Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Благотворителна изложба на Валентина Попова в БНР събира средства за украински бежанци

Валентина Попова е работила дълги години като социолог в БНР, но никога не е прекъсвала контакта си с радиото и има безброй приятели – „радиочовеци“, както тя сама ни нарича. Художничката има 7 самостоятелни изложби и няколко участия в общи. Още се..

обновено на 14.03.22 в 17:24

„Батман“ на Мат Рийвс – отвъд границите на комерсиалното кино и комиксите

Когато на игрален филм се възлагат толкова високи комерсиални и критически очаквания, колкото на „Батман“, резултатът почти неизменно е разочарование. Както е известно обаче, изключението доказва правилото и новият филм на Мат Рийвс с Робърт Патинсън в..

публикувано на 09.03.22 в 10:35

Спортен клуб „Бегач“ кани на благотворително бягане за мир в „Борисовата градина“

Спортен клуб „Бегач“ ви кани на „Бягане за мир”, на 6 март от 10 часа – благотворително събитие без състезателен характер. Това е приятелски крос за привличане на общественото внимание и събиране финансови средства, с които ще се подкрепят пострадалите..

публикувано на 04.03.22 в 13:33

За представлението „Илюзии“ от Иван Вирипаев

„Благодаря ти, че с твоя помощ разбрах какво е любовта, що за сила е тя. Това е такъв дар, такова чудо: нещо да те заставя да се променяш. Да полагаш усилия и да трансформираш онзи, който си. Дошъл си един на белия свят, а си тръгваш друг. Значи..

публикувано на 04.03.22 в 08:05

До 14 часа на 3 март Центърът на бесарабските българи в България в София приема дарения

Центърът на бесарабските българи в България в София в момента няма нужда от дарения на дамски и детски дрехи, защото приоритет е помощта, която се изпраща на войниците и доброволците, воюващи в Украйна. Има нужда от топли и удобни мъжки дрехи..

публикувано на 02.03.22 в 16:40

За магията на афробийта и етиопската кухня

Заедно с НПО „Мулти култи колектив“ и кампанията им „Мигранти с таланти“ екипът на „Аларма“ представя чужденци, които по различни причини идват в нашата страна, остават тук и приемат България за своя втора родина. Такъв един човек е Бисо Бистрат, който е..

публикувано на 25.02.22 в 15:50

Кукли, които учат децата на повече толерантност

Илина Мутафчиева, един от създателите на социалната инициатива „Малки човеци“ – линия играчки, която отразява идентичността на децата и ги учи на приемане, любопитство и уважение към всички. Куклите, които изработват в малки човеци, представят..

публикувано на 25.02.22 в 09:25

Силвио Томов и заниманията му с история

Силвио Пламенов Томов e магистър по нова и съвременна българска история. Понастоящем е докторант в СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на книгата: „Щрихи от новата история на Самоков“.  Публикувал е над 15 статии в списания като "Българска наука",..

публикувано на 23.02.22 в 12:30

sCOOL Media търси нови автори сред учениците от 8 до 12 клас

2022 година е Европейската година на младежта, а все още българският парламент не намира време да приеме Стратегия за младежта – основен документ, очертаващ визията за развитие на младежкия сектор. В последните години политиката за младежта у нас не е..

публикувано на 23.02.22 в 09:17
Инж. Калин Николов

Мисия за по-малко вредни емисии

Decarbonizer – на мисия за по-ниски емисии е един от проектите, получил наградата в най-новото издание на програмата „Предприемачи в науката“ . Негов автор е инж. Калин Николов, който е докторант в Технически университет във Варна и е съосновател на..

публикувано на 10.02.22 в 11:10