Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров стисна зъби и победи чилиец в Берлин

Снимка: БТА

Григор Димитров победи чилиеца Алехандро Табило със 7:6 (7:4), 7:6 (7:2) в първия си мач от тазгодишното издание на “Лейвър Къп”, противопоставящ отборите на Европа и на Останалия свят.

Двубоят, който започна в 20:00 часа българско време в “Uber Arena” в Берлин, предложи истинска драма и невероятен волеви обрат, сътворен от българина. 10-ият в ранглистата на АТР изоставаше с 1:5 във втория сет, но успя да изравни и да прати срещата в тайбрек, където въпреки физически дискомфорт, успя да изтръгне победата.

Чилиецът стартира мача с мощен сервис и в началото определено играта му беше по-подредена. Още в първия гейм на свой сервис Димитров допусна двойна грешка, но веднага след това се реабилитира с два солидни сервиса, вторият от които беше ас, за да си гарантира аванс от 40:15. 10-ият в света българин записа втора поредна точка директно от начален удар и така затвори първото си подаване за 1:1.

Българският тенисист се спаси от пробив в четвъртия гейм, когато отрази две точки за пробив. След това  обаче Димитров стабилизира играта си и такива колебания не допусна, изпращайки частта в тайбрек. Сякаш рестартирал физическата си доминация от началото на мача, Табило започна много добре, а дори и взе подаване на Григор Димитров за 2:1. Българинът обаче изравни с пробив, а след това направи още един при 5:4. И веднага след това с чудесен сервис си осигури два сетбола. Първият сет завърши успешно за Димитров с непредизвикана грешка от ракетата на Табило - 7:6 и аванс за българина и за тима на Европа.

Във втория сет Димитров подаваше първи и спечели първия гейм, макар и с малко помощ от филето на мрежата и късмета. Във втория гейм при сервиране от страна на чилиеца българската звезда пропиля три възможности да вземе частта и да дръпне с 2:0. След това Табило започна да вкарва все по-прецизни волета, които в един момент се оказаха проблем за 10-ия в световната ранглиста Димитров. В петия гейм при свое подаване той направи двойна грешка, което благоприятства Табило да поведе с 4:1.

В шестия гейм Димитров показа невероятна физическа подготовка, върна две много трудни топки, но въпреки това трябваше да отстъпи и резултатът набъбна на 1:5. Този момент обаче беше доказателство, че бълг аринът може да обърне хода на срещата и спечели първия си сервис след това за 2:5.

След това Табило сервираше за сета, но две от възможностите му бяха отразени, а на свой ред Димитров проби за 3:5. Последва спечелено подаване на 30 и разликата се топеше.
В 10-ия гейм Димитров изчака майсторски двойна грешка на Табило, след това още веднъж остави равенството, а непредизвикана грешка му помогна мачът да придобие нов облик - 5:5 във втория сет. След това двамата взеха подаванията си накрая и така още една част отиде в тайбрек.

Там българският тенисист поведе с 4:1, но в един момент на лицето му се изписа гримаса от болка заради контузия. Въпреки това обаче, той не свали темпото и за миг и взе тайбрека с категоричното 7:2.

Българинът, десети в ранглистата при мъжете, за последно участва на "Лейвър Къп" през 2018 година, когато изигра един мач на сингъл срещу Франсис Тиафо и един на двойки с Давид Гофен, помагайки на отбора на Европа да спечели трофея срещу тима на Света.

Сега той зае мястото на Рафаел Надал, който беше предвиден да играе, а днешната му победа носи на Тима на Европа една точка.

По регламента на надпреварата победа в среща от първия ден носи 1 точка, от втория - 2 точки, а от последния трети - 3 точки. Краен победител е първият отбор, достигнал до 13 точки.


По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момент от мача Рома - Атлетик Билбао.

Рома се препъна, хаос в Лондон, Кабаков раздаде 6 картона (резултати от Лига Европа)

Отборите на Рома и Атлетик Билбао завършиха наравно 1:1 на „Олимпико“ в първия си двубой от шампионатната фаза на Лига Европа. „Вълците“ поведоха с гол на Артьом Довбик (32'), но „лъвовете“ стигнаха до равенството чрез попадение на Айтор Паредес (85'). Мачът беше ръководен от българска съдийска бригада, начело с главния рефер Георги Кабаков, който..

публикувано на 27.09.24 в 00:29
Павлин Николов.

Спират парите на Спартак (Варна) заради нападение срещу треньора

Президентът на Спартак Варна Павлин Николов прекратява финансирането на клуба в Първа лига. Причина за това са инцидентите по време на днешната тренировка на варненци, когато фенове прекратиха заниманието и удариха треньора на отбора Кириякос Георгиу.  Позиция на Павлин Николов - президент на ФК Спартак Варна, по повод инцидентите по време на днешната..

публикувано на 26.09.24 в 22:59

„Златното момиче“ Силвия Митева откри свой клуб

Едно от „Златните момичета“ в художествената ни гимнастика създаде свой клуб. Почти 10 години след като прекрати активната си спортна кариера Силвия Митева се реши да създаде клуб „Сияние“.  „Още от дете всички знаете че съм израснала в залата и винаги съм знаела, че ще имам свой клуб. След като се отказах, не усещах, че трябва да го направя. Имах..

публикувано на 26.09.24 в 18:47

Четирима българи ще участват на СК по кикбокс в Ташкент тази седмица

Четирима българи ще представят страната ни тази седмица на световната купа по кикбокс в Ташкент. Националите ни получиха покана за участие в състезанието лично от президента на федерацията по кикбокс на Узбекистан - Айбек Нарметов.  В надпреварата  за призово класиране ще се състезават 2223 кикбоксьори от 42 държави, които ще се включат в общо 2628..

публикувано на 26.09.24 в 17:43

Илиян Радулов е четвъртфиналист в Сабадел

Българският национал за Купа "Дейвис" Илиян Радулов се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнира по тенис на клей в Сабадел (Испания) с награден фонд 25 хиляди долара. Радулов, "щастлив губещ" от квалификациите, спечели срещу поставения под номер 8 Райън Найбур (Нидерландия) със 7:6(1), 6:7(4), 6:1 след три часа и половина игра. В схемата на..

публикувано на 26.09.24 в 17:27

Славия подсили защитата с чужденец

Жордан Варела подписа договор със Славия. Контрактът на левия краен защитник е за три сезона, потвърдиха от клуба в сряда.  21-годишният Варела изкара пробен период в отбора през последните седмици. Високият 175 сантиметра бранител е играл за втория състав на Монако, като и за Серкъл Брюж в Белгия.  Варела има мачове за националните отбори на Франция..

публикувано на 26.09.24 в 16:14

Жребият за Купа Дейвис ще се тегли в началото на октомври

Жребият за Купа "Дейвис", ще се тегли в началото на октомври, съобщиха от БФТ.  Двойките трябваше да бъдат определени вчера, но поради технически причини това беше отложено за началото на следващия месец.   България се наложи над Салвадор с 3:2 победи в Пловдив в средата на септември и ще играе за изкачване в Световна група I.  След този успех..

публикувано на 26.09.24 в 14:23