Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Гранично изкуство в "Орловска 10" в Габрово

Прагови пространства и видения, преходи – географски и метафорични, състояния и идентичности показва изложбата "Инстинктивни рисунки в лиминален момент". Неин автор е Кром Багелски ,  артистичен псевдоним на художника Крум Балджийски...

публикувано на 16.11.23 в 14:25
Violons Barbares (Енкхжаргал Дандарваанчиг, Фабиен Гуйо и Димитър Гугов), фотограф: Кристоф Юрбан, илюстрация: Клотилд Перан.

"Варварските цигулки" със серия концерти в България

Атрактивната монголско-българско-френска група започва турнето си днес в Силистра, в сряда е в Градската галерия във Варна, а в четвъртък и петък има участия в рамките на "Аларма Пънк Джаз" в София и Пловдив Violons Barbares е трайбъл..

публикувано на 14.11.23 в 17:05

"Прекратете огъня!" – фрий джаз в петък вечер в Студентския дом

Авангардното дуо MOFAYA! ( Джон Дайкман  (САЩ) – саксофони и Александър Шкорич  (Сърбия) – барабани) идва довечера в София по покана на „Аларма Пънк Джаз“  ( https://www.facebook.com/events/910436043997730  ) , за да изненсе концерт в..

публикувано на 10.11.23 в 16:57

Уендиго – книга за човешката психология

В  "Уендиго" ранната зима на 1857 г. застига група пътници в суровата северноамериканска пустош и продължаването напред се превръща в борба за оцеляване. Всяка следваща крачка в снежния ад е изпитание, но истинският кошмар започва, когато членовете на..

публикувано на 08.11.23 в 16:05

"Станете ООД" – новото невероятно приключение на Джен Севън

"Станете ООД" "Не си играй с храната" е последната книжна рожба на Елена Павлова, автор на над 25 книги-игри и носител на множество награди от конкурси за къс разказ и роман.  "Станете ООД" "Не си играй с храната" е напълно самостоятелно..

публикувано на 07.11.23 в 15:26

В "Христо Ботев“ вярват в будителската мисия на програмата

Празникът на програма "Христо Ботев “ отмина, но чувствата и емоциите на работещите в нея са постоянни. Предлагам ви размислите на тримата колеги от програмата, които на 1 ноември получиха наградите "Златния Будилник“ – награди, които..

публикувано на 02.11.23 в 22:05

"Туарегският Джими Хендрикс" Бомбино с концерт в София

„Не виждам китарата като пушка, а като чук, с който да съградя дом за туарегския народ“ – Омара „Бомбино“ Моктар Чували ли сте за „ туарегския Джими Хендрикс “ от Агадез, Нигер? На 8 ноември (сряда) ще имате възможност да го слушате с..

публикувано на 02.11.23 в 17:05

Девето издание на Plovdiv Jazz Fest

В уикенда на местните избори за девети път в Пловдив ще се проведе едно от най-значимите джаз събития в страната – Plovdiv Jazz Fest . И тази година фестивалът е част от световните турнета на някои от най-големите имена в джаз музиката , сред..

публикувано на 25.10.23 в 18:01

13-о издание на "ACT Фестивал за свободен театър"

Между 20 и 26 октомври се провежда 13-ото издание на "ACT Фестивал за свободен театър". Под мотото "Кой-кого" се представя богата програма с над 20 спектакъла от всички жанрове и форми на съвременния театър. В рамките на седем дни публиката избира..

публикувано на 23.10.23 в 14:50

Пет години "Радар София"

"Радар София" е първата резидентска програма в България с фокус театър и драматургична работа. Съществува от 2018 г. и обявява редовни отворени покани за едномесечен престой на международни артисти в София.  Партньор е на базираната в Хелзинки..

публикувано на 13.10.23 в 18:35