Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запрянов: Изпратените на Украйна самоходни артилерийски установки са с отпаднала необходимост

Атанас Запрянов
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди, че България е изпратила на Украйна самоходни артилерийски установки "Гвоздика". Той уточни, че това е въоръжение с отпаднала необходимост, поради което не се налага изрична нова санкция на Народното събрание. 

България е изпратила осем пакета с въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна. Всички са стриктно, в съответствие с решения на  Народното събрание. Това обясни министърът на отбраната Атанас Запрянов в отговор на въпрос за излезли снимки в социалните мрежи за това, че български самоходни артилерийски установки "Гвоздика" се намират в Украйна.

"Потвърждавам, че в пакетите е имало включително и такава техника. Това, което като снимки, като коментари има, не мога да потвърдя, че това е точно българска гаубица "Гвоздика", тъй като всички страни от бившия Варшавски договор в момента продължават да подпомагат Украйна и да изпращат същите такива системи - 120-милиметрови системи, снаряди", каза той.

Министърът уточни, че за всяко оръжие и боеприпас, предоставен на Киев, България ще бъде финансово компенсирана: 

"Много сериозни суми очакваме. Тези пари, които получаваме, така, както е решението на парламента и на правителството, ще бъдат реинвестирани в модернизация на сухопътните войски и на другите видове въоръжени сили".

Атанас Запрянов подчерта, че усилено се работи по придобиване на нови 155-милиметрови самоходни гаубици, като за целта ще се използва общата европейска инициатива, за да се намалят разходите по тяхното придобиване. Има известен ръст към желаещите да се реализират в Българската армия, подчерта министър Запрянов: 

"Отливът го спряхме, но по отношение приема във военните училища, имаме ръст, но аз не искам да се хваля с този ръст, защото във Велико Търново ще приемем около 140 курсанта от 300, тоест миналата година, ако имахме много по-малък процент приети курсанти, тази година имаме наполовина ръст, но не е 100%. Ние се стремим да постигнем 100-процентово попълване на длъжностите за курсанти във висшите военни училища".

Министърът присъства на откриването на академичната учебна година на Военната академия "Георги Раковски" в София. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП изпрати писмо до ГЕРБ за приемане на 3 антикорупционни закона

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати писмо до партия ГЕРБ, в което посочва какво ще загуби България, ако настоящето Народно събрание не приеме трите антикорупционни закона. Става въпрос за закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Другият закон е за несъстоятелност на физически..

публикувано на 15.09.24 в 15:04
Диян Стаматов

Диян Стаматов се надява на по-високи учителски заплати и на система за измерване на качеството

Силно се надявам, че следващата календарна година ще започне с едно съчетание между добро увеличение на заплатите на учителите и възможност за въвеждане на система за измерване на качеството. Това заяви пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното 119 - то училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета. "Бих си..

публикувано на 15.09.24 в 14:25

Шестима души са загинали при опит да прекосят Ламанша с лодка

Осем души са загинали през нощта при опит да прекосят Ламанша от Франция в Англия, съобщава Би Би Си. Спасителните служби са били предупредени, след като лодката е изпаднала в затруднение във водите северно от Булон-сюр-мер в северния регион Па дьо Кале след 02:00 ч. българско време. Гуменият плавателен съд е имал около 50 души на борда и е започнал да..

публикувано на 15.09.24 в 14:04

Шестима души са загинали във Филипините при преминаване на тайфун

Шест души загинаха при преминаването на тайфуна "Бебинка" във Филипините, предаде ДПА. Стихията, която се е насочила към Китай, по-специално към Шанхай, изкорени дървета на архипелага. Над 200 000 души бяха засегнати от нея. Двама души се издирват. 11 души са били ранени в инциденти, причинени от бурята. Четири от общо 6-те жертви са били..

публикувано на 15.09.24 в 13:59

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния вследствие на проливните дъждове, причинени от бурята "Борис“, които продължават да нанасят щети в Централна и Източна Европа. Поне още един човек все още е в неизвестност в северната ни съседка. Пожарникар е загинал по време на спасителна акция при наводнение в Австрия, а един човек се е удавил в Полша. В..

публикувано на 15.09.24 в 13:55

В Белодробната болница в Троян започват безплатни прегледи за туберкулоза

В Белодробната болница в Троян от утре 16 септември започва седмица на безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. Безплатните прегледи ще се извършват всеки работен ден от 8.00 ч. до 16.00 ч., поясни управителят на Белодробната болница д-р Цветомила Дудевска. „Безплатните прегледи включват пълен анализ  на състоянието на дихателната..

публикувано на 15.09.24 в 13:29
Капсулата се приводни в Мексиканския залив.

Предприемачът Джаред Айзъкман се завърна на Земята след космическата разходка

Технологичният предприемач Джаред Айзъкман и неговият екипаж успешно се завърнаха на Земята след петдневна мисия, при която беше осъществена първата комерсиална космическа разходка и екипажът достигна най-голямата височина в Космоса след кацналите на Луната астронавти на НАСА. При навлизането си в земната атмосфера повърхността на апарата..

публикувано на 15.09.24 в 13:14