Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Йоав Галант
Снимка: АП/БТА

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив.

При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени.

Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и твърди, че действа в солидарност с палестинците в Ивицата Газа.

В предходните месеци хутите твърдяха, че са атакували Ашждот, Хайфа и други израелски пристанища, но снощната така изглежда е първият пробив в израелската противовъздушна отбрана, отбелязва агенция Франс прес.

Военните признаха за това чрез говорителя им Даниел Хагари. Използваният за атака дрон е бил иранско производство и модифициран, за да може да измине разстоянието от 1800 км  от Йемен до Тел Авив.

Поради човешка грешка въздушната тревога не е била вдигната навреме.

По повод снощната атака министърът на отбраната Йоав Галант заяви в социалните мрежи, че Израел ще се разплати с всички, които се опитват да му навредят.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

17 ранени след руско нападение с ракети и дронове срещу Лвов

17 души, сред които деца на 10 и 15 години, са пострадали при руско нападение с ракети и дронове срещу град Лвов. Двама души са убити според областния управител. Агенция УНИАН съобщава и за 15 хоспитализирани, 5 от които са в тежко състояние. По-рано кметът на града Андрей Садовой съобщи за поразени жилищни сгради, както и за отмяна на..

публикувано на 04.09.24 в 09:05

Отбелязват 25-годишнината от смъртта на 6 полицаи, издъхнали след взривове в мините на Бобов дол

В Бобов дол ще бъде почетена паметта на четиримата полицаи и двама пожарникари, загинали преди 25 години при авария в склад за взривни материали на мините. При взрива на около 5 т. тротил при гасене на пожар в склада на частната фирма "Лазарит" край бобовдолското Големо село загинаха  пожарникарите  младши лейтенант Иван Факирски /32 г./ и..

публикувано на 04.09.24 в 08:51

Мобилни екипи в областните градове съдействат за получаване на достъп до "Е-здраве"

Днес и утре мобилни здравни екипи във всички областни градове ще съдействат на хората да получат достъп до пациентското си досие през мобилния телефон. Това ще се случва в паркове и търговски центрове от 10 до 16 часа. Доброволци на БЧК ще раздават информационни брошури за ползите от преглеждането на досието. За да има достъп до телефона до..

публикувано на 04.09.24 в 08:35
Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.

Най-малко 12 загинаха след инцидент с лодка с мигранти в Ламанша

Най-малко 12 души загинаха - сред тях бременна жена и 6 деца - след инцидент с лодка с десетки мигранти в Ламанша. Британските медии цитират Оливие Барбарен, кмет на Льо Портел, френски крайбрежен град, където е била спусната лодката, участвал в спасителна операция, който информира, че "дъното на лодката се е разкъсало". По данни на..

публикувано на 04.09.24 в 08:15

Осем екипа огнеборци в борба с пожара край Асеновград

Ограничен е пожарът, избухнал късно снощи  в терен край Аграрно промишления комплекс в Асеновград.  Изградени са просеки и е пресечен достъпа на пламъците до близките сгради . Снощи с огъня, който се разпростря на голям фронт и труднодостъпен, терасовиден терен, се бориха осем екипа огнеборци от Асеновград и Пловдив. Унищожени са..

публикувано на 04.09.24 в 08:02

Подписват договора за доставката на нови 20 електрически влака

В Министерския съвет днес се очаква да бъде подписан договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. По данни на пресцентъра на кабинета - стойността на подвижния състав е над половин милиард лева, а срокът за доставка - две години.  По-късно кабинетът ще..

публикувано на 04.09.24 в 07:57

Изслушват представители на МВнР за неизпълнението на договора за добросъседство с РСМ

Парламентарната комисия по политиките за българите извън страната ще изслуша представители на Министерството на външните работи във връзка с неизпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. През юли служебният министър на външните работи Иван Кондов - тогава в..

публикувано на 04.09.24 в 07:48