Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят промени в сектор "Енергетика" по ПВУ в частта RePowerEU за получаване на безвъзмездни средства

Людмила Петкова
Снимка: БТА

479 милиона евро са безвъзмездните средства за България по RePowerEU - една от главите от Плана за възстановяване и развитие.

До края на миналата година страната ни е можела да получи 30% от този ресурс авансово. Това стана ясно при изслушването на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и министъра на енергетиката Владимир Малинов.

Две промени в сектор "Енергетика" по Плана за възстановяване в частта RePowerEU се подготвят с цел получаване на допълнителен безвъзмезден ресурс, обясни министър Людмила Петкова:

"България е единствената държава, която не е представила официално глава RePowerEU. Ние сме имали възможност да получим авансово плащане в размер на 30% до края на 31 декември 2023 г., но тъй като не сме имали разработена тази глава, съответно не сме получили авансовото плащане".

Според енергийния министър Владимир Малинов България не може да си позволи лукса да пропусне толкова значителна по размер сума:

"Оттук насетне държавата ни трябва да направи нужните действия - до края на годината да видим какво можем да получим като разплащане по тази глава, а след това съответно да си направим изводите как сме стигнали дотук".

Преговорите с Европейската комисия са в ход, като целта на кабинета е да синхронизира предложените реформи с Народното събрание преди да ги одобри на свое заседание.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров

ВАС гледа по същество делото на отстранения от поста подуправител на БНБ Андрей Гюров

Върховният административен съд ще гледа по същество делото на Андрей Гюров срещу решението на Българската народна банка за отстраняването му от поста подуправител на БНБ. А за понеделник  в Административния съд на София-град е насрочено делото срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, което постави началото на цялата..

публикувано на 13.09.24 в 07:38

Шестима министри и премиерът Димитър Главчев отговарят на депутатски въпроси

Шестима министри ще отговарят на депутатски въпроси в днешния парламентарен контрол. В него ще участва и служебният премиер Димитър Главчев и ще отговаря на три въпроса. Назначаването на областни управители в Хасково, Търговище и Шумен и осигуряване на вода за напояване в земеделието са част от темите, по които Димитър Главчев ще даде..

публикувано на 13.09.24 в 07:20

Амнистия ще позволи узаконяване на хиляди имоти без документи в Кипър

В Кипър ще се проведе градоустройствена амнистия, която ще даде възможност да бъдат узаконени хиляди имоти без документи за собственост в момента. Планът за нея ще бъде поставен за одобрение от правителството на заседанието му днес. Целта на градоустройствената амнистия е да се позволи на гражданите да получат окончателно одобрение и документи за..

публикувано на 13.09.24 в 04:43

Великобритания ще ограничи рекламата на нездравословни храни

В Обединеното кралство от 1 октомври 2025 г. ще влезе в сила забрана за показване на реклами на нездравословна храна по телевизията преди 21:00 часа. От правителството на лейбъристите обявиха, че промяната за рекламите на нездравословна храна ще бъде наложена заедно с пълната забрана на платените онлайн реклами, като и двете целят да се справят със..

публикувано на 13.09.24 в 04:37

Куриоз в Италия: Шофьори се сбиха с моторни резачки заради отнето предимство

В Италия шофьори в спор за предимство на кръгово кръстовище стигнаха до разпра с моторни резачки. Един от тях се разминал с шест шева. Опасният дуел се разиграл на кръгово движение край селище, недалеч от Сиракуза на остров Сицилия, съобщи информационната агенция Agi. По думите на очевидци, заснели случилото се в разгара на спор,  избухнал за отнето..

публикувано на 13.09.24 в 04:31

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха ръководствата на държавни институции, екип на Регионалната здравна инспекция, както и представители на..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на намесата на полиция и лекари бебето е живо. Информацията бе потвърдена от кмета на Дулово Невхис..

публикувано на 12.09.24 в 19:40