Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон наложи санкции на организации, подкрепящи израелски заселнически постове на Западния бряг

Британският държавен секретар по въпросите на външните работи, общността и развитието Дейвид Лами пристига на Даунинг стрийт 10 за среща на кабинета, Лондон, 15 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство наложи санкции на организации, подкрепящи израелски заселнически постове на Западния бряг.

Санкциите са  в отговор на продължаващото насилие от страна на "екстремисти израелски заселници" в окупирания Западен бряг.

Това идва след безпрецедентно нарастване на насилието от страна на заселници на Западния бряг през последната година, като ООН регистрира над 1400 атаки срещу палестински общности от октомври 2023 година насам.

Санкциите на Обединеното кралство са насочени срещу три аванпоста на заселници и четири организации, които са "подкрепяли, подбуждали и насърчавали насилието" срещу палестинските общности на Западния бряг.

Сред организациите, които са санкционирани, са религиозно училище, за което е известно, че насърчава насилието срещу хора, които не са евреи, и регистрирана израелска благотворителна организация, за която е документирано, че предоставя финансова подкрепа на незаконни заселнически постове.

Санкционирани са и търговска строителна фирма и неправителствена организация, обвинени в осигуряване на доброволци за незаконни поселища.

Министърът на външните работи Дейвид Лами каза, че "бездействието на израелското правителство е създало благодатна среда за процъфтяване на безнаказаността и безконтролно увеличаване на насилието".

"Днешните мерки ще помогнат да се потърси отговорност на онези, които са подкрепили и извършили такива отвратителни нарушения на човешките права", допълни Дейвид Лами.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Нетаняху е заявил, че страната му е против едностранно примирие в Ливан

В телефонен разговор с френски япрезидент Еманюел Макрон премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е заявил, че страната му е против "едностранно примирие в Ливан".  Това предаде Франс прес, като цитира комюнике на пресслужбата на израелското правителство.   "Премиерът декларира по време на разговора, че е против едностранно примирие, което няма да подобри..

публикувано на 15.10.24 в 20:43
Мигрант слиза след от кораба на италианската неправителствена организация Emergency`s Life Support в пристанището на Неапол, Южна Италия, 1 август 2024 г.

Споразумението за прехвърляне на имигранти от Италия в Албания влиза в действие

Споразумението за прехвърляне на нередовни имигранти от Италия в Албания влиза в действие утре - тогава на албанския бряг се очаква да акостира кораб с първата група кандидати за убежище.  Джорджа Мелони приветства "смелата" мигрантска сделка с Албания Албания приема първите мигранти от Италия по новото им споразумение Лондон не обмисля..

публикувано на 15.10.24 в 19:43

Протест срещу кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор в центъра на София

Стотици хора се събраха в т. нар. "тригълъник на властта" по инициатива на "Правосъдие за всеки", за да протестират срещу издигането на единствената кандидатура на Борислав Сарафов за главен прокурор.  Движението в района на Ларгото е блокирано. Под лозунгите "Сарафов, върви си!" и под българския флаг множеството поиска да се спре процедурата по избор..

публикувано на 15.10.24 в 19:24
В Савана, Джорджия, САЩ, архив, 24 септември 2024 г.

САЩ: В Джорджия започна ранното присъствено гласуване за президентските избори

В американския щат Джорджия започна ранното присъствено гласуване за президентските избори през ноември.  Ранното присъствено гласуване в Джорджия, който е един от ключовите за президентските избори щати, предоставя на избирателите най-малко 16 дни, в които те да дадат гласа си преди действителната дата на изборите - 5 ноември. В някои от окръзите на..

публикувано на 15.10.24 в 18:52
Владислава Цариградска

Съдия Цариградска с въпроси за СРС-тата срещу магистрати: Трупан ли е архив компроматни банки?

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще поиска информация от прокуратурата по делото за заплахите срещу съдията от Окръжния съд в Плевен Владислава Цариградска и още десетки магистрати и публични лица, за което обвинение беше повдигнато на водещия скитнически начин на живот Илко Захариев, наречен от МВР "Червения пират".  Решението беше..

публикувано на 15.10.24 в 18:30
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 23 септември 2024 г.

Наим Касем призова Израел да прекрати огъня в Ливан

Заместник-генералният секретар на шиитската групировка "Хизбула" Наим Касем призова Израел да прекрати огъня в Ливан, след като от "Хизбула" изстреляха ракети по израелския град Хайфа. А от Пентагона потвърдиха, че изпращат на Израел височинна противоракетна система, управлявана от американски войници. Батареята за височинна отбрана - Thaad - трябва да..

публикувано на 15.10.24 в 18:29