Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата с готовност да внесе искане за постоянния арест на Джейхан Ибрямов

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата проверява дали 100-те хиляди лева, които бяха намерени у независимия депутат Джейхан Ибрямов при задържането му в сряда вечерта, не са били предназначени за купуване на гласове за вота на 27 октомври, въпреки че поиска имунитета му по разследване за търговия с влияние. Това казаха от държавното обвинение в първи официален коментар за ареста на Ибрямов.

От разрешението да бъде обвинен и задържан Ибрямов, което парламентарният председател Рая Назарян даде снощи - буквално минути преди да изтече 24-часовият му полицейски арест, стана ясно, че независимият депутат е поискал 200 000 лева от разследвания за ДДС измами за милиони Мирослав Тодоров, за да окаже влияние в негова полза за обществена поръчка в Министерството на отбраната.

От прокуратурата обясниха, че Джейхан Ибрямов  е имал позиции там, защото от години е бил редови член, а в отделни парламенти и заместник-председател на Комисията по отбраната.

С основния свидетел Мирослав Тодоров той се познавал от 2000 година, но след 2019 година започнал да го урежда с договори и поръчки срещу парични суми и подаръци, твърди обвиняемият за ДДС измами. 

По наша информация, след задържането си Тодоров е започнал да разказва за отношенията си с депутата пред разследващите и се е съгласил да бъде подслушван. 

Така под контрол се е оказал и самият Джейхан Ибрямов. Именно от СРС -тата излиза линията с купения вот, стана ясно от думите на прокурора от ВКП Ваня Стефанова. Ето какво обясни тя за поисканите пари и обещаните услуги:

"Господин Ибрямов е обяснил, че парите ще се ползват за купуване на гласове. Сумата, която е казал, че му е необходима за това, е много по-голяма - милиони левове. На първо време му е необходима сумата от 400 000 лева, като е поискал 200 000 лева от свидетеля и е казал, че другите ще набави по друг начин. Потвърждават се и от разпитите, и от СРС. Той обяснил, че ще използва парите, които ще получи от свидетеля, за такива цели. А всъщност парите, които той ще му предостави, ще бъдат, за да въздейства върху длъжностни лица от Министерство на отбраната във връзка с обществени поръчки. Споменал е поръчки, които са от милиони левове до хиляди левове. Разбирайте, делото е на два дена".

Ваня Стефанова беше категорична, че Тодоров не е получил бонуси от прокуратурата за действията си, а това, че е излязъл от ареста, било решение на съда, а не на държавното обвинение. 

Наша проверка показа, че обвиняемият за ДДС измами действително е бил пуснат на свобода от СГС, но прокуратурата не е протестирала определението.

Ако здравословното състояние на Ибрямов разреши, още утре сутринта ще бъде внесено искането за постоянния му арест. 

Прокурор Стефанова обясни, че днес той се е почувствал зле и бил откаран в МВР болница, но лекарите казали, че няма проблеми, които да му пречат да остане в условията на следствения арест.

Дали това ще е за постоянно, ще реши СГС, а от снощи в подкрепа на съпруга си гладна стачка обяви Биршен Ибрямова:

"Докато съпрутът ми не бъде освободен, аз няма да прекратя гладната стачка. Няма да си тръгна. Напускам мястото просто за час, да се прибера, да се изкъпя, да видя децата. Това ще продължи докато мъжът ми излезе на свобода, защото той не е престъпник. Успях да го видя за около 10 минути, говорихме. За цялата тази ситуация той ми каза една единствена дума - постановка".


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама в болница след катастрофа на пътя Владая - Перник

 Катастрофа затруднява движението по пътя Владая - Перник, при км 279. Трафикът се осъществява в една лента и се регулира от Пътна полиция.  Инцидентът е станал малко преди 17 часа. Ударили са се два леки автомобила. Двама сериозно пострадали - мъж и жена, които пътували в единия от автомобилите, са откарани в болница, съобщиха от МВР.

публикувано на 04.10.24 в 20:02

Съд наложи 1000 лева глоба за бивш кмет на Берковица

Окръжен съд - Монтана одобри споразумение, с което наложи 1000 лева глоба за длъжностно присвояване на бивш кмет на община Берковица. Съдът одобри споразумение, постигнато между Окръжната прокуратура и защитата на обвиняемата Димитранка Каменова с което ѝ се налага административно наказание "глоба" в размер на 1000 лева и се освобождава от..

публикувано на 04.10.24 в 19:53

Освободиха петимата задържани в акцията срещу купуването на гласове в Кюстендилско

Петимата задържани при полицейската акция срещу купуване на гласове в Кюстендилско в сряда са освободени. Припомняме, че след полицейската опирация бяха образувани  пет бързи производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите. Деянията са квалифицирани по чл. 167, ал. 3 от НК. В рамките на водените..

публикувано на 04.10.24 в 19:47

Недоволство от Германия и Китай от налагането на мита върху вноса на китайски електромобили

Недоволство от Германия и Китай дойде след като стана ясно, че държавите членки на Европейския съюз подкрепят Европейската комисия за налагане на мита върху вноса на електромобили от Китай.  Германският министър на финансите Кристиан Линднер заяви, че Европейската комисия не трябва да предизвиква търговска война.  "Нуждаем се от решение, което да бъде..

публикувано на 04.10.24 в 19:30

Откриха мъртъв в колата му бившия шеф на "Охранителна полиция" в Горна Оряховица

Бившият началник на „Охранителна полиция“ в Горна Оряховица Калин Колев е намерен мъртъв в автомобила си край река Янтра, съобщиха от Областната дирекции на МВР във Велико Търново. Издирва се: Бившият началник на "Охранителна полиция" в Горна Оряховица 49-годишният мъж изчезна от дома си на 2 октомври по обяд без документи за самоличност и..

публикувано на 04.10.24 в 19:26

Радев отличи лауреатите на наградата "Джон Атанасов"

Държавният глава Румен Радев връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда "Джон Атанасов" за 2024 година. Българските ученици, студенти и млади учени продължават да завоюват медали и награди в най-престижните олимпиади по света, посочи Румен Радев в приветствието  си към отличените таланти и допълни, че и тази година е..

публикувано на 04.10.24 в 19:21

Голям пожар на Пелопонес

Голям пожар възникна в северозападната част на полуостров Пелопонес. Изгорели са къщи, в ход е евакуация на жителите на няколко села. Три са огнищата на пожара, който се разраства от силния вятър, каза областният управител на Пелопонес. Засегнат е район Илия, където евакуираха жителите на три села. Има изгорели къщи.  В готовност за евакуация..

публикувано на 04.10.24 в 19:11