Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Ерина Боянова

Допирните точки между дизайн, семиотика и дипломация в изложбата "Визия за дипломация"

"Визия за дипломация" е най-новата самостоятелна авторска изложба на графичния дизайнер и семиотик Ерина Боянова, която е открита в столичната галерия "Мисията". Изложбата включва 20 пана от сферата на приложната графика, представящи система..

публикувано на 07.07.22 в 11:55

"Homo technicus vs Homo sapiens" – фотографска изложба на Цветелина Димитрова

Homo sapiens, наричан също разумен човек, е вид едър бозайник, отличаващ се с желанието си да разбира и влияе на света около себе си. В търсене на усъвършенстването си развива усет за красота, естетика и желание за себеизява, което води до културни..

публикувано на 05.07.22 в 14:46

"Фотографски експерименти" на Силвио Томов

Изложбата е историко-фотографска и представя шест техники, както стари и позабравени процеси така и нови. Нестандартен поглед към фотографията – експерименти, като опит за най-пълно себеизразяване. Зрителите ще могат да се насладят и на класически..

публикувано на 01.07.22 в 08:05

Какво представлява "интелектуалната" (когнитивна) емпатия и защо е важно да я развием

Емпатията помага за свързването на хората, сближавайки ги един към друг в нужда от помощ и за утешаване на болка. Обикновено мислим за емпатията като способността да се поставим на мястото на друг човек Изследователите са идентифицирали различни форми..

публикувано на 30.06.22 в 16:55

"Тоталпроект" – непознатата архитектурна модерност

Какво е общото между архитектурата на град Лозница, Зона Б5, Художествената галерия и историческия музей в Казанлък, детска градина "Лозичка" в софийския квартал "Лозенец", летището в Русе и пешеходната зона на Шумен? Всички те показват различни..

публикувано на 29.06.22 в 09:20

Национален комитет "Св. Иван Рилски" кани на безплатен концерт в памет на Петър Димков

Национален комитет "Свети Иван Рилски" ви кани на 26 юни на благотворителен концерт по повод 135-годишнина от рождението на Петър Димков: "Целебните методи по българските земи". Концертът е от 19 часа в Театралния салон на НАТФИЗ, с участието на..

публикувано на 25.06.22 в 09:05

Антологията "Поезия срещу войната"

Творби на 101 автори, от които почти 80 са български поети – както знакови за съвременната ни поезия като Борис Христов, Цочо Бояджиев и Георги Господинов, така и млади, но вече разпознаваеми, а също и такива, които тепърва изграждат своето име – са..

публикувано на 23.06.22 в 12:46

"Книгоразделители" – нов проект на художничката Мария Налбантова

За визуалната артистка Мария Налбантова поетът и журналист Димитър Кенаров пише: "Винаги съм си представял, че раят е библиотека“ пише в едно свое стихотворение Хорхе Луис Борхес – цитат, изписан с големи букви над заемното гише в Столична библиотека...

публикувано на 21.06.22 в 12:21

Устойчивото земеделие – тенденции, практики и бъдеще на градската и извънградската агрономия

Какви са тенденциите на устойчивото земеделие, добрите земеделски практики, иновации и бъдещето в сферата на градската и извънградската агрономия?  Проф. Нидал Шабан коментира темата в "Аларма". Проф. Нидал Шабан е роден в Ирак през 1953 г...

публикувано на 14.06.22 в 14:10
Дона Пикард

Градското земеделие в България – предизвикателства и особености

През 2015 г. учените съобщават, че земята е загубила 1/3 от обработваемите си земи за последните 40 години, от друга страна, се очаква световното население да нарасне до 9,7 милиарда души до 2050 г. На този фон се смята, че едно от решенията за..

публикувано на 13.06.22 в 16:15