Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуван е заподозреният за опит за покушение срещу Доналд Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп е в безопасност и добре след инцидента, "който изглежда, че е опит за покушение" срещу бившия президент, обявиха от ФБР. Агент на Сикрет сървис е забелязал оръжие, което приличало на автомат "Калашников", на голф игрището на Тръмп във Флорида. Бил е открит огън срещу заподозрения, който се криел в храстите. Мъжът успял да избяга в черен автомобил, но бил видян от свидетел и по-късно арестуван.


"В храстите, където този човек се е криел, имаше оръжие, подобно на автомат "Калашников" 47, с оптичен мерник, две раници, както и камера GoPRO, с която той е щял да прави снимки. В момента тези предмети се обработват в рамките на разследването. Агентът на Сикрет сървис, който е бил на голф игрището, се е справил страхотно", каза местният шериф Рик Брадшоу.

Районът на инцидента е бил незабавно отцепен от полицията.

Белият дом обяви, че американският държавен глава Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис са били информирани за инцидента и са облекчени, че Тръмп е в безпасност. Харис, която е също кандидат на демократите за президент, написа допълнително, че се радва, че опонентът ѝ от Републиканската партия е добре. "Насилието няма място в Америка", добави тя. 

Изявлението ѝ беше споделено в социалната мрежа "Екс" от бившия държавен глава Барак Обама. 

Кандидатът за вицепрезидент Тим Уолц също подчерта, че такова насилие няма място в Америка. "Това не сме ние като нация", допълни той. 

Опитът за покушение и политическо насилие беше осъден също от лидера на демократите в Сената Чък Шумър.


Междувременно на интернет страницата на кампанията на Тръмп беше публикувано кратко изявление, че той е добре, но "има хора на този свят, които ще направят всичко, което е необходимо, за да ни спрат". Никога няма да се предам, пише още Тръмп към привържениците си, част от които бяха застанали пред голф курорта след опита за покушение.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимка: АП/Stephanie Matat

Изстрели в близост до Тръмп, той е в безопасност

Експрезидентът и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп е в безопасност след изстрелите в близост до него във Флорида, съобщи предизборният му щаб и американската Сикрет сървис, съобщава БТА, като цитира Асошиейтед прес и Ройтерс. Засега не е ясно дали..

публикувано на 15.09.24 в 23:04

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп. Според няколко..

публикувано на 13.09.24 в 15:36
Камала Харис и Доналд Тръмп

Тръмп няма да участва в други предизборни дебати с Камала Харис

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп обяви, че няма да участва в друг президентски дебат с опонента си, издигнат от Демократическата партия - Камала Харис. Няколко социологически проучвания показаха, че съперничката му..

публикувано на 13.09.24 в 08:57

Часове след дебата им, Тръмп и Харис заедно почетоха жертвите на 11 септември

Часове след първия им и засега единствен предизборен телевизионен дебат вицепрезидентът Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп се събраха отново пред мемориала на жертвите от атентатите от 11-септември 2001 година в Ню Йорк. Камала..

публикувано на 12.09.24 в 03:10
Камала Харис и Доналд Тръмп

Камала Харис обвини Доналд Тръмп, че се кани да изостави Украйна в борбата ѝ с Русия

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обвини Доналд Тръмп, че се кани да изостави Украйна в борбата ѝ с Русия. Украинската бе само една от многобройните теми в първия телевизионен дебат между двамата кандидати за президентските избори, които ще се..

публикувано на 11.09.24 в 19:04
Камала Харис и Доналд Тръмп

Мартин Табаков: Камала Харис успя да изобличи дефицитите в характера на Доналд Тръмп

Камала Харис успя да изобличи дефицитите в характера на Доналд Тръмп. Това обясни пред БНР международният анализатор Мартин Табаков, след като двамата кандидати за президент на САЩ се изправиха един срещу друг в предизборен дебат. "Ако трябва да..

публикувано на 11.09.24 в 13:54

Кой надделя в дебата между Камала Харис и Доналд Тръмп?

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп очертаха основните си различия във Филаделфия. В този първи разгорещен дебат между двамата Харис целеше да покаже визията си пред повече американци в момент, в който покачването в..

публикувано на 11.09.24 в 08:36
Камала Харис и Доналд Тръмп се ръкуваха при началото на дебата

Първи пряк тв сблъсък между Камала Харис и Доналд Тръмп

Вицепрезидентът Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат по-малко от два месеца преди изборите, които ще определят кой ще е новият държавен глава на САЩ. Дебатът, който се проведе във..

публикувано на 11.09.24 в 07:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен..

публикувано на 18.09.24 в 21:03
Сесия на Общото събрание на ООН, 10 септември 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи резолюция с настояване Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Общото събрание на ООН днес категорично подкрепи необвързваща палестинска резолюция, в която се настоява в срок от една година Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от..

публикувано на 18.09.24 в 20:55
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км - един от най-известните туристически маршрути на острова.

Провеждат техническо проучване на дефилето на о-в Крит, където загина туристка

Дефилето Самария на гръцкия остров Крит ще остане затворено като предпазна мярка до извършването на експертно техническо проучване след фаталния край на 33-годишна туристка от Украйна, затисната от паднали скали. Над 1000 туристи са били в дефилето в..

публикувано на 18.09.24 в 20:49

Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините

Служебното правителство одобри поредните промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините.  Прогнозният бюджет на общинските проекти за настоящата година се намалява с 37 милиона лева. Програмата обаче е предвидена до..

публикувано на 18.09.24 в 20:15
Снимката е илюстративна.

Комисията по демографската политика прие проектопромени в Закона за закрила на детето, внесени от ИТН

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството обсъди на първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето, внесени от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната - Демократична България". Четири от..

публикувано на 18.09.24 в 20:04

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" в Монтана

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в..

публикувано на 18.09.24 в 19:37

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО срещу руски ракети

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса.  Позицията на страната си изрази румънският министър на..

публикувано на 18.09.24 в 19:20