Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Георгиева тренира на нов уред прескок, осигурен от БФ Гимнастика за Игрите в Париж

Валентиа Геовгиева
Снимка: БФ Гимнастика


Европейската вицешампионка Валентина Георгиева тренира на нов прескок, който беше осигурен специално от Българска федерация гимнастика за подготовката й преди олимпиадата. Уредът, произведен от фирма "Gymnova" е същият, на който ще се проведе състезанието по спортна гимнастика на Игрите в Париж 2024.

Прескокът вече е в залата на "Раковски" и Георгиева ще може да скача на него до заминаването си за френската столица.

"Чувствам се страхотно, защото за мен се прави особено такъв голям жест. В момента се занимаваме с монтирането на прескока и ще го подготвим да скачам на него и да се подготвя за олимпиадата", каза  гимнастичката за БНР.

До Игрите в Париж остана около месец, но Георгиева не участва по-голямо напрежение.

"По-скоро даже се успокоявам все повече, когато наближава този ден, защото не го мисля толкова, не се затормозявам толкова, гледам да си минавам тренировките както трябва, да се натоварвам достатъчно, за да не се изморявам повече. И времето тече и ние се доближаваме, и сме почти на финалната права", добави тя.

17-годишната Георгиева ще проведе лагер в Париж преди надпреварата.

"Ще бъде много полезен първо, защото ще свикна с обстановката, ще свикна с всички други спортисти там - и от България и от чужбина. Предполагам ще видим и залата, в която ще се състезаваме. Като цяло това много ще помогне и психически, не само физически, и ще сме много по-подготвени", заяви още националката.

В турнира по спортната гимнастика тя ще участва с още един представител на България - Кевин Пенев.

"Ще бъдем двамата, която е успокояващо, но и също така аз съм свикнала да бъда сама, тъй като и на Световните купи бях само с треньора ми. Друго е, когато си сама жена, защото ние с Кевин тренировките ни ще са в различни дни и състезанието е в различни. Дай боже да стигнем и финалите и те са ни в различни дни. Подкрепата на Кевин наистина ще окаже много голямо влияние, тъй като е по-голям от мен, играл е на повече състезания от мен. Благодарение на брат му Еди . . .  мисля, че му дава някакви съвети, които ще дойдат и при мен", каза Георгиева, която очаква и подкрепа от българите в залата.

"Подкрепата на феновете в залата наистина е много решава, защото когато се чувстваш смачкан и някой извика "Българи, юнаци" тогава това нещо те мотивира и те вдига, кара те да се чувстваш много по-добре, да покажеш, че цяла България те гледа и трябва да представиш най доброто от себе си", допълни тя.

Георгиева ще играе на три от четирите уреда в Париж - без земна гимнастика.

"Решили сме да играя на всичко без земя. На олимпиадата започвам с успоредка, съответно имам успоредка, греда, когато е земята ще си почивам и последен уред ще бъде прескок. Цялото това нещо го правим не защото трябва да търся обиграване или нещо, ами защото трябва да претръпна преди прескока. Както говорихме, коментирахме с треньора ми състезанието е като всички други, пак е на подиум, пак със същите уреди. Но въпросът е, че ти като знаеш, че е олимпиада това малко те натоварва психически и идва една свръхсила, идва адреналин и почваш да трепериш . . . не искаме да се пренавивам на прескока като е само един уред, за да не направим беля. Ще играя два уреда преди него, за да мога да се успокоя и да знам, че вече каквото зависи от мен ще бъде направено", каза националката.

Квалификацията на турнира в Париж е на 28 юли, когато тя ще навърши 18 години.

"За рождения си ден си пожелавам да съм здрава. На първо четене да съм здрава, другото, каквото зависи от мен, ще бъде направено. Разбира се, Дай боже да има финал, защото какво по-добро от  това да навършваш пълнолетие на олимпийските игри", коментира тя.

Валентина Георгиева разказа за конкуренцията й в лицето на американската легенда Симон Байлс и бразилката Ребека Андраде.

