Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът Байдън-Тръмп: Малко политики, много нападки!

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

В студиото на телевизия CNN в Атланта, щата Джорджия се проведе първия предизборен дебат между настоящия президент на САЩ Джо Байдън и неговия опонент и бивш държавен глава Доналд Тръмп.

Продължилият 90 минути дебат беше определен от редица коментатори като ожесточен и изпълнен с лични нападки. Президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп изложиха вижданията си по голям брой въпроси, зададени от модераторите, сред които състоянието на американската икономика, инфлацията, кризата с мигрантите по южната граница, войните в Украйна и Близкия Изток, НАТО и перспективите пред страната. Не бяха подминати и теми като възрастта на кандидатите, присъдите срещу Доналд Тръмп и сина на Джо Байдън – Хънтър.

Медии като CNN и NBC, считани за близки до демократите, публикуваха коментари на наблюдатели, според които Джо Байдън не е съумял да отговори решително на нападките на своя съперник, който на няколко пъти повтори, че той е най-лошият президент в американската история. 

Президентът се защити, казвайки че е наследил от Тръмп инфлация и неадекватен отговор на пандемията от Covid-19, а също и 10% мита върху целия внос в САЩ.

Байдън заяви, че ако бъде преизбран ще засили политиките за подкрепа на децата, ще продължи с подобряване на грижите за здравето на нацията и ще накара много богатите да започнат да плащат "своя справедлив дял", за да поддържат системата за социалното осигуряване платежоспособна.

Според регламента на дебата Доналд Тръмп имаше последната дума като отново изтъкна постиженията си по време на първия мандат, обвинявайки Байдън, че "цялата страна експлодира заради липсата на уважение към него".

Дебатът обаче бе уникален поне в две насоки: никога досега не са се сблъсквали двама претенденти за Белия дом в такава напреднала възраст и никога досега Си Ен Ен не е била домакин на президентски дебат, отбелязва АП.

90-минутният телевизионен сблъсък се проведе много по-рано от всички съвременни президентски дебати - повече от четири месеца преди изборния ден на 5 ноември. Двамата кандидати се явиха без публика на живо, а микрофоните им се изключваха автоматично, когато не беше техен ред да говорят - две нетипични правила, наложени, за да се избегне хаосът, който провали първия им дебат през 2020 г., когато Тръмп прекъсна Байдън многократно.

Първите въпроси бяха фокусирани върху икономиката, тъй като социологическите проучвания показват, че американците са недоволни от работата на Байдън въпреки ръста на заплатите и ниската безработица. Самият той призна, че инфлацията е довела до значително по-високи цени, отколкото в началото на мандата му, но заяви, че заслужава признание за това, че е поставил "нещата отново на място" след пандемията от коронавирус.

Според него е наследил "хаос", когато е поел президентския пост от Тръмп.

От своя страна Тръмп заяви, че е ръководил "най-великата икономика в историята на нашата страна" преди пандемията и каза, че е предприел действия, за да предотврати влошаването на икономическото положение.

Експрезиденът отправи нападки срещу Байдън за изтеглянето на американските войски от Афганистан, като заяви: "Това беше най-срамният ден в историята на нашата страна".

Дебатът подчерта най-вече, че двамата кандидати за Белия дом имат рязко различаващи се виждания по почти всички основни въпроси и изпитват дълбока враждебност един към друг, отбелязва в заключение АП.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. Пожелавам ви да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място..

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия деликатен и боготворчески полъх и са описали неизменния опит на Църквата , каза Вселенският..

публикувано на 30.06.24 в 17:15
Общината в Бобошево

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради недостиг на вода

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община Кочериново и на с. Слатино,..

публикувано на 30.06.24 в 17:01
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14