трябва време. Може да си дадем 20 години, но трябва да влагаме в това нещо. Трябва да е държавна политика”, каза още Дюлгеров. 

Специалистът разкри на какво се дължи подема на испанския футбол в последните 20 години.

“Спортуват страшно много. Като отидох там - може би нашата инфраструктура беше много по-добра. Имахме стадиони, имахме много неща. Това беше лесно достъпно у нас, а там нямаха бази, терени, затревени игрища. Там беше само земя. И за 20 години израстнаха страшно много. Направиха много бази.

Истината е, че имаме таланти. Имаме много таланти. Все още сме навреме. Но ни трябва и време. За да се задвижи цялата машина, ни трябва много време. Но сега трябва да се започне. От обучението на учителите, на треньорите и след това вече да започнем да създаваме. Ние отдавна сме закъснели, но трябва да си кажем, че моментът да започнем е сега. Хубаво е да се огледа проблемът от всички страни и да се вземе най-доброто решение”, каза още българинът в Реал Мадрид. 

Алекс Дюлгеров, както го наричат в Испания, призна, че Стоичков е много уважаван в страната. Но допълни, че и Любослав Пенев е идол на много. 

“Стоичков, разбира се, всеки говори за него. Но Любо Пенев в Испания беше нещо невероятно. Като гледам в България как го третират, просто се учудвам. Казвам си: “Вие не знаете какъв идол е той в Испания”. Като играч в толкова отбори, печелил е шампионата, бил е голмайстор в испанското първенство. За мен той е истински идол и си мисля, че България понякога се губи уважението към него”, каза допълни Александър Дюлгеров. 

В епизода ще чуете още: 

✔️Подробности за работата в школата на Реал Мадрид.

✔️Какво представлява “Спортният град” на клуба?

✔️Шовинисти ли са испанците и докъде могат да стигнат чужденците в школата? 

✔️Как Винисиус стъпи на следващото ниво? И фаворит ли е за “Златната топка”? 

✔️Още за Белингам, Ендрик и други звезди на Реал? 

✔️Кой е бил един от най-големите таланти в школата? 

✔️За Кристиано Роналдо и Дейвид Бекъм

✔️За Христо Стоичков и Любослав Пенев 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Карлос Алкарас

Шампионът Карлос Алкарас се класира за четвъртия кръг на "Уимбълдън"

Карлос Алкарас се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Великобритания. Миналогодишният шампион победи след обрат с 5:7, 6:2, 4:6, 7:6 (2), 6:2 Франсис Тиафо.  Под покрива на централния корт испанецът и американецът изиграха много равностоен двубой с множество красиви разигравания. В петия сет Алкарас постигна два пробива и..

публикувано на 05.07.24 в 20:22
андо Норис

Ландо Норис даде най-добро време и във втората свободна тренировка

Британецът Ландо Норис беше най-бърз и във втората свободна тренировка, след като спечели първата, преди Гран при на Великобритания във Формула 1. Пилотът на Макларън направи най-добра обиколка на легендарната писта "Силвърстоун", дълга 5.891 километра, за 1:26.549 минути. Съотборникът му Оскар Пиастри остана на втора позиция, на 0.331 секунди зад..

публикувано на 05.07.24 в 20:18
Томислав Стипич

ЦСКА София спечели и последната си контрола в Банско

ЦСКА София се наложи с 1:0 над сръбския Раднички (Ниш) в последната контрола на тима от подготовката в Банско.  Единственото попадения в срещата бе дело на Марк-Емилио Папазов в 83-ата минута. Първите 30 минути на двубоя предложиха равностойна игра, а действията се развиваха предимно в средата на терена. Двата отбора се вкопчиха в здрава битка, а..

публикувано на 05.07.24 в 20:14

Максим Манолов спечели втори бронз на Европейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов спечели втори бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 200 метра бруст, а преди два дни бе трети и на 50 метра бруст.   Във финала на 200-те метра българинът финишира за време 2:12.89 минути и отстъпи само на 16-годишния представител..

публикувано на 05.07.24 в 20:08
Никола Цолов

Никола Цолов влезе в топ 10 в квалификацията на "Силвърстоун"

Никола Цолов се класира осми в квалификацията на седмия кръг от шампионата на Формула 3 на пистата Силвърстоун. Надпреварите и този уикенд са част от поддържащата програма на световния шампионат на Формула 1. В сутрешната тренировка валеше. Никола Цолов се нареди трети в сесията, на 0,397 секунди от най-бързия в нея Макс Естерсън. Следобед пистата бе..

публикувано на 05.07.24 в 20:02
Никола Цолов

Цолов трети в тренировката на мократа "Силвърстоун"

Никола Цолов даде трето време в свободната тренировка преди седмия състезателен уикенд за сезона във Формула 3, който се провежда на пистата „Силвърстоун“ във Великобритания. Подготвителната сесия на британското трасе започна при условията на изсъхваща писта, която в средата на 45-минутната тренировка почти изсъхна достатъчно, за да могат пилотите да..

публикувано на 05.07.24 в 12:25
Джесика Пегула

Джесика Пегула отпадна от Откритото първенство на Великобритания

Петата поставена Джесика Пегула (САЩ) отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Пегула претърпя поражение от отстранилата по-рано на турнира в Лондон и Виктория Томова китайка Синю Ван с 4:6, 7:6(9), 1:6 за два часа и 12 минути игра. Ван пласира 38 печеливши удара, комбинирани с 33 непредизвикани грешки на..

публикувано на 04.07.24 в 20:10