Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 палестинци са убити при израелски атаки на Западния бряг

Израелски войници претърсват палестинец на пропускателен пункт на Западния бряг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 11 палестинци са убити при мащабна операция на изaрелската армия в северните части на окупирания Западен бряг. Продължава и израелската офанзива в ивицата Газа, по последни данни на палестинската страна над 40 530 са загиналите от началото на конфликта. Редакторът Лилия Димитрова информира:

Пет са жертвите при удар срещу бежанския лагер Ал-Фара, а шестима са загинали при въоръжени сблъсъци в град Дженин. Израелската армия обяви по-рано, че извършва операция в Дженин и Тулкарем за борба с тероризма, но не даде повече подробности.

Губернаторът на Дженин Камал Абу ал Руб заяви по палестинското радио, че израелските сили са обградили града, блокирали са изходните и входните пунктове, достъпа до болниците и са разрушили инфраструктурата. Това е най-мащабната операция на израелската армия на Западния бряг от близо 20 години, коментират експерти. 

Групировката "Ислямски джихад", съюзник на палестинското ислямистко движение "Хамас", осъди агресията и обвини Израел, че "се стреми да прехвърли тежестта на конфликта върху окупирания Западен бряг" с намерение да го "анексира". Според израелския военен министър Израел Кац Иран се опитва да отвори нов фронт на Западния бряг.

Същевременно преговорите за примирие в ивицата Газа продължават на ниво работни групи в Доха. Представител на Израел, пожелал анонимност, каза, че израелска делегация ще пътува за катарската столица. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху се обяви за жертва на покушение

 Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се обяви за жертва на покушение след като военните прехванаха дрон, насочен към резиденцията му в северния град Кесария.  По думите му, организации, поддържани от Иран, са се опитали да убият него и съпругата му и ще платят за това "висока цена". Срещу къщата на Бенямин Нетаняху е изстрелян..

публикувано на 19.10.24 в 21:20
Френският министър за Европа и външните работи Жан-Ноел Баро (вляво) и украинският външен министър Андрий Сибиха (вдясно) присъстват на съвместна пресконференция след среща в Киев, Украйна, 19 октомври 2024 г.

Франция ще подкрепи плана на Зеленски за прекратяване на войната с Русия

Франция ще подкрепи плана на украинския президент Володимир Зеленски за прекратяване на войната с Русия. Това увери френският външен министър Жан-Ноел Баро  при визитата си в Киев днес: "Победа на Русия би затвърдила правото на по-силния и така би тласнала международния ред към хаос. Затова преговорите помежду ни трябва да ни позволят да постигнем..

публикувано на 19.10.24 в 21:13

ПТП затвори пътя Велико Търново - Русе край Преображенски манастир

Временно е затворен за движение пътят Велико Търново - Русе, при разклона за Преображенски манастир. По първоначална информация челно са се ударили два леки автомобила. Пострадала е жена. Автомобилите, пътуващи за Русе, се отклоняват по обходен маршрут през Горна Оряховица, а пътуващите за Велико Търново от село Самоводене се отклоняват през село..

публикувано на 19.10.24 в 20:58
Лойд Остин

Лойд Остин призова Израел да намали интензивността на ударите във и около Бейрут

Днешните бомбени удари в Бейрут са били насочени срещу оръжейни складове и разузнавателен щаб на шиитската групировка Хизбула в южната част на ливанската столица, съобщиха от израелската армия.  Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин заяви, че страната му би искала съюзникът й Израел да намали интензивността на ударите във и около..

публикувано на 19.10.24 в 20:04

Поредна кампания "Капачки за бъдеще" в Кюстендил

Десетки от Кюстендил и региона се включиха в поредната кампания "Капачки за бъдеще" в областния град. Този път доброволците бяха и повече, обявиха от клуба "Бъдеще за Кюстендил", които са инициатори.  Всяка следваща кампания става все по-успешна. Има и изключения, донасят се суровини, които все още не се приемат и не се рециклират...

публикувано на 19.10.24 в 19:58

Министрите на отбраната от Г-7: Пътят на Украйна към "пълна евроатлантическа интеграция" е "необратим"

Министрите на отбраната от Г-7 потвърдиха, че пътят на Украйна към "пълна евроатлантическа интеграция" е "необратим". В заключение на срещата в Неапол министрите заявиха, че са "непоколебими" в продължаването на военната помощ за Киев в краткосрочен и дългосрочен план.  Наред с представителите на седемте най-развити демокрации - САЩ, Канада, Япония,..

публикувано на 19.10.24 в 19:49
Елина Димитрова

Най-уязвими за трафик на хора са безработните и учениците

Плевен е сред десетте български града, които се включват в глобалната инициатива Walk For Freedom - Поход за свобода . Походът е посветен на Европейския ден за борба с трафика на хора, който се отбелязва на 18 октомври.  Целта е да се насочи общественото внимание към проблема със съвременното робство , както се нарича трафикът на..

публикувано на 19.10.24 в 19:18