Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Признаха за виновни българин и четирима албанци, опитали да внесат кокаин за 200 млн. паунда във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Банда, съставена от българин и четирима албанци, беше призната за виновна от английски съд след дълъг процес за внасяне на кокаин от Латинска Америка на стойност около 200 милиона паунда в Обединеното кралство, съобщи Би Би Си.

Членовете на бандата бяха заловени през февруари 2021 г. Процесът приключи след повече от три години в петък, но произнасянето на дължината на присъдите бе отложено за 11 ноември. Българинът Петко Жутев и албанците Гергий Дико и Бруно Куци се признаха за виновни за контрабанда на пратката, докато другите двама албанци Ерик Муци и Олси Ебея бяха признати за виновни за участието си.

От полицията заявиха за Би Би Си, че този случай е класически пример за престъпници със скрит мотив, завладяващи добре управляван бизнес, който вече е установен във вноса и износа на продукция и е по-малко вероятно да предизвика подозрения. 

Всичко е станало през компанията Agro Food Ltd, след като през декември 2020 г. е сменен собственикът и за неин директор е назначен Петко Жутев. 41 палета с банани пристигат на пристанището в Портсмут с товарен кораб от Колумбия и след това са транспортирани до склад на компанията в Северен Лондон. 

Полицията и разузнаването обаче вече са знаели за съдържанието на пратката, в която са открити 2330 блокчета от по 1 килограм кокаин. Лично Жутев се е подписал за получаването на пратката на шофьорите на камионите, които са били полицаи под прикритие, след което са извършени и арестите. При претърсване на склада са били открити най-различни кашони със стока, мобилни телефони, празни куфари и зареден черен турски револвер марка Ozkursan. За Петко Жутев се посочва изрично, че той е бил твърдо решен да се занимава с контрабанда на кокаин в Обединеното кралство и е дошъл точно с тази цел на Острова.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Град Троян

Днес Троян отбелязва своя празник

Троян отбелязва днес   своя празник с тържествено издигане на знамето на града и  връчване на почетни отличия на заслужили местни жители. Празничният ден ще започне с божествена света литургия в църквата "Света Параскева Петка". От 11.30 часа на площад "Възраждане" тържествено ще бъде издигнато знамето на Троян с приветствие от кмета на..

публикувано на 14.10.24 в 08:17

Лора Георгиева за обвиненията към Портних: Схемата е създадена със съдействието на институциите на най-високо ниво

Европейската прокуратура следва да функционира със съдействието и на националните институции. Когато това сътрудничество не се случва ефективно, няма как да очакваме огромни резултати от нея.  Това коментира пред БНР Лора Георгиева от Антикорупционния фонд. Европейската прокуратура стартира с огромни очаквания от българското общество,..

публикувано на 14.10.24 в 08:11
Паркът в Солсбъри, в който Доун Стърджис е открита в безсъзнание след досег с

Публично разследване на нападението с "Новичок" в Солсбъри

В Обединеното кралство ще започне публично разследване на нападението с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в Солсбъри, за да се установи дали целите на атаката са били надеждно защитени от МИ-5 и полицията, след като стана ясно, че една от тях е била жертва на хакерска атака от руското разузнаване, съобщи вестник "Таймс". Бивш върховен..

публикувано на 14.10.24 в 08:02
Валентина Васильонова

Протест след изборите стягат служителите с най-ниски заплати в администрацията

Заетите в Изпълнителната агенция по околна среда, регионалните инспекции по околната среда и водите и в басейновите дирекции са с едни от най-ниските трудови възнаграждения в държавната администрация. Те заявиха протестна готовност за седмицата след изборите . В ход е подписка с настояване за по-високи заплати. Вече повече от 5 години..

публикувано на 14.10.24 в 08:01
Лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис гласува на избори в Гърция.

Никос Андрулакис остава лидер на ПАСОК

Настоящият лидер на ПАСОК Никос Андрулакис отново победи на вътрешнопартийни избори кметът на Атина Харис Дукас. С 60% от гласовете Андрулакис продължава да ръководи партията на социалистите и обеща да спечели следващите парламентарни избори. Гласуваха и гърците в чужбина, които са симпатизанти на социалистите.  70 хиляди гърци станаха членове..

публикувано на 14.10.24 в 07:54

Първи тест по природни науки на електронни устройства за 61 хиляди деветокласници

За първи път цял випуск от 61 000 деветокласници ще се яви на теста по природни науки на електронни устройства. Изпитът ще се проведе днес и утре от 08.00 часа, като училищата имат възможност да изберат да го проведат в единия или в двата дни. От Министерството на образованието и науката уверяват, че вече е създадена цялата необходима..

публикувано на 14.10.24 в 07:49
Вилия Блинкевичуте

Социалдемократите печелят изборите в Литва

Опозиционната литовска Социалдемократическа партия ще се опита да състави коалиционно правителство с още две формации след вчерашните парламентарни избори в страната, заяви лидерката на лявата партия Вилия Блинкевичуте, цитирана от Ройтерс. Литва гласува на парламентарни избори Първите резултати от произведения вчера първи тур показват..

публикувано на 14.10.24 в 07:48