Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Президентът на Украйна Володимр Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас.

"Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза украинският президент в края на международната конференция в Швейцария, където 80 държави застанаха зад формулата за възстановяване на териториалната цялост на Украйна.

Домакините на конференцията в курорта Бюргенщок изразиха надежда за втори форум преди президентските избори в САЩ, които ще се състоят в началото на ноември. Преди това трябва да бъдат договорени планове за действие по различните аспекти на мирния процес.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

638 лв. ще бъде линията на бедност през следващата година

Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева или 21,3% в сравнение с тази година. Новият размер на линията на бедност ще облагодетелства уязвимите и най-нискодоходните групи от населението.  С увеличаването ѝ ще нараснат обвързаните с нейната стойност социални помощи и финансова..

публикувано на 27.09.24 в 15:29
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан

Израелските удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан доведоха до нови цивилни жертви и бежански вълни

Израелските удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан доведоха до нови цивилни жертви и бежански вълни, докато Бенямин Нетаняху твърди, че страната му ще обсъжда американското предложение за примирие. Нетаняху обяви, че израелски екип е обсъдил със Съединените щати, които са основен доставчик на оръжие за страната му, предложението им за..

публикувано на 27.09.24 в 15:15

Има риск България да загуби най-малко 2 млрд. лв. европейско финансиране по ПВУ

Има риск България да загуби най-малко 2 милиарда лева европейско финансиране заради това, че снощи Народното събрание не прие промените в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него, както и актуализираната пътната карта за климатична неутралност. Това предупреди служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на..

публикувано на 27.09.24 в 15:08
Атанас Илков

Двама са задържани при спецоперация срещу купуването на гласове

Полицейска операция срещу купуването на гласове ще тече през цялата предизборна кампания

публикувано на 27.09.24 в 14:25

Руските сили твърдят, че са завладели село Мариновка в Донецка област

Руските сили са завладели още едно населено място в украинската Донецка област. Отбранителното министерство в Москва съобщи, че това е село Мариновка, пише Ройтерс.  Твърденията на двете воюващи страни за подобни развития на фронтовите линии рядко се потвърждават бързо от независими международни източници, но през последните седмици руските..

публикувано на 27.09.24 в 14:10

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им.  От..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна..

публикувано на 27.09.24 в 13:56