Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържане под стража за дупничанин заради домашно насилие

Районен съд – Дупница наложи постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража” за 40-годишен дупничанин, набил жената, с която живеел и двате им малолетни деца, момичета. Определението може да се обжалва пред Окръжния съд.
Случаят е от 2.09.2024 г. в Дупница. Мъжът П.Т. не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, с която му е било забранено да приближава на по-малко от 50 метра жена, с която бил във фактическо съжителство, местоработата ѝ и местата ѝ за личен отдих и социални контакти за срок от 18 месеца. 
Въпреки забраната П.Т. влязъл в обитаваното от жената жилище и ѝ нанесъл удар в лицето. Обвиняемият упражнил физическо насилие и спрямо непълнолетните си дъщери.
Съдът намира, че обвиняемият е съпричастен към извършените четири броя престъпления. Писмените доказателства сочат, че обвиняемият може да извърши и друго престъпление, ако не бъде взета мярка за неотклонение по отношение на него, с оглед цялостното му поведение по отношение на близките му. Още повече, че до май т. г. мъжът е изтърпявал присъда отново за домашно насилие. 
За неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ до 3 години или глоба до 5 000 лева, а за причиняване на лека телесна повреда в условията на домашно насилие – "Лишаване от свобода“ до 1 година или пробация.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НСТС обсъжда повишаване линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда на днешното си заседание предложението на служебното правителство линията на бедност за 2025 година да стане 638 лева. В сравнение с 2024 година това означава нарастване с малко над 21% или със 112 лева. Бизнесът подкрепя предложения от кабинета размер, а синдикатите искат по-висока..

публикувано на 16.09.24 в 07:59

Патриархът пожелава плодотворна, благодатна и спасителна учебна година

По случай началото на новата учебна година Българският патриарх Даниил се обръща към всички учители, родители и ученици с благопожелания за една плодотворна, благодатна и спасителна учебна година. Окръжното послание на патриарх Даниил ще прозвучи във всички църкви в Софийска епархия след отслужване на водосвета по случай началото на Новата..

публикувано на 16.09.24 в 07:55

Президентът ще участва в откриването на учебната година в 128-о училище в София

Днес от 10 часа президентът Румен Радев ще участва в тържественото откриване на учебната година в 128-о училище "Алберт Айнщайн" в София. Държавният глава ще произнесе слово в рамките на церемонията и по-късно ще проведе среща с ръководството и преподавателския екип на учебното заведение. От 10:30 вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие новата..

публикувано на 16.09.24 в 07:47
Мария Ботева

Засилено полицейско присъствие в районите на училищата

Засилено полицейско присъствие ще има пред училищата в първия учебен ден, припомни комисар Мария Ботева от Пътната полиция: "За да напомним на водачите, че ги контролираме и че не бива да причиняват произшествия. Всеки ден да бъдат внимателни в районите на училищата, през които преминава дори ежедневният им маршрут, да са съобразителни и да не..

публикувано на 16.09.24 в 07:43

Около 720 000 ученици прекрачват училищния праг, 58 хил. са първокласниците

Очаква се около 720 хиляди ученици да прекрачат училищните прагове в днешния първи учебен ден. От тях 58 хиляди са първокласници, предаде репортер на БНР. Вратите си за учениците днес отварят над 2300 училища в страната. На първия учебен ден най-голямо е вълнението сред първокласниците. В някои от учебните заведения ремонтите ще..

публикувано на 16.09.24 в 07:33
Доналд Тръмп

Тръмп: Никога няма да се предам!

Бившият президент Доналд Тръмп е в безопасност след нов опит за убийство.  Агенти от тайните служби са стреляли по мъж в близост до голф игрището "Trump International". ФБР определя инцидента като опит за убийство. Тръмп е играел голф с дългогодишния си приятел и донор Стив Виткоф, когато са се чули изстрели. Втори опит за..

публикувано на 16.09.24 в 07:17

Милена Минчева: Не е толкова трудно да се преподава на тийнейджъри!

"Не е чак толкова трудно да се преподава на тийнейджъри. Зависи от опита на учителя. Работата е много интересна. Поддържа те млад, дава ти различна перспектива" . Това обясни пред БНР Милена Минчева,  28-годишен учител по български език и литература. Тя е работила три години като журналист, а след това решава, че трябва да стане преподавател. В..

публикувано на 16.09.24 в 06:47