Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските гърци и турци отбелязват заедно Международния ден на мира

Изглед към буферната зона в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С политически дискусии, творчески занимания за деца и връчване на награди за мир кипърските гърци и кипърските турци отбелязват днес заедно Международния ден на мира. За първи път участват и мироопазващите сили на ООН на острова, които са домакини на арт събитие, посветено на мира. 

Проявите, които се провеждат в буферната зона на Никозия през целия ден, ще подчертаят "съвместните усилия на гражданското общество в Кипър за изграждането на култура на мира", посочват в поканата си техните организатори - Асоциацията за исторически диалог и изследвания и двуобщностният "Дом за сътрудничество".

Привърженици на мира и обединението на Кипър от двете страни на разделителната линия ще участват в дискусия за споделянето на властта във федерация като модел за многообразие и мирно съжителство - опит, който се търси и за решаването на Кипърския въпрос. Кипърски грък и кипърски турчин, известни граждански активисти, ще водят желаещите на пешеходна обиколка през демаркационната линия в Никозия.

На специална церемония ще бъдат връчени наградите "Преподаване за мир 2024", с които са удостоени 8 изтъкнати педагози от двете кипърски общности.

Мироопазващите сили на ООН в Кипър /UNFICYP/ ще бъдат домакини на улично колективно рисуване на тема "Нашето общо бъдеще започва с мир", което ще привлече местни художници, млади хора и миротворци.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Амнистия ще позволи узаконяване на хиляди имоти без документи в Кипър

В Кипър ще се проведе градоустройствена амнистия, която ще даде възможност да бъдат узаконени хиляди имоти без документи за собственост в момента. Планът за нея ще бъде поставен за одобрение от правителството на заседанието му днес. Целта на..

публикувано на 13.09.24 в 04:43

Кипър на "изпит" пред ООН за защитата на икономическите, социалните и културните права

Кипър се яви на "изпит" пред ООН за прилагането и защитата на икономическите, социалните и културните права. Средиземноморската държава издигна първата си кандидатура за член на Съвета по правата на човека за следващите 2 години, изборите за който..

публикувано на 19.09.24 в 08:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

МФ: Разработени са редица приходни и разходни мерки, целящи дефицит до 3% от БВП през 2025 г.

Министерство на финансите не предвижда увеличаване на данъците за догодина, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На въпрос на БНР свързан с проектобюджета..

публикувано на 28.10.24 в 13:04
Тяло на жена е открито в столичния кв.

Първоначалната версия сочи към убийство и грабеж в софийския кв. "Младост"

Полицията в София разследва предполагаемо убийство. Тази сутрин тяло на жена беше открито в столичния квартал "Младост 1".  Районът е отцепен. Сигналът за откритото тяло на жената е подаден около 7.40 на телефон 112 и в полицията. На място са..

публикувано на 28.10.24 в 12:58
Посолството на България в Берлин

ПП-ДБ печели най-много гласове в Германия

В Германия най-много гласове на вчерашните предсрочни парламентарни избори е получила коалицията ПП-ДБ. Тя е получила 5791 гласа или 29,18% от вота. На второ място е "Възраждане" с 3607 гласа и 18,18%. Изненадващо е представянето във федералната..

публикувано на 28.10.24 в 12:53

МЕЧ иска анти-ГЕРБ и анти-ДПС правителство, държи да получи МВР

Новата парламентарна формация е партия "МЕЧ". Преди минути нийният лидер на партията Радостин Василев посочи, че те ще настояват да бъде сформирано, цитирам "анти-ГЕРБ и анти-ДПС" правителство,  и искаха да получат Министертво на вътрешните работи в..

публикувано на 28.10.24 в 12:52
Исторически парк

Любомир Жечев: Има знак на равенство между "Величие" и Исторически парк

Варненската районна прокуратура е започнала досъдебно производство, за да изясни дали е налице финансова измама, свързана с филма на Любомир Жечев за Исторически парк. Това съобщи Жечев в интервю пред БНР. "Разследват дали набирането (на..

публикувано на 28.10.24 в 12:25

"Възраждане" с убедетелна победа в Регенсбург, втори там са "Величие"

В Ренсбург, Германия на вчерашните избори 481 наши сънародници са упражнили правото си на вот. Това съобщи пред БНР д -р Антоанета Тончева, доброволец и член на избирателна комисия. ПП-ДБ печели най-много гласове в Германия Над 146 000 души..

публикувано на 28.10.24 в 12:22

На изборите в Турция за българския парламент са гласували 48 010 души

На изборите за Народно събрание в Турция са гласували 48 010 души. Това е малко по-висока избирателна активност спрямо изборите през юни, когато гласувалите бяха 46 495. Коалицията "Алианс за права и свободи - АПС" печели 64,76% от вота в..

публикувано на 28.10.24 в 12:22