Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бен Уолъс ще съветва Саудитска Арабия по въпросите на сигурността

Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сър Бен Уолъс, бивш министър на отбраната на Обединеното кралство, пое нова работа като съветник на Саудитска Арабия по въпросите на реформите, управлението и сигурността, съобщи вестник "Гардиън". 

Бившият депутат от Консервативната партия получи разрешение да поеме ролята на старши съветник във фирма, наречена CTRD и работеща с Кралство Саудитска Арабия - страна, критикувана за бруталното потъпкване на човешките права и потисничеството на жените. 

Позицията беше одобрена от Консултативния комитет по бизнес назначения (Acoba), но той постави строги условия на Уолъс, като каза, че не трябва да лобира пред правителството или да съветва по въпросите на отбраната на Обединеното кралство в продължение на две години след напускане на поста. 

Уолъс потвърди пред "Гардиън", че ще заеме позицията в CTRD с въведените ограничения. 

До неотдавна спряган като бъдещ лидер на Консервативната партия, Уолъс напусна работата си като министър на отбраната преди малко повече от година, след като бе една от водещите фигура на Запада, подкрепящи Украйна след руската агресия. При оттеглянето си той заяви, че "иска да инвестира в частите от живота си, които е пренебрегнал, и да изследва нови възможности", както се изрази. 

Уолъс не е единственият бивш министър на торите, който ще продължи да работи за Саудитска Арабия. Лейбъристите разкритикуваха надзорния орган през 2021 година, след като одобри бившия министър на финансите Филип Хамънд да извършва консултантска дейност за министъра на финансите на Саудитска Арабия. Между дугото Обединеното кралство е основен доставчик на оръжие за Саудитска Арабия, която води война срещу подкрепяните от Иран хути в Йемен.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доклад на WWF: Загубили сме 73% от популациите на гръбначните животни в дивата природа

" Картината не се подобрява. Докладът е дори по-песимистичен от този преди 2 години. Ситуацията със сладководните обитатели и екосистеми е още по-зле. Водещи в негативен смисъл са сладководните видове с 85% намаление на популациите в световен мащаб, което е изключително тревожно и алармиращо ". Това заяви пред БНР ръководителят на програма..

публикувано на 10.10.24 в 09:09
Снимката е илюстративна.

9 ранени в Испания след бурята "Кърк"

9 души бяха ранени в Испания при инциденти, предизвикани от бурята "Кърк". Тя засегна най-тежко северната част на страната с ветрове до 200 километра в час и обилни валежи. Над 1000 обаждания са получени на телефон 112 за последиците от природното бедствие. "Кърк" предизвика хаос на полуострова, особено в северните области. Жертви,..

публикувано на 10.10.24 в 08:49

Започва кино-литературният фестивал "Синелибри"

Десетото юбилейно издание на кино-литературния фестивал "Синелибри" започва тази вечер в зала 1 на НДК с най-новия филм на Паоло Сорентино „Партенопа“. Прожекции до 3 ноември ще има в още 6 български града, а мотото на форума тази година е "Поезия без край". В дните на фестивала зрители и читатели ще се срещнат на живо с утвърдени творци и..

публикувано на 10.10.24 в 08:46
Ураганът

Жертви, наводнения и разрушения - "Милтън" порази Флорида

Ураганът "Милтън" достигна американския щат Флорида като буря от трета категория, причинявайки бедствие по крайбрежието, вече опустошено от друг ураган - "Хелийн", предаде БТА като се позова на Асошиейтед прес. "Милтън" връхлетя градовете в района с ветрове със скорост над 160 км/ч, след като предизвика множество торнада, но пощади град Тампа. В..

публикувано на 10.10.24 в 08:34
Адела Качаунова

Адела Качаунова: Съдебната система е изцяло подчинена на политическата власт

Процедурата е дълбоко компрометирана. Този състав на ВСС не трябва да прави сериозни движения – нито да избира нов главен прокурор, нито председател на ВАС. Това мнение изрази пред БНР адвокат Адела Качаунова, директор на правната програма и съпредседател на Българския хелзинкски комитет. "Не само съставът на ВСС е проблематичен, но той..

публикувано на 10.10.24 в 08:32

Съветът на ректорите разисква работещи ли са предложенията за промени в Закона за висшето образование

Съветът на ректорите в България ще обсъжда дали са работещи предложенията за промени в Закона за висшето образование, както и промените в методиката за финансиране. Домакин на срещата е Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий". Една от основните промени в закона за висшето образование е увеличението на заплатите на..

публикувано на 10.10.24 в 08:32
Атанас Радев

Атанас Радев: Никой не иска горещия картоф и да носи ясна политическа отговорност

" Никой не иска да вземе горещия картоф в себе си и да носи ясната политическа отговорност за състоянието на страната ".  Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев - председател на Националния младежки форум. Той се надява в новия кабинет да има ясни приоритети за управление. Според него въпросът не е само да има кабинет - въпросът е да..

публикувано на 10.10.24 в 08:09