"До колкото знам са тези гимнастички, които бяха заявени в началото. Сега в САЩ правят последни състезания преди да изчислят какъв ще бъде отборът на олимпийските игри. Но главна конкуренция са ми Симон Байлс от САЩ и Ребека Андраде от Бразилия. Това са двете най-големи конкурентки и поради тази причина с мое чисто изиграване и горе-долу висока стойност имам реални шансове за финал. Всичко се очаква, всичко може да стане, много рисков спорт", завърши състезателката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германия - Дания

Силна буря прекъсна за 25 минути осминафинала: Германия - Дания

Силна буря прекъсна мача между домакините от Германия и Дания от осминафиналите на Европейското първенство по футбол. Мачът в Дортмунд беше спрян за около 25 минути заради гръмотевична буря и проливен дъжд, които направиха играта невъзможна. Съдията Майкъл Оливър от Англия прибра двата отбора в съблекалните в 33-ата минута. Двата тима играят при..

публикувано на 29.06.24 в 23:41
Лудогорец

Лудогорец спечели и последната си контрола в Австрия

Футболният Лудогорец записа изразителна победа с 4:1 срещу румънския Университатя (Крайова) в последната си контрола по време на лагера в Австрия. Шампионите се завръщат в България в неделя и на 10 юли ще приемат Динамо (Батуми) в квалификациите на Шампионската лига. Кайо Видал даде преднина на Лудогорец след половин час игра и Рик..

публикувано на 29.06.24 в 21:37
Швейцария - Италия

Швейцария елиминира еврошампиона

Съставът на Швейцария детронира шампиона Италия в осминафиналите на европейското първенство по футбол, след като Ремо Фройлер и Рубен Варгас отбелязаха по едно попадение във всяко полувреме за победа с 2:0 на "Олимпиащадион" в Берлин. Селекционерът на италианците Лучано Спалети направи шест промени от срещата с Хърватия в груповата фаза, а..

публикувано на 29.06.24 в 21:32
Левски - Септември (Сф)

Левски разгроми Септември (Сф) в контрола

Асими Фадига вкара гол и направи две асистенции в рамките на едно полувреме, а Левски се наложи с 5:0 срещу Септември в контролна среща по футбол, изиграна на стадион "Георги Аспарухов" в София. Левски поведе в деветата минута с попадение на Фадига. Марин Петков изпрати мощен далечен удар и той бе отразен от Димитър Шейтанов, но дебютантът..

публикувано на 29.06.24 в 20:51
ЦСКА София

ЦСКА София надигра румънци в контрола в Банско

Футболният ЦСКА София надигра с 2:1 Политехника Яш в контролна среща по време на лагера на "червените" в Банско. Румънците завършиха на 12-о място в редовния сезон на румънското първенство по футбол и останаха на шеста позиция в групата за определяне на изпадащите, запазвайки своя елитен статут. ЦСКА София получи дузпа в началото на мача,..

публикувано на 29.06.24 в 19:38
Ромен Барде (вдясно) печели първия етап от

Ромен Барде спечели първия етап на "Тур дьо Франс"

Французинът Ромен Барде от отбора на ДСМ спечели първия етап от 111-ото издание на Обиколката на Франция. Най-голямото колоездачно състезание в света тази година стартира на територията на съседна Италия, като откриващият етап бе от Флоренция до Римини с дължина от 206 километра. Барде и неговият съотборник - младият нидерланцец Франк ван ден..

публикувано на 29.06.24 в 19:30
Стилияна Николова

Стилияна Николова се класира за финалите на четирите уреда в Кайро

Абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика от Будапеща 2024 Стилияна Николова се класира за финалите на всичките четири уреда на международния турнир "Pharaohs Cup" 2024 в Кайро (Египет). Националката, която ще представя България на олимпийските игри в Париж 2024, получи най-високи оценки за композициите си с бухалки 33.650..

публикувано на 29.06.24 в 18:47