Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краен срок за предложения по промените в КСО, които да спрат схемата, наречена "френска безработица"

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: БГНЕС

Изтича тридневният срок, в който депутатите могат да правят предложения за още промени в проекта за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който беше внесен от ГЕРБ-СДС, и с който трябва да се сложи край на т. нар. "френска безработица" у нас.

Първи внесоха предложение за корекции от парламентарната група на ДПС. При първото четене в пленарната зала миналата седмица само от Движението се обявиха против законовата промяна.

Тази седмица предстои окончателното второ гласуване – първо в социалната комисия на Народното събрание, а после и в пленарната зала. 
Така наречената "френска безработица" е схема, която дава възможност с няколко дни работа в държава членка на Европейския съюз да се получи максималното обезщетение за безработица у нас.

Явлението засяга цели региони на България. 

Внесеното от ДПС предложение преди второто четене предвижда да се запише, че Националният осигурителен институт прилага европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност и поддържа информационна система за получените парични обезщетения за безработица на база придобит осигурителен стаж по законодателство на държава, с която се прилагат тези регламенти.

Депутатът от парламентарната група на ДПС Шендоан Халит е категоричен:

"Не трябва и да ограничаваме възможността на хората, работейки в държава членка на Европейския съюз, да се възползват и от правото да получават тези парични обезщетения, съгласно и Европейския регламент за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз".

От "Продължаваме промяната - Демократична България" също внесоха проект за допълване на текста.

Той на практика съвпада с предложение, направено от НОИ, за прецизиране и яснота при прилагането. Подуправителят на института Весела Караиванова обясни:

"След "среднодневния осигурителен доход" да се добави "или в месеца, в който е прекратено осигуряването". Това не променя по същество логиката на законопроекта, а дава възможност да няма различни тълкувания при администрирането на самия текст".

Депутати от ДПС, които не членуват в групата на Движението, предлагат при определянето на обезщетението да се вземат пред вид доходите, които човек е получавал към датата на последното прекратяване на осигуряването.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен Ливан на устройства за комуникации, ползвани от бойци на "Хизбула" - след няколко хиляди пейджъра..

публикувано на 18.09.24 в 21:03
Сесия на Общото събрание на ООН, 10 септември 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи резолюция с настояване Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Общото събрание на ООН днес категорично подкрепи необвързваща палестинска резолюция, в която се настоява в срок от една година Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В нея също така се изисква изтеглянето на всички израелски сили и евакуация на заселниците от..

публикувано на 18.09.24 в 20:55
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км - един от най-известните туристически маршрути на острова.

Провеждат техническо проучване на дефилето на о-в Крит, където загина туристка

Дефилето Самария на гръцкия остров Крит ще остане затворено като предпазна мярка до извършването на експертно техническо проучване след фаталния край на 33-годишна туристка от Украйна, затисната от паднали скали. Над 1000 туристи са били в дефилето в този момент, повечето от тях чужденци. Няма пострадали сред тях. Това е една от..

публикувано на 18.09.24 в 20:49

Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините

Служебното правителство одобри поредните промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините.  Прогнозният бюджет на общинските проекти за настоящата година се намалява с 37 милиона лева. Програмата обаче е предвидена до декември 2026 г., а заложената сума до края на периода набъбва с над 1 милиард лева. С утвърденото..

публикувано на 18.09.24 в 20:15
Снимката е илюстративна.

Комисията по демографската политика прие проектопромени в Закона за закрила на детето, внесени от ИТН

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството обсъди на първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето, внесени от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната - Демократична България". Четири от проектите бяха отхвърлени. Беше приет единствено внесеният от "Има такъв народ" проект. Според одобрените..

публикувано на 18.09.24 в 20:04

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" в Монтана

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в избирателни секции 64-та в Габровница и 55-а в квартал "Кошарник" в Монтана.  Според Александър..

публикувано на 18.09.24 в 19:37

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО срещу руски ракети

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса.  Позицията на страната си изрази румънският министър на отбраната Анджел Тълвар, който бе домакин в Букурещ на колегите си от Б-9, съобщава Ройтерс.  По думите му..

публикувано на 18.09.24 в 19:20