Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отлага местните избори в някои части на Курска област

Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отложи насрочените за началото на септември местни избори в седем общини на Курска област, където тече офанзива на Украйна. През изминалата нощ украинските сили извършиха една от най-масираните си атаки срещу Москва. Но и в много области на страната беше обявена въздушна тревога заради ответни удари на Русия.  

Изборите за регионален губернатор ще бъдат отложени в седем общини в руската Курска област, но ще продължат по план в останалата част от областта.

"Вотът ще се проведе, когато има „пълна гаранция за сигурността на избирателите“, обясниха от Централната избирателна комисия. Украйна твърди, че е превзела десетки градове и села в региона. В същото време руските сили, които напредват към стратегическия център Покровск, твърдят, че са превзели друго село в Донецка област - Желанне.

На брифинг говорителят на външното министерство Мария Захарова потвърди, че атаката на украинските въоръжени сили срещу района на Курск отменя възможността за всякакви преговори.

"Киевският режим търси оправдание за терористичната си атака в района на Курск, намирайки все повече и повече псевдоаргументи, един от друг по-абсурдни. Те се опитват да прикрият всички ужаси, които вършат Въоръжените сили на Украйна с някои от техните изказвания".

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че цел на операцията в Курска област е създаването на буферна зона на руска територия.

При нападенията миналата нощ украинската противовъздушна отбрана е свалила 50 от 69-е дронове, изстреляни от Русия. Украйна е предприела и едно от най-мащабните нападения с дронове срещу Москва, като руските части за противовъздушна отбрана са унищожили най-малко 10 дрона, летящи към столицата.

Междувременно днес приложенията Telegram и WhatsApp претърпяха мащабни прекъсвания в Русия, което медийният регулатор на страната Роскомнадзор определи като кибератака.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Руски удари срещу Украйна, силите на Киев са свалили над 30 дрона

Русия е извършила снощи широкомащабни въздушни удари по Украйна. Сред целите са били Киев и западната област Лвов. В Кривой Рог в източната част на страната са били ранени 17 души, включително член на спасителен екип. Местните власти твърдят, че е била унищожена административна сграда, има щети по жилища и автомобили. Свалени са над..

публикувано на 20.10.24 в 11:37
Олга Керелска

Олга Керелска, ВСС: Има законова пречка да провеждаме избор на главен прокурор и на председател на ВАС

Има законова пречка да провеждаме избор на главен прокурор и на председател на ВАС - тя се изразява в това, че в разпоредбата на параграф 23, алинея 2 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията се въведе временна забрана настоящият състав на ВСС да провеждаме този избор на т.нар. трима големи в съдебната система, като в момента не стои..

публикувано на 20.10.24 в 11:11
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената

"Не я разбирам тази игра - не само в България, защото изкривяването, чисто макроикономически, и вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената. Не казвам, че ще се получат нещата по същия начин, но натрупването на неправилни икономически решения, неправенето на реформи и вземането на грешни политически решения беше..

публикувано на 20.10.24 в 10:46

Кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица

Седмица преди поредния предсрочен парламентарен вот отново сме на кръстопът пред избор, изгубени между истината и лъжата. Тази седмица България изпрати с цветя и аплодисменти музиканта, докоснал сърцата на поколения българи с песните си - Кирил Маричков. Близките и феновете му ще го запомнят като бунтар, усмихнат оптимист, рок..

публикувано на 20.10.24 в 09:47
Университетска болница „Александровска“

Безплатни изследвания за диабетна ретинопатия в Александровска болница

Около една четвърт от диабетиците страдат от ретинопатия - усложнение, което може да доведе до слепота, ако не бъде открито и лекувано навреме. Университетската Александровска болница организира безплатни изследвания за хора с диабет тип 2. Кампанията ще започне от понеделник  и ще продължи до 15 ноември. Скринингът включва няколко кръвни..

публикувано на 20.10.24 в 09:25
Остров Сапело

Най-малко 7 жертви след срутване на фериботен кей в щата Джорджия

Най-малко седем души са загинали при срутване на част от фериботен кей в американския щат Джорджия. Поне 20 души са паднали във водите на Атлантическия океан при срутването на подвижния мост на кея на остров Сапело, докато хората чакали ферибот. Пострадалите са десетки, някои от които - сериозно, и са откарани в болници. В ход е издирвателна..

публикувано на 20.10.24 в 09:21

Предполагаем член на ИД е задържан край Берлин

Германската полиция е задържала днес предполагаем привърженик на терористичната организация "Ислямска държава" в покрайнините на Берлин, потвърди пред ДПА говорителка на федералната прокуратура. АФП допълва, че мъжът е либийски гражданин. Според в. "Билд" арестуваният мъж е заподозрян в планиране на атака срещу посолството на Израел в..

публикувано на 20.10.24 в 09:08