Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сребро и бронз за България от Европейското по джудо за младежи

Димитър Господинов (в синьо)
Снимка: БФ Джудо

Димитър Господинов спечели сребърен медал, а Виктор Скерлев взе бронз на Европейското първенство по джудо за младежи в Талин (Естония).

В спора за титлата в категория до 73 килограма той загуби от световния шампион и лидер в ранглистата Вусал Галандарзаде (Азербайджан) с "ипон" 2:18 минути преди края на срещата.

На полуфиналите българинът се наложи над Георги Лоладзе (Грузия) с "ипон" в продължението. 

Преди това състезателят на клуб Шун джудо постигна още три победи - над французина Елиот Превe със златна точка в продължението, после срази шведа Виле Матсон с бърз "ипон" за 38 секунди, а на четвъртфиналите се справи и с датчанина Морган Ербьо, също "ипон" за 1,49 минута.

Младият талант за първи път стига до европейски финал, след като по-рано тази година спечели две титли на Европейска купа за същата възраст - в Сараево (Босна и Херцеговина) и Риека (Хърватия).

В същата категория Виктор Скерлев завоюва бронз след успех срещу Мате Беруашвили (Грузия) с "ипон".

На старта в категорията той победи арменеца Андреас Харутюнян, след това се наложи над друг арменец, но състезаващ се за Германия - Артур Акопян, но на четвъртфиналите  загуби от грузинеца Георги Лоладзе. Записа обаче успех в репешажите и стигна малкия финал - победа със златна точка срещу Морган Ербьо (Дания).

Скерлев също е състезател на Шун джудо. Тази година той спечели четири медала (два сребърни и два бронзови) от Европейски купи, а отличието от голям шампионат също е първо за него.

Наставник и на двамата е Свилен Скерлев, бивш личен треньор на Ивелина Илиева, която след олимпиадата в Париж прекрати състезателната си  кариера.


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олимпийските медалисти на Пловдив

Представиха книга за олимпийските шампиони на Пловдив

В Камерната зала на Драматичен театър Пловдив беше представена книгата "Мечтанието", която е посветена на олимпийските шампиони на Пловдив. Представянето на книгата беше част от фестивала "Сцена на кръстопът", който приключи вчера.  Автори са известният спортен журналист Диян Никифоров и неговият син Димитър Петков, който също е журналист.  В книгата..

публикувано на 28.09.24 в 15:56
Любомир Ганев

Любомир Ганев остава начело на българския волейбол

Любомир Ганев остава президент на Българската федерация по волейбол и през следващите 4 години. Това реши Общото събрание на БФВ, което се проведе днес в столичната зала “Витоша”. Любо Ганев спечели битката с мнозинство - 103 гласа, пред съперника си за поста Иван Сеферинов.      За първи вицепрезидент на БФВ бе избран Петър Кънев. Втори..

публикувано на 28.09.24 в 15:31
Яник Синер

Синер изненадан от искане за дисквалификацията му

Решението на Световната антидопингова агенция (УАДА) да поиска дисквалификацията на световния номер 1 в тениса италианец Яник Синер изненада спортиста. Това каза той на пресконференция. По-рано УАДА обяви, че ще поиска дисквалификацията на Синер пред Спортния арбитражен съд (КАС) за нарушаване на антидопинговите правила. Организацията очаква..

публикувано на 28.09.24 в 15:29
Игор Йовичевич

Игор Йовичевич: Всеки ден трябва да показваме, че сме шампиони

Новият старши треньор на Лудогорец Игор Йовичевич даде съвместна пресконференция в Разград заедно със спортния директор на клуба Георги Караманджуков при официалното си представяне. "Почувствах се много горд, че съм треньор на Лудогорец. От първия момент, в който комуникирам с отбора, почувствах амбицията и знанията на хората, които движат този..

публикувано на 28.09.24 в 12:54
Джон Спероу

Джон Спероу става президент и главен изпълнителен директор на волейбола в САЩ

Известният треньор Джон Спероу ще бъде президент и главен изпълнителен директор на Американската федерация по волейбол (USA Volleyball), считано от 1 октомври. Преди да стане 8-ият главен изпълнителен директор на Американската федерация по волейбол, Спероу беше старши треньор на националния отбор на САЩ от 2013 година и е част от ръководството на отбора..

публикувано на 28.09.24 в 11:50
Георги Иванов

Георги Иванов: Ако Спартак (Вн) и Локо (Пд) се откажат по средата на сезона, това ще създаде проблеми на цялото първенство

Президентът на БФС Георги Иванов даде интервю, в което засегна актуални теми. Според Гонзо централата няма никаква вина относно проблемите с терените по родните стадиони. Бившият нападател е на мнение, че евентуалното отказване от Пъпва лига  на Спартак (Варна) и Локомотив (Пловдив) ще създаде проблеми на шампионата. Иванов бе на посещение в село Кочан,..

публикувано на 28.09.24 в 11:43
Николай Грязин

Грязин води в WRC2 след първия ден на рали Чили

Българският пилот Николай Грязин (Ситроен) завърши първия ден от рали „Чили” на първо място в категорията WRC2 и на десето място в генералното класиране. Николай е един от претендентите за световната титла в WRC2, а втори в края на деня, на 10,2 секунди от него остана лидерът в класирането в битката за титлата Оливър Солберг (Шкода). Грязин поведе от..

публикувано на 28.09.24 в 11:16