Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безредиците в Бангладеш са отнели живота на най-малко 80 души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 80 души са загинали в Бангладеш в неделя заради безредиците в страната и увеличаващите се сблъсъци между полицията и антиправителствените демонстранти, предаде Би Би Си. Сред загиналите са 13 полицаи, които са били убити, след като хиляди хора щурмували полицейски участък в област Сираджгандж. Общият брой на жертвите след началото на протестите през юли вече е над 270 души.

В цялата страна е въведен полицейски час, а в столицата Дака достъпът до интернет и мобилни услуги е спрян. Както полицията, така и някои поддръжници на управляващата партия бяха забелязани да стрелят с бойни патрони срещу протестиращите. Полицията използва също сълзотворен газ и гумени куршуми.

Протестите започнаха с искането да бъде премахната системата на квоти при държавните работни места, но след това се развиха в цялостно антиправителствено движение. Така те се превърнаха в едни от най-сериозните безредици през 15-годишното управление на премиера Шейх Хасина. Увеличават се също призивите 76-годишната Хасина да подаде оставка. Студентски лидери обявиха миналия месец кампания с гражданско неподчинение и настояват за оттеглянето на премиера. Тя обаче твърди, че демонстрантите не са "студенти, а терористи, които искат да дестабилизират нацията".


Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк настоя "шокиращото насилие" в Бангладеш да спре и призова правителството да не атакува мирни протестиращи, предаде Франс прес. Предвид масовия марш в Дака, планиран за понеделник, както и призива към младежкото крило на управляващата партия да се противопостави на демонстрантите, "аз съм дълбоко загрижен, че ще има загуба на още животи, както и по-големи разрушения", посочва Тюрк в изявление. "Призовавам полическото ръководство и силите за сигурност да спазват задълженията си да защитават правото на живот, свобода и мирни събрания и изразяване", допълва върховният комисар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дака, 18 юли 2024 г.

Над 30 загинали при сблъсъци в Бангладеш, националната телевизия гори

Тридесет и двама души, включително един журналист са загинали в Бангладеш в резултат на сблъсъците между силите за сигурност и студенти, демонстриращи срещу системата за квоти за наемане на държавна служба, предаде АФП, цитирана от БТА. Стотици..

публикувано на 18.07.24 в 20:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Деница Даскалова: Няма комбинирана ваксина срещу грип и Covid, но двете са съвместими

Комбинирана ваксина срещу грип и Covid-19 няма, но отделните две могат да се поставят заедно, съвместими са . Това каза пред БНР д-р Деница Даскалова, семеен лекар. Тя подчерта, че най-подходящият момент за ваксиниране е преди началото на..

публикувано на 18.09.24 в 16:16
Георги Първанов

Георги Първанов: При влизането ни в Шенген повече работници от трети страни ще бягат от България

При влизането в Шенген може да се увеличи броят на работници от трети страни у нас, които да напускат България към други страни в ЕС. Това прогнозира Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта, в интервю пред БНР...

публикувано на 18.09.24 в 16:10

МВнР и политици с реакции срещу изявленията на вицепремиера на РСМ Александър Николоски

Външното министерство и представители на различни парламентарни групи реагираха на изявленията на вицепремиера на Република Северна Македония Александър Николоски, който в телевизионно интервю е нарекъл българите "нецивилизовани" и категорично е..

публикувано на 18.09.24 в 15:57

Д-р Стойчо Кацаров: Някои опасения на фармацевтите имат основания, но техническия прогрес не можем да спрем

Поставянето на вендинг машини за лекарства трябва да е резултат на свободна стопанска инициатива, не трябва да е ангажимент на държавата . Това мнение изказа пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Център за защита на правата в..

публикувано на 18.09.24 в 15:48

Адвокат Божидар Колев се самопредложи за кандидат за главен прокурор

Адвокатът от Софийската адвокатска колегия Божидар Колев се самопредложи за кандидат за главен прокурор. Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която прие за сведение заявлението от Колев. След..

публикувано на 18.09.24 в 15:40
ПАВЕЦ

Обществена поръчка за подмяна на 2 хидроагрегата на ПАВЕЦ "Чаира" за 220,5 млн. лв. без ДДС

Националната електрическа компания е започнала обществена поръчка за модернизация и цялостна подмяна на първи и четвърти хидроагрегат на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира", съобщи енергийният министър Владимир Малинов...

публикувано на 18.09.24 в 15:32
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Похарчихме получените пари по ПВУ за текущи нужди

Парите по Плана за възстановяване и устойчивост са ни нужни, за да стартираме проектите до края на 2026 г., освен ако ЕК не направи промяна в сроковете за държави като нас. Това сподели Румен Гълъбинов, икономист и бивш зам.-председател на..

публикувано на 18.09.24 в 15:15