Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Нов сезон с изложби на списанието и платформа "Дерзай"

Изложбата представя художествени творби от най-различни жанрове, които са създадени в процеса на обмен на вдъхновение за брой 3 на списание "Дерзай". Някои са поместени из страниците, други ще видите ексклузивно на живо в София. Сезонът на брой 3 включва..

публикувано на 13.06.22 в 14:39

Второ международно издание на фестивала за нова драматургия New Stages Southeast

Второто, международно издание на проекта New Stages Southeast на Гьоте-институт за нова драматургия от региона на Югоизточна Европа предлага серия от сценични четения и пърформанси на четири различни локации в периода 9-12 юни в София. Тази година за..

публикувано на 02.06.22 в 15:05

Обща изложба на артистичното семейство Силвана и Иво Тодорови в галерия "Сердика"

"Фотони в цвят“ е симбиоза между живопис и светлина. Акрилните платна на Силвана Тодорова носят щастие, уют и вълшебство, а светлинните инсталации на Иво Тодоров от осветителни тела и стари предмети, са необичайни и магични, напомняйки ни за изчезнали..

публикувано на 26.05.22 в 17:00
Мануела Саркисян, Цветана Недева и Борислава Борисова (отляво надясно)

Оживяването на книгата "Щастие за деца"

За книгата "Щастие за деца" и за това как тя оживява посредством театъра с Мануела Саркисян и работилница за хартиени птици с Цветана Недева. Както казват самите автори: "Да играем! Камък, ножица, хартия? Театър, ножица, хартия?" Думи от..

публикувано на 25.05.22 в 13:30
Тави Келе

Тави Келе (Crosspolar) – специален гост на Sofia Дrone Day

Crosspolar е самостоятелен проект на родения в Естония, но живеещ във Великобритания музикант и композитор Тави Келе. Неговата музика е атмосферична, често лишена от перкусионни инструменти и ритъм и трудна за причисляване само към един жанр. В нея,..

публикувано на 25.05.22 в 09:08
Бистра Иванова

Новият европейски доклад за интеграцията на бежанците – къде сме ние?

Темата за интеграцията на бежанци отново придоби актуалност в цяла Европа. Нов задълбочен доклад на проекта NIEM разглежда интеграционните политики на 14 страни от ЕС през 2021 г. и показва, че държавите, които днес приемат най-много бежанци, са..

публикувано на 23.05.22 в 12:35
„Qalaq” на Jerusalem In My Heart

Вавилонска кула на тревогите

18:07. Привидно случайна поредица от числа, способна да претовари до самоунищожение синапсите на милионите ливанци, изгнаници в собствената си страна и по света. Подобно на застиналите часовници на Хирошима, точният час на взрива от четвърти август 2020..

публикувано на 19.05.22 в 18:45
Хани Таук

Хани Таук – един ливанец, който обича България

Хани Таук е от Ливан, роден е в Башари – р од e н град и на световноизвестния писател Халил Джубран. Историята на Хани Таук е наистина интересна – завършва архитектура в Ливан и няколко месеца работи по специалността си, но разбира, че сърцето му е..

публикувано на 19.05.22 в 17:10

Спасителката на над 700 украински животни заминава отново за Украйна

Българката Петя Петрова пристига на 25 февруари на полско-украинската граница с няколко чувала храна за кучета и котки и започва извеждането на животни от Украйна и настаняването им в Полша и в Германия. Тя е първата активистка на PETA-Германия, която..

публикувано на 18.05.22 в 14:50

Забраната на добива и вноса на ценни кожи у нас – на дневен ред

Все повече държави в Европа въведоха забрани за добива на ценни кожи: Австрия, Словения, Обединеното кралство, Чехия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Нидерландия, Северна Македония и множество региони на Белгия. У нас Националната гражданска инициатива..

публикувано на 14.05.22 в 10:00